Recenze: SVĚT POTÉ (Susan Ee)

Dobrodružství s Penryn a anděly i po druhé oslňuje! 

"Už jste slyšeli zvěsti," řekne Uriel. "Slyšeli jste spekulace. A já jsem tady, abych vám oznámil, že je to pravda. Znamení jsou tu. Máme konečný důkaz toho, proč nás posel Gabriel přivedl sem na Zemi." 

 


Anotace: 
V prvním dílu světového bestselleru Pád andělů jsme sledovali osud dívky Penryn a její rodiny poté, co na zem sestoupili andělé apokalypsy a uvrhli celý svět do chaosu. Pro všechny lidské bytosti nastal Svět poté. Nikomu se nedá věřit, každý musí spoléhat jen sám na sebe. To se týká jak Penryn, která pro ostatní jakoby vstala z mrtvých, tak i Paige, připomínající nyní oživlé monstrum. Po masakru přeživších lidí Paige zmizí a Penryn se vydává sestru hledat. Projíždí ulicemi San Franciska a nestačí se divit – kde všichni jsou? Pátrání ji zavede až do doupěte andělů, kde pronikne do jejich hrozivých plánů. Mezitím Raffe usilovně hledá svá křídla. Setkává se s Penryn a náhle stojí před otázkou – má zachránit svá křídla, nebo pomoci Penryn přežít? 

Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2013
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Ze série: Penryn a Konec dní (2)
Orig. Název: World After
Počet stran: 320


S nadšením jsem svírala druhý díl série Penryn a Konec dní. Těšila jsem se na dobrodružství, které mi v knize SVĚT POTÉ připravila v poutavém vyprávění Susan Ee. To příjmení je v češtině dost zavádějící, protože malé děti za "ee" označují cosi nevábného, ale věřte mi, na knihách této autorky nic špatného není. Jsou plné napětí od začátku až do konce a tady to nebylo jinak. Znovu mě to oslovilo. Byla jsem nadšená, že jsem opět s Penryn Young a můžu společně s ní tápat po světě, který byl napaden anděly. 

Paříž v plamenech, New York pod vodou, Moskva v troskách. Kdo sestřelil Gabriela, Božího posla? Andělé dychtí po zbraních.Vůdci národů rozeštváni a ztraceni. Konec světa. 

Děj se odehrává v San Francisku, stejně jako v první knize. Tentokrát se dostáváme i do míst, kde je Alcatraz. Je pravda, že Penryn je v tomto dobrodružství převážně sama nebo se svou matkou. Raffeho však vídá ve vzpomínkách nebo se s ním setkává, aniž by o tom věděl. Ovšem přece jen se setkávají ve společném boji na život a na smrt. 

Nesténá tu jen jeden člověk, je to kolektivní nářek budovy plné lidí. Jsem v pekle. 

Autorka si opět nebrala servítky a díky tomu čtenář zažívá řadu nepříjemných a hnusných okamžiků, které jsou brutální. Chvílemi jsem měla pocit, že se autorka nechala v něčem isnpirovat samotnými nacisty. Působí to hrubě, surově a naprosto se to hodí do knihy, protože v tomto světě poté není nic jednoduchého, lehkého nebo přívětivého. 

Za každým stínem očekávejte temnou příšeru. Za každým roztomilým párem křídel masového vraha. Za každičkým utrpením jednoho člověka se objevuje pásmo týrání, kde trpí úplně všichni. Ale není to jen o tomhle, tahle nehezká stránka knihy je spíš jako bonus při dobroružstvích. Autorka temný svět dokázala popsat naprosto úchvatným a dechberoucím způsobem.

Styl psaní je jako pohlazení. Čte se tak lehce a jednoduše. Všechno na sebe krásně navazuje. Ano, tento styl mi zkrátka úžasně sedl a měla jsem pocit, že čtu lyrickou báseň s hromskými drsnými vtípky, které mě nutily vrtět hlavou, protáčet oči nebo se z plna hrdla zasmát. Kniha vyvolává ty správné emoce, čtenáře dojme a donutí se zamyslet. 

"Nehýbejte se, pokud vám to nenařídí. Ne jako sochy, vy jste sochy. Smíte dýchat, a to je všechno. Rozumíte? Jste živé umění. Trofeje archanděla. Když sedí, stojíte mu po boku." 

Kobylky. Tak ty mají velký úděl, ale abych nedělala spoilery někomu, kdo ještě nečetl ani první knihu, myslím, že se vám tato stvoření nakonec zalíbí a pochopíte jejich důvod k bytí... Mně osobně to sice v prvním díle přišlo trochu kýčovité, ale v této knize už jsem s nimi byla natolik srovnaná, že se mi i popisy i jednání kobylek moc líbilo. 

Asi ani konec světa nás neodradí od potřeby někam patřit. 

Zas se setkáváme s Dýnem a Dumem a jejich smrtonosným humorem. Ani mi nedošlo, jak moc mi tihle dva uličníci chyběli. Ale jakmile jsem se k nim na začátku knihy dostala, úsměv jsem měla od ucha k uchu. 

Líbilo se mi, jak byla kniha napojená na tu první. Vedlejší postava, kterou jsem v knize potkala a která na mě zapůsobila tím, co se jí stalo (autorka to sepsala srdceryvně), tak ji nakonec znovu potkáváme a znovu je to takové dojemné... Ten styl prostě nemá chybu.  

Autorka mě opět bavila. Vtipné komentáře, zajímavé rozhovory. Nebylo tam nic, co by mi přišlo nudné, ale vždy to trefně někdo okomentoval, což mě dostalo. Sama autorka tam dodala i postavu Zuckerberga, zakladatele Fb. Je to jen zmínka, ale neskutečně mě to dostalo.

"Hej, jděte od té mrtvé. Je to majetek odboje!"
"Jo," říká jeho dvojče. "Potřebujeme ji na pitvu a tak. Vy si myslíte, že sehnat holku zavražděnou knížetem démonů je jen tak?" 

Abych řekla něco o hrdinech této knihy... Tak znovu vede prim štíhlá malá brunetka s rázným slovníkem a znalostí sebeobrany, která má srdce na správném místě a díky své matce má zažito víc, než kdokoliv v jejím věku. Penryn je postava, kterou jsem si oblíbila. Rebelka, která dokáže cítit emoce, vnímat svou nejistotu a obětovat se pro druhé. 

Setkáváme se tu víc i s její sestrou Paige, která se ovšem změnila. Ačkoliv je to stále ta samá sedmiletá holčička, čtenář si poposedne znepokojením, když se dozvídá víc. 

Penrynina maminka. Je to šílenec, oplývající vnitřním kouzlem a charisma, které vstupuje do knihy. Je sama sebou a dodává příběhu takovou moc, že čtenář chápe, jak málo by bez ní Penryn byla tou dívkou, kterou je. 

Raffe... díky jeho meči ho poznáváme tak, jak jsme neměli možnost. Autorka dodává pár části z jeho pohledu, což je plus pro každého čtenáře. A jinak je to stále ten samý ironický anděl s drsným humorem a sebevražednými cíly. 

"Budu zvracet," říkám. "To ti zakazuju," křikne Obi. "Tohle neříkej," prohodí Dýn-Dum. "Je to rozená rebelka. Hodí šavli jen proto, aby si něco dokázala."

Co je na této knize nejbolestivější? Že třetí díl podle všeho není přeložený (překlad se asi nechystá) a já se tedy nedozvím, jak tohle bravurně napsané dobrodružství skončí a jak to bude mezi Raffem a Penryn, protože i nějaké sympatie tam jsou. ,o) Ani romantice se autorka nevyhýbá, i když je jí tam poskrovnu. 

Knižní obálka: 
Je taková obyčejná, ale prakticky právě o tohle jde, takže vypovídá o tom hlavním, co hrdiny pohání... A to se mi na tom líbí. Že autor obálky jasně dokázal vypíchnout to nejpodstatnější. Originální je úplně stejná jako česká, takže zázrak se nestal nikde. ,o))



Poklady z řádků: 

Steven Paul Jobs
- zakladatel a výkonný ředitel, předseda představitelstva firmy Apple. Výrazná osobnost počítačového průmyslu. 

Mark Elliot Zuckerberg
- Programátor, podnikatel, spoluzakladatel, prezident a výkonný ředitel Facebooků, který jako student Harvardu se svými spolubydlícími založil v roce 2004. 

Alcatraz 
- skalnatý ostrov, který leží uprostřed Sanfraciského zálivu v Kaliformii, je známý tím, že pevnost, která na něm byla vybudována, je známá jako vojenská věznice. Fungovala v letech 1934 - 1963. 

2 komentáře:

  1. Ohoo, jak mi tohle mohlo utéct! Po přečtení tvé recenze vím, že tuhle sérii opravdu přehlédnout nesmím. Hned si ji píšu do seznamu k přečtení.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, je skvělá, ale mínusem je, že pokud neumíš anglicky, tak třetí díl si v češtině prostě nepřečteš. Já nejsem zdatná angličtinářka, takže jsem nešťastná z toho, že další série, která se mi líbí, zůstane s otevřeným koncem. Ale ty dvě knihy jsou opravdu krásné a nápadité. :o)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.