4. den: Sedm filmových verzí

Dá se to pojmout jakkoliv, že? A proto jsem si vybrala, že se začnu zajímat o filmy podle knižní předlohy, které jsem ještě neviděla a které by se mi mohly líbit. Některé jsou už léta natočené, jiné teprve mají vyjít. Možná najdete v některém inspiraci a také se na něj mrknete nebo si rovnou přečtete knihu. 

Jsem toho názoru, že kniha má v sobě mnohem víc. Do filmu se prostě všechno. Filmy jsou seřazené podle abecedy. ,o)


  

Elitní zabijáci 

Podle knižní předlohy Killer Elite - Ranulph Fiennes
- Kniha nevyšla v ČR

Obsah: 
Pohádkově bohatému ománskému šejkovi zbývá posledních pár měsíců života. Než mu vyměřený čas vyprší, chce dostat na talíři hlavy mužů, kteří zabili jeho tři syny. Nabízí svá ropná pole, což je velmi lákavá nabídka, ovšem odpovídá nelehkému zadání. Obětmi šejkovy odplaty se mají stát příslušníci britských speciálních jednotek (SAS), elitní, všestranně vybavení vojáci, kteří jeho hochy připravili o život během války o Omán. Tuhle pracovní nabídku, ovšem bez konkrétních detailů, dostane Hunter (Robert De Niro), legenda mezi nájemnými zabijáky. Když po příletu do Ománu zjistí, že má zlikvidovat příslušníky SAS, nechce úkol vzít. S tím se tak trochu počítalo, protože Hunter má být jen návnadou ve složité hře, jejímž cílem je najmout na tenhle mimořádný úkol Dannyho (Jason Statham). Hunterův žák a přítel je ve svém oboru absolutní jednička, bohužel ho před časem pověsil na hřebík. Pokud práci vezme a zabije tři esa SAS, zůstane Hunter naživu. V opačném případě má smůlu. A protože Dannymu kdysi zachránil život, je jasné, co se bude dít.
Kromě toho, že trénovaní vojáci nebudou snadnými terči, číhá nebezpečí i v mocné tajné organizaci, která je chrání, a oni pro ni za to vykonávají špinavou práci. V čele „bodyguardů“ příslušníků SAS stojí jejich bývalý člen Spike (Clive Owen), který chce kolegy ochránit za každou cenu. Danny a Spike jsou jako dvě nukleární hlavice letící proti sobě. Takovou akční explozi, k jaké dojde po jejich střetu, jste už dlouho v kině nezažili.


   

Hrob světlušek

Podle knižní předlohy Hotaru no haka - Akiyuki Nosaka 
- Kniha nevyšla v ČR

Obsah: 
Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit.




Hud

Podle knižní předlohy Horseman, pass by - Larry McMurtry
- Kniha nevyšla v ČR

Obsah: 
V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt.
Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. Působivý snímek si v roce 1964 odnesl tři Oscary - za nejlepší černobílou kameru, pro Melvyna Douglase za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a pro Patricii Nealovou za hlavní ženský herecký výkon.


  

Chraň i malá zvířátka 

Podle knižní předlohy All the Little Animals - Walker Hamilton
- Kniha nevyšla v ČR

Obsah: 
Bobby Platt (Christian Bale) je duševně zaostalý mladý muž, jemuž jedinou radost ze života obstarávají jeho malí zvířecí přátelé. Poté, co mu po smrti matky sadistický otčím zavraždí myšku Petea, uteče z domu. Během svého potulování potká pana Summerse (John Hurt), který projíždí naskrz Anglií a pohřbívá zvířata sražená auty na silnici. Citlivý Bobby se nechá pohltit mužovým fascinujícím snovým světem a stane se jeho pomocníkem, jenomže v záloze na něj číhá i jeho minulost.




Klub rváčů 

Podle knižní předlohy Klub rváčů - Chuck Palahniuk
Nakladatelství: Volvox Globator

Anotace:
Nové vydání již kultovního románu, který proslavilo neméně úspěšné filmové zpracování. Příběh mladého muže, odkojeného televizí a opuštěného Bohem, je hlubokou sondou do nitra člověka, který jednoho dne zjistí, že hněv nad tím, že zdědil svět plný lží, přetvářky a proher, neutlumí život k prázdnotě konzumní společnosti. Nekonvenční vyprávění s rychlým spádem, místy prostoupené černým humorem, končí deprimujícím vyvrcholením, které je ovšem jen logickým vyústěním dané situace v dané době, dnešnímu čtenáři tak známé...

Obsah:
Když nemůžete půl roku usnout, celý okolní svět vám začne připadat jako nekonečný sen. Všechno kolem vás je nedokonalou xeroxovou kopií sebe sama. Chodíte do práce, díváte se na televizi a jste vděčni za to, když občas ztratíte vědomí a nevíte o světě. Lidí s podobnými problémy moc není, ale mladý úspěšný úředník, který si říká Jack, je jedním z nich. Má slušnou práci, vydělává slušné peníze, ale trpí nejtěžší formou nespavosti. Na služební cestě se Jack seznámí s Tylerem Durdenem, který mu nabídne příbytek pod podmínkou, že mu vrazí pořádnou ránu. Tato "výměna názorů" se oběma zalíbí a brzy vznikne první Klub rváčů. Místo, kde můžou mladí muži, znechucení světem, odložit své starosti a stát se na pár minut zvířaty.




Ten, kdo stojí v koutě

Podle knižní předlohy Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky
Nakladatelství: Brio

Anotace:
Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

Obsah:
Příběh o dospívání patnáctiletého Charlieho. Roztomilý a naivní outsider se vyrovnává s první láskou, sebevraždou svého nejlepšího přítele a vlastní duševní chorobou, zatím co se usilovně snaží najít skupinu lidí, do které patří. Hvězdně obsazený film nejzářivějšími hvězdami současnosti Emmou Watson a Loganem Lermanem si získal srdce diváků i kritiky.


  

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Podle knižní předlohy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. 
Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.

Obsah:
Hlavným hrdinom filmu je chlapec, ktorému starý otec v detstve rozprával o sirotinci pre veľmi podivné deti zo zvláštnymi až nebezpečnými schopnosťami, medzi inými predvádzanie budúcnosti či ovládanie ohňa. Chlapec je poviedkami fascinovaný, a keď jeho starý otec nečakane zomrie, rozhodne sa navštíviť miesto, kde jeho dedo vyrastal a zistiť pravdu o jeho minulosti. Nasleduje odkaz, ktorý mu starý muž zanechal a ktorý ho zavedie na velšský ostrov, kde nájde zmienený polorozpadnutý sirotinec. Vyzerá ľudoprázdne, ale skutočne sa v jeho chodbách nikto neprechádza?

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.