(Ne)oblíbené knihy

Zaujal mě TAG na blogu Bohemistky, který píše Leňa. Je to TAG o (ne)oblíbených knihách, který našla na Životě s knihami a původní verzi má na triku anglická blogerka TheBookArcher.

Proč mě to zaujalo? 
Na otázky nejsou snadné odpovědi, a tak se nad nimi musí člověk zamyslet. A jelikož já ráda přemýšlím o knihách, řekla jsem si, že tento originální TAG vyzkouším na vlastní kůži a pěkně se v tom vyráchám. 

Půjde do toho Wish? 
Moje rivalka a spřízněná duše mě za ty TAGy asi bude proklínat, protože přes tohle moc není (Už zase kecáš? Víš, že chorobné lhaní je i diagnóza? W.), ale možná ji jednou přemluvím. A možná (buďme optimističtí) se jí to bude i líbit! :o)) A když ne, tak mi to dá aspoň pořádně sežrat a bude nějaká legrace v tom našem Světě mezi řádky. XD

1. Populární kniha, která se mi nelíbila: 

Ehm, tak tím asi hodně naštvu fanoušky série Fifty Shades (a potěším svou pravou ruku Wish), protože 4. díl této série s názvem Grey považuju za odpad a to obvykle knihy hodnotím velmi kladně. Předchozí tři díly se mi líbily, byla to odpočinková četba se zajímavým nápadem. Ovšem v prvním díle byla tak čtvrt knihy zbytečnou vatou, ve druhém díle už to byla polovina a ve třetím prakticky třičtvrtě, kdy mi důležitá a zajímavá přišla až poslední část příběhu. Ovšem Grey? Tak ten je zbytečný naprosto celý, protože autorka nedokázala využít potenciálu, který postava Christiana Greye má (měla). Nenapsala jsem na tuto knihu recenzi, protože jsem knihu nedočetla (a nejspíš nebudu ztrácet čas tím, že bych to snad někdy dočítala. Takže můj názor vlastně nemá velkou váhu, jelikož by mě třeba závěr knihy ohromil - jsem velká optimistka, ale to spíš Wish vyrostou rohy na bradě. Přišlo mi, že autorka opsala slovo od slova a to zajímavé shrnula do pár (většinou) nic neříkajících vět. Byla jsem natěšená na informace ohledně jeho minulosti, na vztah s Robinsonovou, na jeho emoce a dostalo se mi dlouhého smrdutého hnědého nic. Spousta lidí je tím nadšených, já byla zklamaná. :o(

Grey - E. L. James
Nakladatelství: XYZ





Wish: Pro mě je E. L. James jednoduše literární barbar. Víc bych to nerozebírala. Asi se budu opakovat, ale minula mě nejenom knižní popularita Padesáti odstínů, ale i Stmívání a Harryho Pottera...


2. Kniha, kterou všichni nesnáší, ale já ji mám ráda:

Ouha, druhá otázka a už takhle zapeklitá! Nemyslím si, že bych přímo zbožňovala knihu, kterou všichni nesnáší. Ale nějakým způsobem nechápu hodnocení série Hon od A. Fukudy, která je podle mého prostě naprosto úchvatná. On to pojal stylem, jak kdyby šlo o příběh Adama a Evy. Famózní. Skvěle napsané se vším tím napětím a nechutnostmi, které dělají děj opravdovými, ale přece jen mi nepřišly přehnané. Asi nejlepší drsná série o upírech, kterou jsem měla možnost si přečíst. Nedám na ni dopustit! :o)


Nakladatelství: Fragment




Wish: Hm, tak tohle je dost obtížná otázka. I když jedna knížka mě vlastně napadá. Chensie ji nedočetla a kdykoliv může, nadává na ni a není daleko od toho nazvat ji odpadem. :D A co jsem se dívala na hodnocení od jiných, přílišné oblibě se netěší. Jedná se o knížku Otrok od Sylvy Lauerové. V době, kdy jsem ji četla, ve mně zanechala silné emoce, protože šlo o první knihu, jejíž hlavní hrdinku jsem z duše nenáviděla. Není to o popisování BDSM vztahu, nejsou to žádné další Odstíny. Je to nezdravý vztah submisiva a ženské, ze které se prostřednictvím her na dominu stává narušená osobnost bez schopnosti rozeznat, co je ještě přípustné a co už je za hranicí únosnosti...



3. Opomíjená kniha, která podle mě stojí za přečtení: 

Nedávno jsem měla tu čest (skutečně se cítím poctěna!) přečíst si knihu s názvem Srdce netvora, která byla o tolik jiná, než jsem očekávala. O tolik jiná, než knihy, které obvykle čtu. Naprosto famózním způsobem autor vystihl silnou lásku, která se vznášela celým příběhem a přitom nebyla uchytitelná. V knize nešlo o žádné fyzické doteky, vlastně se ani nepolíbili a přesto jsem silnější emoce snad necítila ani u těch nejromantičtějších románů. Zkrátka román, který dokázal smysl lásky pojmout duševně a pevně natolik, že mi vyrazil dech. A ačkoliv se knihou prolíná i náboženská tématika, kterou obvykle protrpím, tak mě to natolik zaujalo, že jsem si hledala historické prameny a knihy, které s tím byly spjaté a dočítala si je, abych měla pocit, že jsem i nadále součástí příběhu. 
Obávám se, že spousta lidí odradí anotace, protože vypovídá o tom, že hlavním hrdinou je bývalý gigolo, který se zamiluje do psychicky labilní ženy. Ovšem jejich společný osud je vytříbený. Kniha obsahuje i několik velmi dojemných příběhů, spousty zajímavých faktů a informací, které jsou pro náročného čtenáře tou pravou duševní potravou. Obávám se, že knihu spousta lidí neocení, ale já v ní našla poklad. Skvost, který si v sobě ponesu navždy. 

Srdce netvora - Andrew Davidson
Nakladatelství: Knižní klub



Wish: Hmm, tady zmíním knížku americké sexuální terapeutky Cheryl T. Cohen Green - Intimní život. Před časem jsem na ni narazila v Levných knihách a je to přesně ta kniha, u které nechápu, jak se tam dostala. Pro mě to byl dojemný příběh o ženě, která dokáže pomáhat a léčit tělem (A ne. To hlavní opravdu není sex.) Otevřeně mluví o sexualitě a zastává názor, že na intimní život má právo každý bez ohledu na jeho fyzické či mentální omezení. Filmové zpracování mě oproti tomu hodně zklamalo, protože vůbec nevystihovalo to podstatné. Jednalo se "pouze" o zamilovaný pohled jednoho z jejích pacientů. 





4. Žánr, který skoro nikdy nečtu: 

Tak takových žánrů je více, protože třeba moc nečtu krimi, detektivky, literaturu faktu (i když občas mě dokonale udolá). A pokud bych měla navrhnout knihu, kterou jsem nečetla a která by mě zajímala jako detektivní žánr, tak... bych si ráda někdy přečetla Farmu od T. R. Smitha, protože je plná tajemství a to mě opravdu láká.

Kdyby měla navrhovat detektivní knihu Wish (pořád si ji dobírám, že čte jen severskou literaturu a detektivky, popřípadě krimi, i když to není pravda) myslím, že by navrhovala něco s Lisbeth, která vystupuje v sérii Milenium Davida Lagercrantze. :o) Vím, že jí fandí. 


Farma - Tom Rob Smith
Nakladatelství: Knižní klub


Wish: Davida Lager... cože???? To myslíš vážně??? Chceš mě zabít! STIEGA LARSSONA! Ty vogo, já snad budu mít zástavu. :D Toho napodobitele, který vyplodil jakýsi čtvrtý díl, který s těmi předchozími vlastně nijak nesouvisí, tady vůbec nezmiňuj! :D  Ale zpět k tématu. Co skoro nikdy nečtu? Historické romány, čistokrevnou fantasy, sci-fi a romány z prostředí afrických a asijských států.


5. Populární knižní postava, kterou nemám ráda:

Já jsem čtenářka, která upřednostňuje spíše hrdiny. :o)) Ale která žena to tak nemá, že? Takže buď je mi osoba sympatická, dokážu se do ní vžít nebo mě irituje. Mohla bych tu vyjmenovat Anastasii z Padesáti odstínů nebo Brook Dumasovou ze série V ringu, ale zaměřím se na sérii Cherub, ve které je hrdinka Lauren. Jde o sestru hlavního hrdiny Jamese. Tyto knihy jsou populární hlavně u dětí a mládeže, přestože díky akčnosti a inteligentním, zvídavým a napínavým misím si na své přijde i dospělý člověk. Já jsem si všech dvanáct knih užila na sto procent. Autor to měl skvěle promyšlené a všechno mu báječně sedělo. Navíc jsou některé díly i lehce detektivní a krimi, takže to má opravdu vysokou úroveň a především díky tomu, že autor Robert Muchamore dvanáct let pracoval jako soukromý vyšetřovatel a je vidět, že z toho hodně pochytil a ještě víc dokázal využít. Nicméně Lauren mi prostě od začátku moc nesedla... Autor z ní udělal podle mého trošku superhrdinku, ačkoliv já to v ní neviděla a tím pádem mi byla nesympatická ještě víc...

Nakladatelství: BB art



Wish: Asi čtu jenom knížky, které neobsahují postavy u čtenářů populární a u mě vyvolávající pocit na zvracení... Anastasia podle mě není populární... ta je holka, chudák, jenom otravná... :D No dobře, tak možná Bella. Tou asi před pár lety chtěla být každá... no dobře - každá druhá... pubertální slečna. Já už vlastně ani nevím, jestli mi v knížce lezla tolik na nervy jako ve filmech. Ve filmech - věčně se tvářící, jako by každou chvíli měla umřít - mi tedy pila krev pořádně. Hm, možná mě nakonec víc než ta postava štvala herečka, která neuměla hrát. :D




6. Populární autor, jehož knihy z nějakého důvodu nedokážu číst: 

Edgar Allan Poe, americký spisovatel, romantický básník, literární teoretik a esejista, který je považován za zakladatele detektivní literatury a novelistické tvorby.  Tento autor má opravdu vytříbený styl, jeho knihy jsou úžasné a skvěle hodnocené a já od něj nedokázala přečíst ani jednu povídku, protože díky svému rozvleklému popisování mi zkrátka nesedl. Když na polovině stránky popisoval její rty velmi lyricky a krásně, bylo to na mě moc. Takže uznávám, je to skvělý spisovatel, ale bohužel jeho prozaická díla nebudou zřejmě pro mě... Ale možná by se mi od něj líbily jeho básnické sbírky, ty bych si jednou ráda zkusila přečíst.

Havran - E. A. Poe
Nakladatelství: Mladá fronta



Wish: Za mě Michal Viewegh. Zatím jsem mu prostě nepřišla na chuť a popravdě nechápu, jak je možné, že je naším údajně nejlepším spisovatelem. Může to sice znít dost nadneseně, ale žebříčky prodejů jeho knih to bohužel potvrzují. Nebo se to snad dá interpretovat tak, že Češi, co se týče literatury, nepoznají kvalitu? :D Tu poslední větu neberte vážně. Jen přemýšlím nahlas. :)) 



7. Oblíbená a známá série knih, kterou nehodlám číst: 

Pán prstenů je trilogie od Johna Ronalda Reuela Tolkiena, který si s ní dal nesmírnou práci a vymyslel dokonalý a okouzlující svět s hobity. Boj dobra a zla vylíčil naprosto fantasticky, ale jelikož mi nesedl ani první zfilmovaný díl (pokud tedy nebudeme zmiňovat českou přemluvenou parodii prvního dílu) a druhý jsem rovnou odmítla sledovat, obávám se, že ani knižně by mě to nezlákalo. Zkrátka úžasný svět, ale rozhodně ne pro mě, protože mě taková putování a dobrodružství s hobity a elfy moc neberou, i když fantasy mám ráda.

Pán prstenů - J. R. R. Tolkien
Nakladatelství: Argo



Wish: Tak tady se ztotožním s Chensie. Pán prstenů - ne, ne, ne. Tohle je přesně ta klasická fantasy, u které bych se bohužel unudila k smrti. Tím nechci nijak snižovat její kvalitu, to vůbec ne. Jenom to jednoduše není nic pro mě, i když je bez debat propracovaná. Pro fanoušky tohoto žánru to ovšem musí být poklad.


8. Kniha, jejíž filmové zpracování se mi líbilo víc než původní knižní podoba:

Ale no tak! Vážně? Upřímně, ještě jsem nenarazila na filmové zpracování, které by bylo lepší než samotná kniha. Já prostě zbožňuji knihy a obvykle je v nich mnohem více, než ve filmech, ačkoliv někdy se vážně podaří fantazii rozjet skvělým směrem a ztvárnit tak něco, co jsem neměla tušení, jak by přesně mohlo vypadat (kupříkladu filmová verze knihy Hostitel - S. Mayer u mě za jedna). I když se nad tím vlastně zamyslím, tak... možná upíří deníky. Kdysi jsem je četla a nijak zvlášť mě nezaujaly. A viděla jsem dokonce i pár zfilmovaných dílu z Upířích deníků. Sice mi přišlo, že je to tak nějak o něčem jiném trochu, ale zas to na mě působilo lepším dojmem, než knihy... Takže asi takhle možná. :o))

Série Upíří deníky - L. J. Smith
Nakladatelství: Fragment


Wish: Hm, abych uvedla něco, co jsem doopravdy celé přečetla, tak bych asi dala Román pro ženy od Michala Viewegha. Možná je to moje vina, protože jsem film viděla xkrát a oblíbila si ho a teprve potom jsem si dokupovala knížku. A popravdě z té mi v hlavě nezbylo vůbec nic... Věřím, že kdo to měl opačně, možná nemůže film ani vidět. :)






A jak to cítíš Ty?
Souhlasíš se mnou nebo máš jiný názor? 
Poděl se o něj ve Světě mezi řádky! :o) Budeme rády. o)


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.