Recenze: ANDĚLÉ NAD TEHERÁNEM (Gina B. Nahai)


Rozhodně žádná young adult



Anotace
Jedné hvězdné íránské noci spatří pětiletá Lili svou matku Anděla Roxanu, jak vychází na balkon, narostou jí křídla, vzlétne a zmizí na noční obloze nedotčená zákony přitažlivosti. Anděl Roxana zmizí bez rozloučení, beze slůvka vysvětlení. Jádrem fascinujícího výpravného románu je Liliino pátrání po matce.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart.




Příběh je rozdělen do několika částí, z nichž první, poslední a části týkající se Lili jsou psány ich-formou v přítomném čase.  Kniha prakticky začíná jejím koncem a nejlépe ji pochopíte až po přečtení celých Andělů. Na první pohled se totiž úvodní část psaná z pohledu téměř dospělé Lili může zdát jako zmatená a nedávající smysl. Jakmile si ovšem zvyknete na prvky magického realismu a projdete jednotlivými částmi příběhu, které nám Lili předkládá díky vyprávění své tety (sestry Roxany) Miriam, jenž probíhá v minulém čase er-formě, vše uvidíte v jasnějším světle.

Zvláštní osobnost Roxany, její nutkavá potřeba vzdalovat se svým bližním a podivné věci, které se kolem ní odehrávají, souvisí s rodovým prokletím ženského pokolení. Dostáváme se tak do íránského židovského ghetta, kde je víra, dodržování tradic a nevšedních rituálů neoddělitelnou součástí života jeho obyvatel. Židovská kultura a způsob žití je sám o sobě magický. Tím spíše, když k němu přičtete nezvyklá až pohádková pojmenování mnoha postav a skutečnost, že hranice mezi realitou a představami je natolik tenká, že často úplně mizí...

Roxana a její dcera Lili ovšem nejsou jediné, jejichž život sledujeme. Andělé nad Teheránem jsou rodinná sága odehrávající se v minulém století od vlády Rézy Šáha až do období po Íránské islámské revoluci, s mnoha postavami, jejichž příběh dostane dostatek místa na to, aby mohl být odvyprávěn. Nejedná se ovšem o lehké čtení. Osudy většiny hrdinů jsou kruté, zvláště pak jde-li o ženy, a i ty, které mu chtějí uniknout, zaplatí. Jako by jejich neoddělitelnou součástí bylo nést na zádech celoživotní břímě za celé generace diskriminovaných žen. Přesto se nikdy nedá odhadnout, co přesně se stane dál, což ponouká k dalšímu čtení. Navzdory vysokému počtu postav je kniha přehledná, ale pokud by se čtenář i tak zamotal v jednotlivých jménech, může mu pomoci alespoň základní rodokmen na začátku knihy.

Děj jako takový plyne přirozeně, nic nejde příliš do hloubky a není rozpitváváno. Pár řádků dokáže obsáhnout kus života některé z postav, osobní tragédie jsou pak zmíněny jednou, dvěma větami. Díky tomu, že je děj zprostředkovaně čtenáři vyprávěn, je v knize minimum dialogů a přímé řeči. A nejspíše díky tomu jsem měla osobně s knihou problém. Četla jsem ji opravdu dlouho. Na etapy. Vždy jsem přečetla kousek a přestože se mi příběh četl dobře a přišel mi i zajímavý, po pár stranách jsem měla pocit, že čtu nekonečnou knihu. Často jsem ji odkládala, abych se k ní po pár hodinách zase na chvíli vrátila. Díky stylu, který jako by si držel odstup od čtenářů stejně, jako si ho držely jednotliví hrdinové od sebe a skrývali, co doopravdy cítí, nedokázala jsem dostatečně přilnout k žádné z postav a opravdu prožívat její příběh. Andělé totiž nejsou jen o Liliným hledání Roxany. Navzdory anotaci je tato část jen pouhým zlomkem obalená minulostí a životy jiných...

Celou dobu jsem měla z knihy rozporuplné pocity. A po jejím přečtení ještě víc, protože mi paradoxně hodně utkvěla v paměti, něčím se mě dotkla... Možná to bylo částmi Lili a Roxany, které byly psané z pohledu první osoby a tudíž se do nich člověk lépe vžil, možná samotným působivým závěrem. I když jsem původně měla pocit, že tento příběh není příliš pro mě, zpětně se přistihuji, že na něj s jakousi nostalgií vzpomínám.

Co se týče přebalu a samotných desek knížky, můžu jenom chválit. Už dlouho jsem neviděla takhle povedenou obálku. Je naprosto pohádková a skvěle podtrhuje magičnost objevující se v knize. Navrhl ji Dodo Dobrík. Na druhou stranu může ale i mást. Osobně totiž příliš nechápu zařazení knihy do žánru young adult. Já v ní nenašla nic, co by takovému zařazení do edice pro mládež (kromě obalu) odpovídalo.



Gina B. Nahai: Andělé nad Teheránem
Název originálu: Moonlight on the Avenue of Faith
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352
Vazba: vázaná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.