9. den: Dva žánry

Projekt: Deset knižních dní


Dva žánry? Tak to už jsem opravdu v marastu, protože jich mám samozřejmě v oblibě více. Od románu pro ženy, psychologické knihy, přes sci-fi a fantasy. New Adult a Young adult nevyjímaje. A nesmím zapomenout ani na dobrodružné knihy, horory a thrillery, které pro mě skýtají to nejlepší útočiště. 

Je pro mě důležité, aby kniha měla nějakou myšlenku. Důvod, proč ji čtu a nešlo o bezduché čtení. Mám ráda romantiku, takže pokud se řeší vztahy a láska, jsem v sedmém nebi. Samozřejmě jsem akční typ, takže dobrodružství nesmí chybět. K tomu psychologie postav, jakmile jsou postavy ploché jako dětské hrudníčky, zoufám si. A k tomu taky trocha toho násilí - krvavého, erotického, bolestivého, zuřivého. Zkrátka a dobře, kniha musí být plná tužeb, zaujmout a právě to nacházím ve svých oblíbených žánrech. 

Ale ano, když už tedy musím vybrat si dva, tak i když je to mučení podobné tomu, jako kdyby mě pověsil někdo za uši do průvanu, vybírám si tedy. Ale žádnou radost z toho nemám. :o))

New Adult


Je to odpočinkový žánr, ve kterém je obvykle romantika vedoucí se ruku v ruce s láskou po univerzitním kampusu. Poslední dobou ty adultky začínají nabírat na oblibě hlavně z toho důvodu, že přestávají být bezduché, ale autor do takových knih dokáže vložit život tím, že svým hrdinům vnukne charakter. Dává příběhům příchuť reality, ale dokonce i nadpřirozená. A jelikož už jde o knihy pro dospělé, skrývá se v nich vhodně sepsaná erotika. Žádný pornografický román, obvykle jde o dvě až tři intimní setkání (někde to přesáhne i polovinu knihy, ale záleží na autorovi). K tomu se v takové knize mohou schovávat i temné stránky, které čtenáře doslova nabudí. A dobrodružství? Taky se zažije, když se najde správná kniha. 

V tomto žánru mám opravdu sposty oblíbených knih... Ale spokojím se s těmi, které si mě získaly natolik, že se zabydlely v mé knihovničce. :o)



Krásná katastrofa - Jamie McGuire

Nakladatelství: Fortuna Libri

Anotace: 
Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje… On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.



Easy - Tammara Webber

Nakladatelství: Jota

Anotace: 
Sledoval ji, ale neznal ji. Až do chvíle, kdy se stal díky náhodnému setkání jejím zachráncem... Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzájem svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí? Když Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě jí hrozí, že z nějakého předmětu propadne. Při odchodu z večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý mladík, který byl ve správný čas na správném místě, a ona chce jen jediné – vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné přednášky z ekonomie jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a při tom se na ni dívá. Její kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která jí pomůže vzpamatovat se po rozchodu. Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.



Archerův hlas - Mia Sheridan

Nakladatelství: Baronet
Ze série: Znamení lásky

Anotace: 
Když Bree Prescottová dorazí do ospalého městečka Pelion ve státě Maine, doufá, že zde konečně nalezne mír, po kterém tolik touží. Zde se setká s Archerem Halem, mužem, který skrývá temná tajemství. Mužem, kterého ostatní nevidí. Archerův hlas je příběh o ženě mučené vzpomínkami na jednu strašnou noc, a muži, jehož láska je klíčem k její svobodě. Je to příběh o mlčenlivém muži, který žije s trýznivou ránou, jež je důsledkem dávné děsivé události, a ženě, která mu pomáhá najít jeho hlas. Je to příběh o utrpení, o osudu a především o mocné síle lásky.



Překroč svůj stín - Katie McGarry

Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Ze série: Překroč svůj stín

Anotace: 
Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje.

Thriller


Odpočinkovou četbu je nutné vystřídat něčím akčnějším, žhavějším, uspěchanějším, temnějším, děsuplnějším a napínavějším. Není nad to, když se se svým oblíbeným hrdinou můžete vrhnout do vln nebezpečí, plavat jako o život mezi řádky. Topit se ve vzrušení a lapat po dechu, když se svět boří nebo obrací o třistašedesát stupňů. Je to naprostá rozkoš, když čtenář tápe stejně jako hlavní hrdina. Objevuje ten zprvu dokonalý svět, který se proměňuje v noční můru nebo naopak přímo přistane na zadku uprostřed pekla. Zbožňuji tu revoluci klidu, kterou v sobě tyto knihy mají. Dokáží si mě omotat kolem prstu natolik, že se nedá ani usnout, když čtenář touží po rozuzlení... 

Můžu s klidnou duší doporučit skok do těchto občas brutálních světů, které čtenáře donutí skákat tak, jak autor píská... :o))



Městečko Pines - Blake Crouch 

Nakladatelství: Jota

Anotace: 
Agent tajné služby Ethan Burke do městečka přijíždí hledat dva pohřešované federální agenty. Úkol je jasný a zcela odpovídá práci, na jakou je Burke zvyklý. Netuší však, že ho ve zdánlivě idylickém městečku čeká řada nepříjemných překvapení. Po vážné automobilové nehodě skončí v nemocnici. Od místního psychiatra se dozví, že utrpěl poranění mozku a že rozhodně nemůže opustit nemocnici. Ethan ho neuposlechne a bez peněz a bez dokladů vyráží do města, aby se pustil do vyšetřování. Naráží na neochotu místního šerifa a řadu podivných osob, z nichž žádná není tím, kým se zdá. Nemůže se spojit se svými nadřízenými ani s manželkou a stále jasněji si uvědomuje, že se ocitl ve světě, jemuž nerozumí a v němž se necítí ani trochu bezpečně.



Hon - Andrew Fukuda

Nakladatelsví: Fragment
Ze série: Hon

Anotace: 
Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich! Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk. Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal. Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější... 



Černý led - Becca Fitzpatrick

Nakladatelství: Egmont

Anotace: 
Někdy je nebezpečí sotva patrné – až dokud není pozdě. Britt Pfeifferová se připravovala na výlet do Tetonských hor, ale nečekala, že se k ní bude chtít přidat její bývalý přítel Calvin, který ji stále pronásleduje v myšlenkách. Jenže než stačí Britt zpracovat své city ke Calvinovi, nečekaná bouře ji přinutí vyhledat přístřeší v osamělé chatě u dvou velmi hezkých obyvatel – jenže tito muži jsou uprchlíci a uvězní ji jako rukojmí. Britt výměnou za svůj život souhlasí s tím, že muže převede přes hory. Ví, že musí zůstat naživu dost dlouho na to, aby ji Calvin našel. Všechno je ještě horší, když Britt objeví mrazivé důkazy o vraždách, ke kterým došlo v okolních horách. Tento objev z ní však může udělat vrahovu příští oběť. Jenže v horách není nic takové, jak se zdá, a všichni něco tají, včetně Masona, jednoho z Brittiných únosců. Jeho laskavost Britt mate. Je Mason nepřítel, nebo spojenec? Černý led je romantický thriller Beccy Fitzpatrickové zasazený do zrádných kulis Tetonských hor ve Wyomingu. Zamilovat se by nikdy nemělo být takhle nebezpečné.



Návrat z temnoty - Liz Coley

Nakladatelství: Fortuna Libri

Anotace: 
Bylo jí třináct, když se ztratila. Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé. Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.