Recenze: SVŮDNÉ ZLO (Wendy Higgins)

PRŮMĚRNÁ YOUNG ADULT S ORIGINÁLNÍM NÁPADEM


„Chci slyšet všechno, co víš o démonech."





Anotace: 
Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...
Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů - potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem?

Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Žánr: Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež, Young Adult
Ze série: Svůdná trilogie
Orig. Název: The Sweet Evil


SVŮDNÉ ZLO mě navnadilo vysokým hodnocením na databaziknih.cz, ale na mě to zapůsobilo trochu jinak. Hned na začátku nás autorka vábí smutným prologem o narození hlavní hrdinky, ale navnadí to i vtipem na konec, který čtenář pochopí mnohem později. 

"Hlavně nikdy žádný drogy, jasný, holka?" 

Hlavní hrdinku Annu poznáváme až do poloviny knihy, kdy ji skutečně známe na maximum a dál už se na ní nic nerozvíjí. Upřímně mi trochu vadila, protože ačkoliv v anotaci prozrazují, že je Anna poloviční démonka, tak jí autorka žádné špatné stránky nedala a vykreslila ji spíše jako světici. Trochu to přehnala a vypadá to nerealisticky ohledně celé knihy.

Závist byla zelená. Hrdost purpurová. A smyslná touha červená. Tuhle barvu bylo vidět často.

Brzy se setkáváme s Kaidenem, do kterého se Anna zakouká. Myslím, že nebude jediná - spousta čtenářek si nejspíš povzdychne spolu s ní. ,o) Je to ten typ namachrovaného sukničkáře, který ženy přitahuje. Čtenář tápe, jestli je jen chladný se špatnými vlastnostmi nebo v něm přeci jen někde klíčí i kousek dobra. Kaiden je tajemný a vykreslený velmi dobře. 

"Hele, řeknu ti vtip. Jak poznáš, že za dveřmi stojí bubeník?" "Co? Nevím." "Klepání se zrychluje a nikdo nevchází!" 

Díky Kaidenovi do příběhu zabrousí i sex, ale spíše se o něm slušně mluví a sem tam se čtenáři otře o myšlenky. Žádnou výraznou erotiku, až na pár polibků nebo pohledů na intimní chvilku zpola zakrytého páru, v tom nehledejte. 

Ale tenhle kluk byl sexy, jako by to byla jeho profese nebo co. Jeho vzhled byl bezvadný, ale osobnost ne. 

Její nevlastní matka Patti byla rolí matky opravdu pohlcená. Autorka ji popsala jako pečující a strachující se matku, myslím, že to příběh o trochu více udělalo skutečnějším. 

„Ty se to stydíš i vyslovit? Sex. No tak, zkus to. Neubude tě. Sexsexsex.“

A nakonec Annin otec, který mě překvapil. A nemohu říct, že v dobrém smyslu. Čekala jsem zkrátka něco jiného, ale autorka to dokázala obhájit, takže má u mě plus. 

Některé obraty v knize mě pobavily, jiné mi neseděly a další mě nutily protáčet oči, ale v podstatě to čtení nijak nerušilo. Všechno hladce plynulo, aniž bych si toho vlastně všimla, tak za chvíli jsem byla na sté stránce. Je sice pravda, že více mě to začalo brát až po té sté stránce, protož do té doby to bylo takové poklidné, ale nijak to nevadilo. Tohle je odpočinková četba, žádný thriller a tak jsem to také očekávala a nechala se svézt na vlně odpočinkové četby. 

Přišla k nám servírka, která nebyla o moc starší než my. Z její dělohy se ke mně vznesl horký pocit spokojenosti.

Jako mínus mi přišla délka. Myslím, že kdyby autorka trochu ubrala, bylo by Svůdné zlo mnohem čtivější. Takhle jsem měla pocit, že něco je uměle protahováno schválně a nedělalo to dobrý dojem. 
Za další mínus bych považovala jednoduchost stylu psaní i samotné knihy. Ale tady zas záleží na každém, jak to přijme nebo na co je zvyklý. 

Kaidan se po mně po straně podíval. „Něco ti teče po obličeji.“Otřela jsem si rukou mokré tváře. Sakra!


Jako odpočinková četba určitě splnila svůj účel, i když po dočtení jsem cítila radost, že to mám za sebou a nijak mě pocit, že bych se měla vrhnout na zbývající díly, nenadchnul. Anna mi zkrátka moc nesedla a její povaha mě odrazuje, ale jsem zvědavá, jak to dopadne a co se ještě semele, takže ano, dám si čas na oddech a pak do toho půjdu zřejmě zas. :o))

Je sice pravda, že je to jen žánr Young Adult, ale už jsem četla young-adultky napsané mnohem lépe a stylem, že uspokojily i náročnější čtenáře. Svůdné zlo bych zařadila jako průměr s originálním nápadem, který se autorka snaží zajímavě zpracovat, ale nic hlubšího nečekejte. ,o)

Knižní obálka: 
Hezká. Rozhodně oceňuji, že trilogie má stejný styl obálek i stejné modely. Pohromadě to působí krásným celistvým dojmem. 


Pokračování trilogie:

  

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.