Projekt M6: Třetí článek (Martin Lerelin)



Náš Martin je takový šikula a kutil v jednom, protože díky němu má Spolek literárních fanatiků spousty věcí na webu i v redakci. Není tedy divu, že jsem se na vyplněný dotazník od našeho chytrolína těšila a doufala, že u něj získám inspiraci k dalšímu čtivu. Nejsem si totiž jistá, ale mám pocit, že k mé milované sérii Cherub mě přivedl právě Martin. :o) 

Třeba i na vás v tomto článku čeká nějaká kniha, která vás potěší. Dotazník je od admina Spolku literárních fanatiků, tak ho můžete také náležitě okomentovat, jestli si dal záležet tak, jak byste si představovali. :o)) Na můj vkus se mohl trochu víc rozpovídat, ale chápu, že ne každý je takový grafoman jako já. :o))


I. Jeden knižní žánr


Fantasy - Protože je prostě nejlepší. Hodně se mi líbí kouzla a vše s nimi spojené. 

Chensie: 
Fantasy je skvělý žánr, ten toho v sobě má opravdu mnoho a já ho čtu moc ráda. :o) Wish to ocenit nedokáže, ona má knihu na měsíc, takže musí číst jen takové ty náročné, aby to měla čím omluvit. XD

Wish:
Fantasy? Až na výjimky ne. (A směrem k Chensie hází odjištěný granát...)



II. Dvě knižní série 


Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela
Klíče od Království - Úchvatně vymyšlené reálie a krásný příběh.

Chensie: 
Tak obě série mají moc hezké knižní obálky. A Klíče od Království mě zaujalo svými názvy, ty jsou opravdu originální. No, myslím, že tady bych si dokázala vybrat. Ty Klíče určitě zkusím. To Martin vybral moc dobře. :o) 

Wish:
 
Obálky jsou pěkné, ale prostě fantasy, takže k tomu se já blíž nemůžu vyjádřit. :)



III. Tři citáty z knih


 Jsou to realistické do života hodící se rady.

Pokud už musíš někomu ublížit, ubliž mu natolik, aby se ti nebyl schopen pomstít. - Nicollo Machiavelli. 

Mně se spíš líbí způsob myšlení, než že bych to uplatňoval O:-) :D

Netas zbraň, pokud ji nejsi odhodlaný použít.  - asi Billy Kid :)

Ve chvíli, kdy si člověk nasadí masku, ukáže svou pravou tvář.  - Možná bratři Grimmové, ale spíše ne :D


Chensie: 
Ach jo. XD Když jsem myslela citáty z knih, doufala jsem v drobné úryvky z knih, přímou řeč a podobně. Je pravda, že spousta lidí má zafixováno, že citáty jsou jen od autorů a slavných osobností, potažmo z filmů. Ale já dávám přednost těm knižním. Ty jsou opravdu nej. Takže tady si bohužel nic nevyberu. 

Wish: 
Dalších pět minut slávy pro Wish aneb když Wish musí zachránit situaci a hledat v kapse triumfy. :) Ale jinak ten citát s maskou je moc dobrý.


„Byl dokonalý profesionál, který dobře věděl, že autoři jsou z většiny trochu blázni, a odmítaní autoři jsou blázni určitě." (Případ pro exorcistu: Michal Sýkora)

Věci, které člověka degradují, ho zatvrdí, způsobí, že přestane být citlivý." (Mezi zrnky kávy: Cleo Coyle)

...alespoň podle názoru Johna Miltona, existence člověka není pouze výsledkem Boží benevolence, nýbrž také Satanova zla. Jako dvounohé zvíře člověk od přírody (ať to nazýváte pudem, nebo prvotním hříchem) inklinuje spíš ke své zlé stránce, což může být jeden z mnoha důvodů, proč se mě lidé pořád ptají na temnější polovinu mého jména, ale nikdy ne na Marilyn Monroe. Přestože zůstává symbolem krásy a slávy, i ona má svoji temnou stránku stejně jako Charles Manson má svoji dobrou, inteligentní stránku. Rovnováha mezi dobrem a zlem a to, co mezi nimi volíme, jsou pravděpodobně jediné důležité aspekty, které utvářejí naši osobnost a lidství." (Dlouhá trnitá cesta z pekla: Marilyn Manson a Neil Strauss)



IV. Čtyři knižní hrdinové/hrdinky


Harry Potter
Arthur Penaligon
Danny Nord
James Adams

Postavy, které mi jsou opravdu sympatické. 

Chensie: 
Harry, jasně. U členů Spolku mě Harry nepřekvapí. Spíše by mě zarazilo, kdyby tam někdo Harryho nedal, protože tihle milovníci Hogwarts to tak prostě mají. :o)) James Adams, tak to je taky moje srdcovka. Hlavní postava Cherub si to právem zaslouží. A ti druhé dva, pokud je neznáte, objevíte v knižních anotacích pod dotazníkem. ,o) 

Wish: 
Kdo je Harry Potter? Ne, teď vážně. Harryho (mou drzou osobou počeštělého na Heráka) samozřejmě znám. Ale tím to končí. O těch ostatních nemám ani ánung. :D



V. Pět spisovatelů/spisovatelek


Garth Nix
Michael Scott
Michael Grant
Rick Riordan
Robert Muchamore

Autoři knih/knižních sérií, které patří k mým nejoblíbenějším. Lidé, kteří dokáží správně použít svoji představivost a ještě lépe ji vyjádřit slovy na papír.

Chensie: 
Pěkný výběr autorů. Musím se přiznat, že jsem znala jen Muchamora. Zbytek byl pro mě neznámí, ale podle toho, jak mě zaujaly anotace a líbily se mi názvy i obálky, myslím, že se s jejich tvorbou poznám mnohem blíž. Intimně se sblížíme... i když v případě knih pro děti a mládež asi ne, no. XD Bude mi tedy muset stačit, to co mám... Bratrstvo černé dýky přes intimní sblížení. XD

Wish: 
Chensie, zkus se intimně sblížit s vosami a sršni, těch teď bude všude dost a jsou ochotní opíchat tě na počkání. :P :D

Chensie: 
Jestli na mě budeš pořád tak milá, začnu si myslet, že mě máš ráda! XD

6. Šest knih


Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela: Kněžka
Klíče od Království: Lord Neděle
Harry Potter: Relikvie smrti
BZRK: Reloaded
Ztracená brána
Cherub: Šílenství

Ty nejlepší příběhy z nejlepších. S nejlépe vymyšlenými světy a reáliemi, s kterými jsem se setkal. Prostě nejlepší. :D

Chensie: 
Tu sérii BRZK jsem viděla i v LK. Tam se poslední dobou setkávám s hodně zajímavými knihami. Nejraději bych Levné knihy měla doma... To by byla knižní bašta! XD Wish zná dokonce dívčinu, která má doma tisíce knih! Nejspíš bydlí v knihovně... :o))

Wish: 
BZRK chci zkusit už dlouho. Svět uvnitř lidského těla. No, koho by to nenalákalo? :) Ztracená brána nezní taky špatně, ale... zkusím to přenechat Chensie, aby se zase dostala o něco blíž ke své první knižní tisícovce a mohla už konečně klidně spát. :)


Inspirace, kterou nám Martinovy odpovědi přinesly: 


Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela - Michael Scott

Nakladatelství: Knižní klub

  

  



Anotace prvního dílu: 
Josh a Sophie jsou obyčejná dvojčata, která si chtějí během prázdnin vydělat na první auto. Josh si najde práci v malém knihkupectví u manželů Flemingových a jeho sestra v kavárně naproti přes ulici. Jednoho dne se jim změní celý život, když se v ulici objeví podivné auto s ještě podivnější posádkou. Jsou svědky kouzelnického souboje o starodávnou knihu kouzel, která má nevídanou moc. Obsahuje totiž všelijaké návody a postupy popisující mimo jiné výrobu zlata z běžných kovů nebo elixír mládí. Není divu, že po ní touží chamtivý Dr. Dee, který se spojil se starší nesmrtelnou rasou, jež zemi vládla dávno před příchodem lidí. Dee zaútočí na Nicka Fleminga, který ale není jen ledajakým obchodníkem, ale především strážce tajemství knihy kouzel a také alchymista v jedné osobě. Dvojčata se mu popočátečním šoku snaží pomoci ubránit knihu, ale je to marné. Dee si odnáší nejen pro co přišel, ale také unáší alchymistovu ženu Perenelu. Naštěstí Josh v boji vytrhne z knihy nejdůležitější část pro rituál, který by umožnil návrat nesmrtelných na zemi a tím uvrhl lidstvo do jejich otroctví, ne-li hůře. Dvojčata se tak dostávají do nebezpečí, protože Dee bude chtít získat i zbylé stránky a on nenechává svědky...

Díly: 
Alchymista
Čaroděj
Vědma
Zaříkávač
Válečník
Kněžka



Klíče od Království - Garth Nix

Nakladatelství: Triton

   


  


Anotace prvního dílu: 
Artura Penhaligona zachrání před smrtí klíč ve tvaru hodinové ručičky. Společně s klíčem ale přichází epidemie vyvolaná prapodivnými tvory z jiné dimenze a Arturův vysněný svět se ocitá v nebezpečí. Cizinec jménem pan Pondělí, jeho pomstychtiví poslové se zakrvácenými křídly a armáda Uchvatitelů s psími hlavami se nezastaví před ničím, aby získali klíč nazpět, i kdyby to mělo znamenat smrt Artura a zkázu všeho kolem něj. Zoufalý Artur se vydává do tajuplného domu – domu, který vidí jen on sám. Musí rozkrýt tajemství klíče a objevit svůj skutečný osud.

Díly: 
Pan Pondělí
Úděsné Úterý
Sychravá Středa
Sir Čtvrtek
Lady Pátková
Lepší Sobota
Lord Neděle


Kněžka (ze série Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela) - Michael Scott

Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: 
Šestá kniha série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela. Dva, co se musí stát jedním, který pak znamená vše. Jeden svět zachrání, druhý ho zničí. San Francisco. Nicolasovi a Perenelle Flamelovým zbývá jediný den života a jeden den na splnění jejich úkolu. Musí zachránit San Francisco. Příšery uvězněné na Alcatrazu se osvobodily a chystají se na město. Pokud je někdo nezastaví, zničí při svém tažení všechny a všechno, co jim přijde do cesty. Podaří se vědmě a legendárnímu alchymistovi s pomocí dvou největších bojovníků z dávné historie a mýtů ubránit město před zkázou? Nebo je to začátek konce lidského pokolení? Danu Talis. Sofie a Josh Newmanovi při sledování Johna Dee a Virginie Darové doputovali do deset tisíc let staré minulosti na Danu Talis. A právě na tomto bájném ostrově rozhodne bitva o začátku i konci. Scathach, Prométheus, Palamédes, Shakespeare, Saint-Germain i Johanka z Arku jsou zde také. Nikdo z nich neví, za co nebo za koho budou dvojčata bojovat. Dnes je den, který rozhodne o vítězství nebo zmaru. Budou dvojčata z proroctví držet při sobě? Nebo se rozdělí - jedno bude bojovat za záchranu a druhé za zkázu světa?


Lord Neděle (ze série Klíče od Království) - Garth Nix

Nakladatelství: Triton

Anotace: 
Artur Penhaligon, držitel šesti Klíčů od Království, který již dávno přestal být obyčejným člověkem, má získat Sedmý Klíč a s ním i absolutní moc. Artura nelze žádnou zbraní zabít a jeho tělo se díky kouzlům šesti Klíčů okamžitě uzdravuje ze všech zranění, avšak jedna bytost nad ním přesto bude mít téměř úplnou nadvládu: držitel posledního, všem ostatním nadřazeného Sedmého Klíče, záhadný lord Neděle, jehož úmysly nejsou nikomu známy. Naneštěstí se Artur brzy ocitne právě uprostřed jeho říše. Podaří se mu zvítězit v souboji s vladařem Jedinečných zahrad, věčného místa, odkud byl stvořen Dům i celý Vesmír? Nezmocní se posledního Klíče dříve vojska Pištce nebo Soboty? Nezahynou všichni Arturovi přátelé v Nicotě, která zatím nezadržitelně pohlcuje Dům? A co se vlastně stane, bude-li naplněna Vůle? Poslední díl série Klíče od Království je asi nejnapínavější ze všech. Navíc má překvapivý konec, kterým se celá série důstojně a uspokojivě uzavírá.



Harry Potter a Relikvie smrti - J. . Rowling

Nakladatelství: Albatros



Anotace: 
Potterovská fantasy sága se uzavírá, sedmým dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů – Harry, Hermiona a Ron – tentokrát do posledního ročníku bradavické školy nenastoupí. Plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Vypátrání a zničení viteálů, do nichž Pán zla rozdrobil svou duši, je jedinou zárukou vítězství nad ním. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel a tajné spojení s nimi. Závěrečná bitva s Voldemortem a jeho přívrženci se odehraje v Bradavicích. Sedmička prý přináší řešení problémů – a tak si věrní fanouškové vychutnají kromě dobrodružství i „odtajnění“ dosud nevyjasněných záhad a dostanou odpověď na četné nezodpovězené otázky.



BZRK Reloaded - Michael Grant

Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo



Anotace: 
Celý BZRK včetně Noaha a Sadie je po poslední bitvě s dvojčaty Armstrongovými v troskách. Ve Vincentových roztříštěných vzpomínkách se skrývají děsivá tajemství. Broučák ovládl prezidentčin mozek, jenže hra s lidskou příčetností je velmi nebezpečná a následky se snadno vymknou kontrole. Navíc si Broučák nemůže dovolit dvojčata Armstrongova zklamat. Svět v nanu je pořád stejně děsivý a nevypočitatelný, ale zdi, za nimiž se ukrývá, se pomalu začínají hroutit. Co se za nimi objeví? A co bude, až se usadí prach?



Ztracená brána - Orson Scott Card

Nakladatelství: Laser-books



Anotace: 
Danny North od útlého dětství věděl, že se jeho rodina liší od těch ostatních, a že se on sám liší od svých příbuzných. Zatímco se jeho bratranci a sestřenice učili vytvářet věci, které obyčejní lidé nazývají vílami, duchy, golemy, trolly, vlkodlaky, a činí další divy, jež jsou jejich rodinným dědictvím, Danny měl strach, že nikdy žádné podobné nadání neprokáže a bude mezi svými nejbližšími ztracený. Vyrostl v rozlehlém a nesourodém domě, v odloučení hor západní Virginie, daleko od měst, daleko od škol, daleko od jiných lidí, obklopen desítkami tet a strýců, bratranců a sestřenic, jimž vládl jeho otec. Dům halí řada tajemství a platí v něm řada pravidel, která musí Danny bezpodmínečně dodržovat. Je v něm i tajná knihovna, již tvoří jen několik desítek svazků, ale žádný z nich není v angličtině - od Dannyho a jeho mladých příbuzných se však očekává, že si jazyk knih plynně osvojí. A třebaže jeho nejbližší mohou svobodně kouzlit, kdykoliv se jim zachce, nikdy je při tom nesmí vidět lidé zvenčí. K některým tajemstvím však nemá přístup ani Danny, a ta nakonec vyústí v pohromu pro celou rodinu.



Šílenství (ze série Cherub) - Robert Muchamore

Nakladatelství: BB art



Anotace: 
Třináctiletý James se dostal do výcvikového tábora, který připravuje děti pro role agentů v jednotce zvané CHERUB. Jejich pomoc vyhledává britská špionážní služba MI5 i policie v případech, kdy dospělí v pátrání selžou nebo prostě nemůžou mít naději na úspěch. James, znuděný a přidrzlý puberťák, který každou chvíli něco vyvede, poplete nebo nerespektuje, je kupodivu ideálním agentem. Spolu se svými kamarády nadává na školu, na náročný výcvik, pere se a prožívá první lásky jako normální děti, ale občas je vedení tábora vyšle na misi do prostředí těch nejnebezpečnějších zločinů. Když CHERUB rozkryje vazbu mezi ekoteroristickou organizací Zachraň Zemi a bohatou náboženskou sektou známou pod názvem Přeživší, James Adams odlétá do Austrálie na misi, během níž má do sekty proniknout. Je to jeho zatím nejtěžší úkol. Velitelství Přeživších v australské poušti je absolutně odříznuté od světa a sekta používá techniky vymývání mozku, které Jamese vystavují obrovskému psychickému tlaku. Tentokrát nebojuje pouze proti teroristům. Musí svést boj o kontrolu nad vlastními myšlenkami. Cherub existuje z nejprostšího důvodu: ani ten nejprofesionálnější zločinec nebude dítě ze sousedství podezírat z toho, že je tajný agent. Pro oficiální účely tyto děti neexistují.


Autoři: 


Garth Nix



Michael Scott



Michael Grant



Rick Riordan



Robert Muchamore




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.