Recenze: KOUŘ A POPEL (Sue Tanya Huff)

Tony potřetí zachraňuje svět! 

Hrdinové povstávají, když je potřebujeme.


Anotace: 
Mladý čaroděj Tony Foster se stal asistentem režiséra v zácviku u syndikovaného upířího seriálu Nejtemnější noc a jeho filmařská kariéra se slibně vyvíjí. Je ale těžké soustředit se na natáčení poslední epizody, když ve městě probíhá démonická konvergence, díky níž se do našeho světa pokoušejí dostat démoni, aby zavraždili kaskadérku Leyu, která – jak se ukáže – rozhodně není obyčejnou smrtelnicí. Zdá se, že má Tony před sebou dosud nejtěžší úkol: musí se vypořádat s démony, šéfem, bulvárním novinářem, důstojníkem Kanadské jízdní policie, s nevyřešeným vztahem k upíru Henrymu Fitzroyovi a herci Leemu a v neposlední řadě musí zůstat naživu. Protože pokud by zemřel, invazi démonů už by neměl kdo zastavit…

Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2006
Žánr: Horory, Sci-fi a fantasy
Ze série: Kouř (3)
Orig. Název: Smoke And Ashes
Počet stran: 435

Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Brokilon


Nakladatelství Brokilon na fb


Kouř a popel můžete zakoupit ZDE





Vítejte ve světě Kouře, který autorka vytvořila pro své čtenáře. Ačkoliv píše žánr horor, myslím, že to zvládnou i citlivé povahy, ale přitom to zaujme i ty, kteří baží po násilí a nějaké té mrtvole. :o)) KOUŘ A POPEL je další díl, který si autorka pěkně promyslela a dala si záležet s finální zápletkou. 

„Existuje víc než jedno peklo, Noční tuláku," odpověděla mu stejně formálním tónem. „A mám podezření, že i víc než jedno nebe." 

Musím však varovat, že autorka má specifický styl psaní. Ačkoliv se zdá věcný, tak probírá i věci, které někomu mohou přijít nedůležité. Ale ono to k ní opravdu patří. Nejdřív jsem si myslela, že takovým zdlouhavým stylem píše, aniž by si to uvědomovala, ale nakonec mi došlo, že je to zkrátka její styl. To mi to trvalo, že? :o)) Na někoho to může tedy působit zdlouhavě, jiný zas může být okouzlený. 

„Možná si myslí, že se mu na rande může podařit dostat jen takovou, která je zvyklá riskovat život.“

Tentokrát se děj točí kolem démonů. Čtenář to netuší asi do padesáté stránky, ale pak všechno začne dávat tak trochu smysl a nahánět strach, když Tony zahlédne nahého démona - to bylo trochu perverzní a úsměvné, protože mu koukal na zadek. :o)) Nemyslím si, že prozradit, že se kniha bude týkat démonů, je prohřešek, protože se to čtenář dovídá na začátku a žádné velké tajemství z toho neplyne.

Když něco vyděsí tři a půl tisíce let starou  nesmrtelnou kaskadérku, je nejvyšší čas, aby si zbytek světa nadělal do kalhot.

Ve Vancouveru tedy začíná démonská konvergence, díky níž o život přicházejí nevinní lidé. Tony se snaží dělat maximum, ale není to jednoduché. Zlo přitahují paranormálity - brány, Leya, upír Henry a další... Je jen na čaroději, jak se s tím popere a nebude to mít jednoduché! 

„Vůbec neví, co dělá. Všechno vymýšlí za pochodu. Neřízená střela. Může kdykoliv vybuchnout." 

Hlavní hrdina se jmenuje Tony a je to čaroděj.  S úsměvem na tváři jsem ho přivítala. Tentokrát si polepšil na asistenta režie v zácviku, ovšem díky tomu, že je přece jen finanční krize, dělá i svou bývalou práci produkčního asistenta. Vše je stejné, až na to, že někteří lidé ze štábu, včetně Banea, už vědí, že Tony je čaroděj... Vědí skoro všechno. Válku se stíny, kterou vedl. To, jak jim v nebezpečném domě plném duchů, zachránil zadky. A vědí také, že je bezmezně a zoufale zamilovaný do herce, který jeho city zrovna dvakrát neopětuje, protože je, ehm, na ženy... Smůla pro Tonyho. Záživná vedlejší dějová linka pro čtenáře! :o)

„Jsi dobrý člověk, Tony Fostere. Dobrý člověk s velkou mocí. Nejsem si jistá, jestli mě to naplňuje děsivou nadějí nebo jen čirým děsem." 

Chester Bane je pořád ten samý šéf CB Production a dbá na to, aby vyšel s co nejmenšími náklady, ale dobrým výnosem. Každý z něj má respekt, takže zaměstnanci tikají jako hodinky. Stačí jen, aby na ně houknul, ale na něco je i pan Bane krátký... A s tím se musel opět poprat náš Tony, který sice není žádný superhrdina, ale za to má odvahu a snahu a to se cení. :o)) Pan Bane je opravdu charakter, to se zkrátka musí zmínit. :o)

„Do mého studia mohou lézt démoni po celé roky?"

Poznáváme démona, který je krásně popsaný a inteligentní. Oplývá hrozbou a vzrušením. Pro ženy takové lákadlo, protože je to takový milovník a s hlasem to umí. ,o))

Kevin Groves - novinář, který všude strká nos a tvrdí o sobě, že dokáže poznat, když mu někdo zalže. 

Leya, tři a půl tisíce let stará dívka, jejíž pánem byl démon. Měla s ním i poměr, než udělal něco ošklivého a tak se tedy jedná o jejího bývalého, který je mimo její sféru a nemůže se dočkat, až ji zas bude mít před sebou. Musím se přiznat, že tuto postavu jsem neměla moc ráda. Vypočítavá a přechytralá, ale skvěle doplňuje děj. 

Setkáváme se i se starými známými. S gothičkou Amy, která má bezvadně prořízlou pusu. Se Zevem, Tonyho bývalým. S Henrym, který je upír a ohledně Tonyho má dosti majetnické pudy. Mansonem, hvězdou seriálu Nejtemnější noc, který si o sobě myslí až příliš a je sebou okouzlený. A v neposlední řadě s Leem, do kterého je Tony zamilovaný až po uši.

Odněkud ze studia se ozvalo holčičí zapištění. Znělo to jako Manson, hlavní herec ze seriálu Nejtemnější noc.

Musím ocenit, že autorka dokonale vystihla charaktery postav a dala jim vlastní život. Hlavně díky rozhovorům, které jejich osobnost odhalují a dodávají knize humor,  který je ryze "kouřový". Plný ironie, cynismu a vtipných průpovídek, takže se čtenář rozhodně nenudí, ani v těch nejtvrdších okamžicích. Vždycky někdo něco kvákne v té nejabsurdnější situaci a kniha díky tomu nabírá nádech oněch filmů s Brucem Willisem. To jsem si zamilovala. :o) 

„Tuhle ruku ukousl démon jednomu stavebnímu démonovi. Jack mi dnes odpoledne ukázal jeho tělo." „Proč?"„Protože nevěří na obří mývaly a chtěl slyšet nějaké odpovědi." „Jsem poměrně zneklidněný tím, jak velký smysl to dává." 

Autorka připomíná krátkými větami děj pro případ, že by čtenář zapomněl nebo předchozí dva díly nečetl. Není to nijak obtěžující, protože to zkracuje. Takže v případě, že vás to bude rozčilovat, můžete děj zkrátka hravě přeskočit o pár vět dopředu. ,o) 

Opět v knize oceňuji vysvětlivky na konci stran, na kterých si dal překladatel záležet. Jak jsem již psala, setkáte se s nimi v celé sérii a neskutečně ulehčují děj. 

„Upíra čekat nebudou." Z jejího tónu vyznívalo, že se mu snaží zvednout náladu. Skoro se jí to podařilo. „Kdo by ho taky čekal?" 

Jelikož jsem romantický typ, nejvíc mě zajímaly Tonyho vztahové problémy nebo spíše zamilování do Leeho. Ani romantické dušičky nepřijdou zkrátka, i když to v knize není příliš rozvedené, aby ta homosexuální láska neodradila čtenáře, kteří ji moc nemusí a přitom uspokojila ty, kterým nevadí nebo ji přímo vyhledávají. 

Trochu jsem se bála, že autorka nechá Tonyho pokukování po Leem nedokončené, ale to byly liché starosti. Nakonec jsem přeci jen byla spokojená a autorka vše sepsala tak, aby si čtenáři přišli na své a přitom nic neutrpělo. 

Možná je tento díl méně originální, než ty předešlé, protože se jedná o démony, kteří jsou pro mě trochu profláknutí, ale jejich nahánění, boj s nimi a Tonyho magie tomu nakonec daly tu správnou náladu. 

Moje rada na závěr zní... Pokud vám autorčin styl přijde trochu zdlouhavý, nečtěte knihy hned za sebou. Já to udělala a trochu mě to vyždímalo. Měla jsem si dát oddych a více bych si čtivo vychutnala. Takhle jsem byla trochu znejistěla, protože jsem přecházela z jednoho dílu na druhý a ty horory zkrátka nejsou můj žánr, i když se tvářím statečně. :o))

„A co ten démon ve studiu..."
„Já věděl, že to nebyl fanoušek," zamumlal Kevin.
„Popravdě, pane Grovesi, neexistuje žádný důkaz, že ten démon nemohl být současně i fanouškem." 

Jsem ráda, že jsem měla možnost přečíst si celou sérii. Líbila se mi. Byla inspirující a zvláštní. Rozhodně originální, něco podobného jsem nečetla, ať už díky tomu specifickému stylu, kterým byla napsána, tak i díky tomu, že autorka o všem opravdu přemýšlela a snažila se to dotáhnout až do konce. I ten mužský pohled se jí velmi povedl, nesklouzla k holčičím manýrům a udržela si tu laťku po celé tři knihy. 

„Proč nemůžu trávit čas myšlením na auta nebo na sex jako každý normální kluk?" 

A v případě, že vám vadí homosexuální tvorba, tak myslím, že tady nebudete ničím odrazováni. Je to napsáno vhodně a bez nějakých vylomenin, které by čtenáři děj kazily. ,o)

Ochraňuj nás, Strážce západu. Ve světle a životě, prosím tě.

Knižní obálka: 
Nevím, jak vám, ale mně osobně se z celé série tato líbí nejvíc. Je krásná. Vážně si mě získala. Tony otočený zády a na zádech takové démonské tetování. To prostě nemá chybu!


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.