Poklady z knihy Manželský sex I.

Společenský román pro ženy, který napsal Jesse Kornbluth. Autor se může pyšnit tím, že se mu podařilo do své tvorby vložit umění i osobnosti, které chtěl svým čtenářům ukázat v případě, že by je neznali. Rozhodně to byl velký bonus. A mě překvapilo, kolik kýžených pokladů kniha Manželský sex obsahuje! Sepsat je do článku mi dalo trochu zabrat, pevně doufám, že vás osloví tak, jako mě. :o)


Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství DOMINO


Recenze knihy Manželský sex


V pořadí, v jakém jsou v knize použití.

Divočejší břehy lásky - Lesley Blanch



Lesley Blanch byla britská spisovatelka, která v 50. letech vydala román Divočejší břehy. Podle všeho u nás nebyl přeložen. O obsahu knihy se čtenář dozví v Manželském sexu. 


Gloria Steinem




Americká novinářka.

Betty Friedan


 


Betty Friedanová, americká spisovatelka a feministická aktivistka. Její nejznámější dílo je Feminine mystique (1963), ve kterém kritizuje tradicionalistickou americkou společnost 50 let. 20. století. Tato kniha byla v ČR vydána v roce 2002 nakladatelstvím Pragma.

Anotace: 
Publikace vzniklá v roce 1963 je dnes již klasickou prací světového feministického hnutí. Autorka se z velmi širokého pohledu zabývá postavením ženy ve společnosti, její úlohou, degradací rodiny a rodinných vztahů, problémem profesní seberealizace, sexuální seberealizace a krizí ženské identity vůbec. I přes dobu vzniku zůstává kniha stále aktuální a má co říci i na počátku 21. století. Text je vybaven dvěma aktualizačními úvody samotné autorky a předmluvou k českému vydání (vychází u nás v roce 2002 poprvé!)


Otis Redding




Americký zpěvák, považovaný za nejvlivnějšího soulového umělce 60. let. Dokonce byl jmenován do Rock and rollové síně slávy v roce 1989. Nadaný umělec zemřel ve 26 letech při leteckém neštěstí, kdy letěl na svůj koncert. 

Helmut Newton 





Významný fotograf z Německa, který fotil hlavně erotické fotografie spojené s módou pro časopis Vogue. V knize se autor zmiňuje o fotografii jeho ženy... 


Steven Spielberg




Celým jménem Steven Allan Spielberg. Patří mezi nejpopulárnější americké režiséry, producenty a scénáristy. Spoluzakladatel firmy DreamWorks. 


Martha Stewartová




Obchodnice a novinářka, také televizní moderátorka, která se proslavila talkshow Martha. Založila ženský časopis Martha Stewart Living, ale hlavně napsala řadu knižních bestsellerů. 


Jako zabít ptáčka (Harper Lee)




Nakladatelství SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Rok vydání v ČR: 1964

Anotace: 
Maycomb v Alabamě je bezvýznamné ospalé provinční městečko obklopené poli s bavlnou. Ve 30. letech 20. století jsou Spojené státy americké zachváceny hospodářskou krizí, ale ta se obyvatel Maycombu dotýká jen okrajově. O letních prázdninách je největší starostí osmileté Čipery a dvanáctiletého Jema vymýšlení plánu, jak vylákat místního podivína z jeho dobrovolného domácího vězení. Když je ale mladý černoch obviněn ze znásilnění bílé dívky, události naberou dramatický spád. Obhajoby se ujímá otec Čipery a Jema, advokát Atikus Finch. Toho čeká předem marný boj s předsudky, strachem a nenávistí.
Román Jako zabít ptáčka ale rozhodně není o rasismu a nespravedlivých soudních procesech. Je to čtivý příběh o dospívání a braní rozumu, o různých formách osobní statečnosti, o přetvářce, morálce a zodpovědnosti. To vše vyprávěno pohledem osmiletého děvčátka. Harper Lee knihu dokončila v roce 1959 a román měl okamžitě obrovský úspěch. Získal Pulitzerovu cenu a dočkal se filmové adaptace s Gregory Peckem v roli obhájce Atika Finche.


Vanessa Redgraveová




Britská herečka, politická aktivistka. Je považována za nejznámější představitelku významné britské herecké divadelní rodiny Redgrave.

Edith Wharton


 


Patří mezi nejznámější romanopisce a ve své době byla její díla nejlépe prodávaná. V ČR bylo několik jejích děl přeloženo. Autor Manželského sexu však hovoří o postavě, která se v románu této autorky obětovala na oltáři peněz.  Usuzují, že hovoří o knize Věk nevinnosti, ale jistotu vám dát nemohu. 

Anotace: 
V 70. letech 19. století uprostřed rozmáhajícího se New Yorku se odehrává romantický příběh nenaplněné lásky, která nedokázala zlomit společenské konvence. Román byl v době svého vzniku oceněn Pullitzerovou cenou. Výpravný film podle něj natočil Martin Scorsese a hlavní role v něm vytvořili Daniel Day-Lewis, Vinona Ryderová a Michelle Pfeifferová.
Nakladatelství: Mht
Rok vydání v ČR: 1994  

Greta Garbo




Švédská filmová herečka, která se stala hollywoodskou legendou. 


skaliska v Dordogne




Být milována je pro mě jako vzduch, který dýchám
- Jane Digby 




Isabelle Eberhardt




Spisovatelka.


Manolo Blahnik




Španělský modní návrhář, který je českého původu z otcovi strany. Obouvá celebrity, například jeho zákaznicemi byli či jsou: Lady Diana, Madonna, Kylie Minogue a další. 


Norman Mailer




Americký spisovatel a novinář, který se svými díly řadil k tzv. novému žurnalismu. 


Leonard Cohen




Kanadský básník, romanopisec, hudebník a kreslíř, který je autorem písně Suzanne, jež byla v knize zmíněna. Ta pochází z alba Songs of Leonard Cohen. Slova jsou z básně Suzanne takes you down. 

2 komentáře:

  1. Obvykle je u knih, kde nás zaujmou nějaké citace z knih, osobnosti nebo zajímavosti, jen jeden článek. U manželského sexu to vyšlo na tři. :o)) Je vidět, že autor je novinář a má rád umění. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.