Homosexuální tematika I. Čeští a slovenští autoři

Wish dostala nápad! Ano, je trochu zvláštní začínat článek takhle, ale ona je vážně úžasná a kreativní, i když o ní většinou mluvím jako o zpomaleném filmu. :o))

A navrhla mi (začala mi bušit hlavou o notebook a násilnicky mě držela za vlasy, zatímco na mě ječela vulgární slůvka), abych sepsala článek na téma homosexuální knihy, protože je tak ráda čtu. 

Byla jsem z toho zrpvu trochu nejistá, protože jsem jich mnoho neznala a každý od toho dával ruce pryč, ale nakonec... světe div se, ono jich existuje celkem pěkná řádka a já jsem je pro vás i pro sebe nasbírala! :o)


Ať vítězí inspirace ke čtení, vrhneme se na české a slovenské autory, drazí knihomilci! :o) #podporujemečeskéautory v rámci projektu Podpora (začínajících) českých autorů. (#podporujemečeskéautory)

Když muž miluje muže - Irena Fuchsová


Anotace: 
Kniha povídek nejenom pro muže, kteří milují muže , ale i pro muže, kteří milují ženy. Je i pro ženy, které milují ženy, ale i pro ženy, které milují muže. Kniha o lásce, žárlivosti, o samotě, touze, o štěstí zamilovaných i neštěstí opuštěných. S černobílými ilustracemi.

Nakladatelství: Erika
Rok vydání: 2002
Počet stran: 145

Váš kluk prostitut? - Cyril Valšík


Anotace: 
DRSNÁ BELETRIE FAKTU O OSUDECH NEZLETILÝCH PROSTITUTŮ
Zkušený publicista, scenárista a režisér Cyril Valšík se v letech 1992-2002 pustil do odkrývání tématu prostituce nezletilých chlapců v Česku. Výsledkem je mimořádně silná a čtivá próza postavená na tvrdých faktech. Dramatické, často tragické příběhy dětí nejen ze sociálně slabých vrstev jsou popsány s filmařskou dynamikou, autor při zobrazování tohoto smutného i odpudivého světa hovoří jazykem mladých prostitutů a nekompromisně zobrazuje i samotné sexuální služby.

Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2009
Počet stran: 224

Vrány - Blanka Götzová


Anotace:
Lukáš a Liliana jsou přátelé z nejvěrnějších. Zatímco Liliana žije velmi aktivním životem, Lukáš tráví čas povětšinou zavřený v pokoji a přemýšlí nad stavem světa a svého nitra.

Jde o rozdílnost náhledů a povah, o jejich protiklad a současně doplňování se. Zatímco Liliana řeší vcelku běžnou lásku, Lukáš se svou samotou a odtržením se od světa vyrovnává s faktem, že je homosexuál. I on se snaží pomalinku vykukovat z ulity, potíž je, že objekt jeho zájmu je stejný s Lilianiným. A ještě horší je, když Lili, ta vždy vlídná utěšitelka, náhle není… Dokáže poté Lukáš nabrat trochu sil a žít dál s tím, co mu anděl v podobě Lili předal?

Nakladatelství: Eroika
Rok vydání: 2009
Počet stran: 168

Profesor - Rian Race


Anotace: 
Pro každého, kdo tráví čas letu čtením a nevyhovuje mu zapůjčený propagační magazín dopravce.
Povídky do letadla a jiných dopravních prostředků.
Gay povídky.

Nakladatelství: Nová Forma
Počet stran: 111

Buzíčci - Jan Folný 


Anotace: 
Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“.

 A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný, autor knihy Od sebe | k sobě, ve své nové knize, sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defiluje ve vzájemně provázaných příbězích. Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění, a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2013
Počet stran: 250

Od sebe k sobě - Jan Folný 


Anotace: 
Náhlá životní změna – nejasná sexuální orientace – náraz jiné kultury. To je počáteční situace mladého hrdiny, který nás s nadhledem a sebeironií provází dvěma roky svého zmateného a bouřlivého života v Irsku.

Nakladatelství: LePress
Rok vydání: 2010
Počet stran: 245


Zaujala vás nějaká kniha? 
Pokud ne, nezoufejte, ještě nás ohledně této tematiky čeká několik článků. Knih je opravdu mnoho. Doslova nad očekávání. :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.