Dětský svět a čarodějnice

Zdroj
Pálení čarodějnic se samozřejmě týká i děti. Wish už jako malá čarodějnice létala na koštěti, obtěžovala kosy v celém okolí a házela lidem na hlavu králičí bobky, jak se na rebelku sluší a patří. Já nebyla lepší. :o))

Ale vraťme se k těm pohádkovým knihám, které jsme si pro vás připravily. Wish pod pohrůžkou násilí nadšeně vyhledávala a pídila se po všech knižních titulech pro děti. A já to pro vás seskládala do snad přijatelného článku, ve kterém si můžete rozšířit obzory.

Možná tam najdete něco, co naladí vaše sluníčko (pozn. Wish: myšleno prý vaše mrně) podobně jako Harry Potter. My se zaměřily na méně či více děsivé čarodějnice, o kterých s láskou předčítáme našim dětem. (W. mluv za sebe :D) Nebo i sobě, proti gustu žádný dišputát. :o)) (W: jo, to spíš)

A teď už dost mého tlachání, vrhněte se na článek. Přeberte ho, rozeberte a vyberte si pro sebe ty nejlepší kousky. Nezapomeňte se nám pochlubit se svým skórem, budeme rády. :o)



Nejkrásnější pohádky o čarodějích a čarodějnicích - Alfons Bohumil Šťastný



Nakladatelství: XYZ

Anotace:
Kniha obsahuje 12 poměrně málo známých pohádek o čarodějích a čarodějnicích.

1. Hadi kouzelníka Dobroděje
2. Královské děti u čarodějnice
3. Kmotra čarodějnice
4. Kouzelník Magnus
5. Honza a čaroděj
6. Matčino tajemství
7. Tři sestry hašteřilky
8. Zelený pták
9. Vaškovo vítězství
10. Synové krále Orla
11. Kouzelnice a černokněžka
12. Na hradě černokněžníka Burana

Názor Chensie:
Vypadá to moc hezky a pokud jde o opravdu krásné pohádky se šťastným koncem, rozhodně bych nebyla proti, kdybych je svému synovi četla. Líbí se mi i kresby, které kniha obsahuje. Takové mi vyhovují, jsou líbivé. :o)

Wish:
Dvanáct neprofláknutých pohádek od českého autora? To by za zkoušku určitě stálo. :)



Čarodějnice školou povinné - Jill Murphy




Nakladatelství: XYZ

Anotace prvního dílu:
Příběh průšvihářky Mildred, její kamarádky Maud a dalšího osazenstva čarodějné školy je známý také díky stejnojmennému televiznímu seriálu. Pro mladší děti. Mildred nepatří v čarodějné škole právě mezi premiantky, je to popleta a smolařka a s přísnou profesorkou Metlovou má neustálé spory. Když nakonec při slavnostním vystoupení jejich třídy pokazí celou skupinovou leteckou formaci na košťatech, rozhodne se ze školy raději utéct. Na útěku ji ale potká nečekané překvapení a Mildred se nakonec stává zachránkyní a hrdinkou celé školy.

Seznam knih z celé série:
Čarodějnice školou povinné
Mildred opět zasahuje
Zakletý kouzelník
Námočníkův poklad
Akademie v ohrožení
Ukradené kouzlo
Hvězda splněných přání

Názor Chensie:
Tak podle anotace to vypadá, že by to mohlo být humorné. Pro děti není nic lepšího, než veselé příběhy a navíc z prostředí školy, protože to pro ně bývá těžkým obdobím. Vypadá to moc hezky. :o)

Wish:
Ó, Mildred! Na Čarodějky školou povinné jsem jako mladší koukala poměrně často v televizi. Ale až do teď (tedy do doby, než jsem začala hledat knížky pro tyto tematické články), jsem netušila, že seriál byl natočen na motivy knížek. Myslím si, že pro děti bude tahle série určitě hodně zábavná, protože Mildred má pořád nějaké průšvihy. :)



Šprndy a košťata - Sarah Mlynowská



Nakladatelství: Jota

Anotace prvního dílu:
Šprndy a košťata je kniha humorná i smutná, moudrá i ztřeštěná. Zdánlivě povrchní vypravěčka příběhu, Rachel, se potýká s chaotickým světem dospívání. Rachel je v prváku na střední a řeší problémy, kterými jsme si snad všechny prošly. Nemá co na sebe. Na nose má Santův dar (beďar velikosti druhého nosu). Líbí se jí dva kluci, co si jí ale ani trochu nevšímají. Její nejlepší kamarádka si našla kamarádku jinou. A tak dále. Klasický příběh dospívání je však opepřen nejednou komplikací. Kromě toho, že se Rachel a její sestře Miri rozvedli rodiče a obě tak mají o starost navíc, dozvídá se Rachel, že její sestra zdědila po matce čarodějnické geny. Po počátečním šoku se v Rachel probouzí nadšení z nové situace, neváhá a sestřiných schopností dokonale využívá a zneužívá. Jejich život se obrací naruby.

Seznam knih z celé série:
Šprndy a koštata
Žáby a francouzáky
Kouzla a spacáky
Pařby a lektvary

Názor Chensie:
Tak osobně mě asi tato série naladila nejvíc. Opravdu mě zaujala. Škoda, že nejsem mladší, to bych si ji při čtení nejspíš opravdu užila a pobavila se. Takhle vím, že už ty knihy pro děti zkrátka nedokážu plně ocenit jako oni a neužiju si to na sto procent, i když se mi to třeba líbí.

Wish:
Joo, tak tuhle sérii bych si klidně přečetla i teď, přestože už rozhodně nejsem cílová skupina. Líbí se mi zasazení čarodějek do prostředí reálného světa s problémy, které mohou prožívat i jejich cílové čtenářky. Až budu chtít něco hodně nenáročného, zkusím Šprndy a košťata.



Čarodějnice z Latinské čtvrti - Pierre Gripari



Nakladatelství: Tichá Byzanc


Anotace:
Co čekalo pana Pierra, když zazpíval "Čarodejnice, hej! Na zadek si pozor dej!" - a co natropila víla ze staré Gálie, když se dostala do vodovodního kohoutku, anebo proč nesmíme jít s cizími lidmi, zejména, když je to stará a škaredá čarodějnice, která se chce stát mladou krásnou, a musí proto sníst holčičku s kečupem? Otevřete tuto knížku, která není jako jiné, a začtěte se do pohádek, jež spolu s panem Pierrem vymyslely a napsaly děti z Brocovy ulice v Paříži. Příběhy které se klidně mohly udát i ve vašem městě, ve vaší ulici, jsou plné humoru i napětí, po němž přichází rozuzlení, někdy v pravdě dramatické. Knížka Čarodějnice z Latinské čtvrti, která zdobí knihovničku téměř všech francouzských kluků a dívek, se již úspěšně vydala na cestu za jejich vrstevníky do dalších koutů zeměkoule.

Názor Chensie:
Další vtipná kniha, která pokud je ve Francii tak známá, by opravdu mohla stát za to. Není důvod, proč by mladší čtenář váhal. Nejlepší by bylo samozřejmě vědět, jakým stylem je napsaná. Zda pro děti obsahuje nějaké hezké kresby. Větší písmo je pro začínající čtenáře určitě velkým plus. Já takové věci prozatím neřeším, protože mám dvouletého chlapečka, ale knihy zbožňuje a z jeho pohádkových knih mu často předčítám a pozorujeme obrázky. Takže pro děti obrázky jsou rozhodně důležité. :o)

Wish:
Tak tohle zní naprosto šíleně. :D Ale jo, proč ne. Jestli to bude probíhat jako francouzské komedie, bude to tedy opravdu jízda... ovšem ne pro každého.



Bukukururuna - Zdeněk Karel Slabý



Nakladatelství: Albatros

Anotace:
Co se stane, když Zuzanka - obyčejné městské děvčátko najde v lese zázračnou houbu? Prožije plno pohádkových dobrodružství se zlou čarodějnicí Bukukururunou, duchem Vinopulem, kráskou Violou, hrdinou Plaváčkem, králem skřítků Pomajzlem IV., trpaslíkem Ryšánkem a jinými. Bude nakonec zlo potrestáno a dobro odměněno, jako je to v každé správné pohádce? Tuto moderní legendární pohádku můžete najít také pod názvem O jedné čarodějnici, králi trpaslíků a Plaváčkovi či Zuzanka a čarodějnice Bukukururuna.

Názor Chensie:
Už to jméno hlavní hrdinky - Zuzana - je děsně odrazující, takže... XDD Na mě je tam toho moc. Nějaký plavajzlík, král skřítků, trpaslík a za chvíli přijde i Christian Grey a všem naplácá. :o)) Ne, já vím, je to hezká anotace a může to být opravdu pěkné, ale mě to prostě nezaujalo. A není to jen tím jménem. XD

Wish:
Ehm, tady je někdo zase zaujatý. :D Mohla bych snad odolat pohádce, v níž má hlavní hrdinka stejné jméno jako já? :)) 


Čarodějnice - Roald Dahl



Nakladatelství: Jan Kanzelsberger


Anotace:
První dětský horor o zápase anglického chlapce a jeho norské babičky s čarodějnicemi. Čarodějnice žijí všude po světě a vypadají jako obyčejné ženy. Nenávidí děti a snaží se je vyhubit. Babička hlavního hrdiny je čarodějnicolog na penzi, ví o čarodějnicích všechno, ale přesto se jí nepodaří chlapce ochránit. Je proměněn v myš, čímž se před ním otevírají netušené možnosti v boji proti světovému klanu čarodějnic.
Za tento originální příběh, který se dočkal i filmového zpracování, získal Roald Dahl prestižní literární cenu Whitbread Award.


Názor Chensie:
Opravdu mě zaujalo, že jde o první dětský horor. To bych se na to sama mrkla! :o)

Wish:
Filmové zpracování jsem měla jako mladší moc ráda a dokonce na mě působilo i děsivě. Jak by taky ne, když jsou čarodějnice mezi námi, vypadají jako každý jiný a prozrazují je jen purpurové oči (aspoň co si pamatuju). I v tomhle případě jsem až v dospělosti zjistila, že filmu předcházela knížka. Už jen z té nostalgie bych si ji přečetla. :)



3 komentáře:

  1. Šprndy a košťata - Sarah Mlynowská
    toto slyším poprvé v životě a musím říci, že už ten název mě dost pobavil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se místo šprndy vždycky vybaví úplně jiný slovo. :D Ale aspoň jsem se díky tomu dozvěděla, co to slovo vlastně znamená. :D

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.