Polovánoční objednávání :)

V týdnu mi dorazila objednávka z Knihcentra. Mají tam poštovné zdarma od 500 Kč, čehož se v málokterém e-shopu dočkáte. Ale jelikož jsem kupovala jenom jednu knížku k Vánocům (Jo, čtete dobře. Někdo honí dárky na poslední chvíli, já nakupuju v průběhu celého roku a jsem v klidu. :)), bylo jasné, že budu muset objednávku něčím doplnit, abych se dostala nad tu minimální hranici. Pro mě samozřejmě žádný problém. :D No, i když... vybrat si jen jednu knížku, to byl očistec. Jakou si vybrat? Jaké z toho mého nekonečného seznamu dát přednost? Nakonec jsem na to vyzrála. Probíhala zrovna (opět) slevová akce, takže jsem to zkombinovala a ve výsledku z toho pro mě vyšly tři krásné kousky (a pohled s minisušenkou jako dárek k tomu, hehe). Mrkněte na ně. :)

Také vám všechno okolo vesmíru přišlo vždycky hrozně divné... nepředstavitelné? Mně jo. A pořád mi to tak připadá. Tohle téma je pro mě hrozně špatně uchopitelné. A tak když jsem narazila na knížku Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru, bylo jasné, že si ji musím přečíst. Útlá knížečka, která by srozumitelnou a zábavnou formou dialogů měla spoustu věcí stravitelně vysvětlit a podat ucelený pohled na věc. Mimochodem na tohle i další témata by se vám mohly líbit i knížky od Marcuse Chowna.



Anotace:
Kniha je založena na autentických rozhovorech astrofyzika Huberta Reevese s jeho čtrnáctiletou vnučkou. Věnuje se širokému spektru témat: kromě známých otázek jako třeba vznik a stáří vesmíru, černé díry a temná hmota se zabývá i způsoby měření a poznávání světa, principy vědeckého uvažování a uspořádáním lidských znalostí. Stranou nezůstávají ani úvahy o mimozemském životě, otázka "hodináře" čili stvořitele vesmíru nebo zamyšlení o odpovědnosti lidstva za stav naší planety. Kniha je vyprávěna lehce, srozumitelně a plyne jako skutečný dialog se zvídavou dívkou, přesto však často zabíhá do nečekaných hloubek: je znát, že Hubert Reeves je zkušený popularizátor vědy a zároveň velký vědec, jehož myšlenky a postoje měly čas dozrát. Sám autor knihu charakterizuje jako svůj duchovní odkaz mladé generaci a je zřejmé, že si na něm dal záležet.


***


První knížka ze slevové akce za 29 Kč. Boxer, brouk má být úchylný, humorný a šílený. Teprve po dodání jsem zjistila, že knížka má na obalu symbol svastiky. Jo, jsou tam náckové, je tam Hitler, a až si na našem FB přečtete úryvek z textu, který je vyobrazen na zadní straně, nejspíš budete koukat (a nevěřícně se smát) stejně jako já.


Anotace:
21. století: Nenápadný sběratel nacistických kuriozit Kevin Broom, trpící vzácnou nemocí a nejraději komunikující přes chat, najde mrtvolu soukromého detektiva a dopis od Adolfa Hitlera ze 4. října 1936 adresovaný jakémusi Philipu Erskinovi... 
Anglie 1934: Sledujeme podivný vztah entomologa Erskina, podivínského mladíka z vyšší společenské vrstvy, a šestnáctiletého nadějného židovského boxera Setha Hříšníka Roache, alkoholika a homosexuála se sadistickými sklony. Muži k sobě pociťují neodolatelnou přitažlivost, ale Erskine ji sublimuje do vědeckého zájmu: nabídne Hříšníkovi peníze, když mu odkáže své tělo pro posmrtný výzkum. Boxer však náhle záhadně zmizí. Erskine zároveň pokračuje v entomologickém bádání - pracuje se zvláštními brouky z Polska, kteří mají na krovkách kresbu připomínající hákový kříž. 
21. století: Kevin se stává nedobrovolným společníkem záhadného nájemného vraha zvaného Velšan, které na zakázku anonymního klienta usilovně pátrá po Hříšníkově mrtvole.
Román je bizarní a šokující a jistým zvráceným způsobem zábavný. Autor si pohrává s britským předválečným fašismem, současnou fascinací nacistickou mytologií, s homosexualitou a různými druhy výstřelků, postižení a úchylek. Ned Beauman se zjevně inspiroval technikami a postupy grafického románu a japonské mangy - vyprávění je místy překotné, důrazně vizuální, plné detailů a ostrých střihů.


***


Druhým slevovým přírůstek je Dívka se sněhem ve vlasech; první díl ze švédské série z maloměsta Hagfors. Po téhle knížce pokukuju od roku 2014, kdy u nás vyšla. A za 99 Kč jsem ji tam nemohla prostě nechat. Už kvůli tomu obalu, který se mi hrozně líbí. :)


Anotace:
Novinářka Magdalena Hanssonová se po vysilujícím rozvodu přestěhovala se svým šestiletým adoptivním synem Nilsem do rodného Hagforsu, malého města v malebné oblasti Värmlandu. Hledat náměty pro psaní do místních novin jí připadalo jako docela příjemná změna. Pro Magdalenu nebylo snadné vrátit se ke starému životu. Mnozí ji vítají ze zvědavosti, jiní na ni reagují odmítavě či závistivě. Časem řeči utichají a Magdalena si konečně začíná vychutnávat maloměstskou idylu. Ovšem jen do okamžiku, kdy během mimořádně chladné silvestrovské noci zmizí šestnáctiletá Hedda. Celé dny není po dívce ani stopy, policie přešlapuje na místě a Heddiny rodiče propadají zoufalství a ztrácejí veškerou naději. Zatímco dál píše Magdalena články pro městský plátek, cítí účast s rodiči nezvěstné Heddy. A když je později nalezena mladá dívka s průstřelem hlavy, nabízí se otázka: Je to Hedda? Magdalena se rozhodne vyšetřovat na vlastní pěst. Myslela si, že toto odlehlé a klidné místo svého rodného města zná velice dobře, ale ukazuje se, že zde žijí lidé, kteří by udělali cokoliv, aby jejich tajemství zůstalo skryté…



A to je vše. :) Do komentářů mi napište, jestli některou z uvedených knížek znáte/četli jste/chystáte se číst nebo pořizovat. Však to znáte. :) A nebo napište cokoliv jiného, to už je na vás.


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.