Poklady z knihy Manželský sex III.

A v tomto třetím a naštěstí posledním článku se můžete setkat se zbytkem zajímavých osobností i uměleckých děl, o kterých se autor ve své knize Manželský sex zmínil. Jelikož postupuji podle toho, jak jsem v knize informace nacházela, tak tato poslední várka spadá na poslední třetinu knihy. Myslím, že určitě nebudete zklamaní, kniha je opravdu nabytá informacemi. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Domino


Recenze knihy Manželský sex





Seamus Heaney




Irský básník a nositel Nobelovy ceny za literaturu, která mu byla udělena roku 1995. 


Monetovy katedrály




Claude Oscar Monet, francouzský impresionistický malíř a grafik. 


Édouard Manet




Francouzský impresionistický malíř. Autor obrazu Mrtvý Ježíš s anděly, jež autor knihy Manželský sex zmínil ve svém textu. 

Kniha smíchu a zapomění - Milan Kundera



Anotace: 
Román ve formě variací o osudech několika postav zasažených iracionalitou společenských a dějinných mechanismů.
Próza se skládá ze sedmi relativně samostatných částí rozdělených dále na krátké číslované kapitoly. Pouze čtvrtá a šestá část na sebe chronologicky navazují a jsou spojeny osobou Taminy, kolem níž se osudy postav z ostatních částí volně seskupují. Tamina je mladá vdova, žijící ze vzpomínek na manžela, který zemřel brzy poté, co spolu emigrovali do Francie. Protože by si ráda upřesnila kontury bývalého šťastného manželství, nenávratně propadajícího do zapomnění, pokouší se získat od tchyně své deníky, jež zůstaly v Čechách. Ačkoliv tomuto cíli obětuje i svou věrnost "až za hrob", nikdo z jejích přátel nakonec do Prahy nejede a Taminin pocit vykořeněnosti je ještě posílen trapností zbytečné oběti. Pokračování jejího příběhu (šestá část nazvaná Andělé) je uvedeno variací na motiv, jímž celá kniha začíná: úvahou nad Clementisovou čepicí na hlavě K. Gottwalda řečnícího z balkónu domu, kde míval krámek otec F. Kafky. Tamina podlehla nabídce mladíka Rafaela a nechala se odvézt na ostrov obývaný komunitou dětí, jejichž život je naplněn bezstarostnými hrami, ale i neúprosnou disciplínou. Děti mezi sebe Taminu přijímají, avšak stále více si všímají, čím se dospělá, přemýšlivá žena od nich liší. Kultický obdiv k její velikosti a ženskosti se postupně mění v nenávist. Tamina se nemůže ztotožnit s primitivními ideály jejich "ráje" a pokouší se z ostrova uplavat. V dalších příbězích se setkáváme s intelektuálem Mirkem, sledovaným Státní bezpečností a nakonec uvězněným (Ztracené dopisy), s umně zaranžovaným milováním ve třech (Maminka), s dvěma hloupoučkými americkými studentkami, jež se domnívají, že pochopily Ioneskův absurdní humor (Andělé), s láskou nesmělého studenta k řeznické paničce (Lítost) i s několika příklady toho, jak snadné je překročit hranici "za níž věci přestávají mít smysl" (Hranice).
Kniha smíchu a zapomnění je třetím románem, který Kundera vydal nejprve ve Francii a prvním románem psaným v cizině. Od předchozích knih se liší nejenom méně běžným tvarem, ale také otevřenou kritikou Husákova režimu, kvůli níž Kundera přišel o čs. občanství. 

Nakladatelství: Sixty-Eight Publishers
Rok vydání v ČR: 1981

Henri de Toulouse-Lautrec




Francouzský malíř a grafik, který patřil mezi nejvýznamnější tvůrce konce 19. století. 


Joni Mitchell




Písničkářka a malířka. Autor knihy se o ní zmínil v souvislosti s její písničkou Smutná. 


Josh Ritter (Joy to you baby)




Polo Ralph Lauren 




Módní návrhář z USA. 

Bruce Frederick Joseph Sringsteen




Americký rockový a folkový zpěvák a kytarista, dlouhodobě spolupracující s vlastní kapelou E. Street Band. 


Rolling Stones




Velmi známá britská kapela, věnující se rock and rollu. Vznikla již v roce 1962. Hlavním zpěvákem je Mick Jagger. 


Brian Jones




Zakladatel skupiny Rolling Stone. Byl lídrem skupiny, ale Jagger s Richardsem ho zastínili. Kapelu v roce 1969 opustil. 


Ian Stewart




Klávesista a zakladatel skupiny Rolling Stones, který se manažerovi do skupiny vzhledem nehodil a tak z něj udělali organizátora koncertů této skupiny. Spolupracoval také se skupinou Led Zeppelin či kytaristou Georgem Thorogoodem.  Zemřel ve věku 47 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.