Slizké desatero knižního blogera

Zdroj
Sepsala jsem pro pobavení knižní desatero blogerů. Některé rady se ke mně dostaly náhodou, jiné jsem zaslechla a další mi dokonce někteří vnucovali. Já mám však vlastní hlavu, a tak jsem se rozhodla poukázat na desatero, kterým by se podle mého knižní bloger řídit neměl. 
Pokud jsem vás článkem pobavila, mám úsměv od ucha k uchu, protože právě k tomu je určen. Je psaný s nadsázkou, ale zároveň ponouká k zamyšlení.
Upozorňuji, že podobnosti s mrtvými či živými jsou čistě náhodné! Tento článek nemá nikoho  zdiskreditovat. Pokud jste se v některém bodě poznali, mrzí mě to, ale víc by to mělo mrzet vás...



Navštivte také náš projekt Podporujeme české autory! :o)




1. Nebuď blbec, čti recenze! 

Přišel ti recenzák a ty vážně nestíháš číst, nebo se ti do toho vůbec nechce? Žádný problém! Prostě si přečti recenze ostatních a podle nich sepiš svou vlastní. Je to jednoduché a efektivní. Vybrala sis knihu, která ještě nebyla zrecenzovaná? Jsi blbá. Ale vždycky se to dá okecat obecnými větami, které můžeš napsat kamkoliv, nikomu nic neřeknou a ještě ti pod ně napíšou: "Pěkná recenze."  


2. Plav s proudem jako lososi! 

Nebuď originál, protože pak tě lidi nebudou číst. Dělej to, co ostatní. Vydávej recenze, publikuj unboxing, nakupuj v Lidlu a kuř, jak fabrika. Nepiš vlastní články, jen kopíruj TAGy, protože tohle teď letí. A navíc si ušetříš spoustu času nad přemýšlením a budeš IN jako ti ostatní! 


3. Kopíruj a zatloukej! 

Líbí se ti něčí projekt, článek či recenze? Tak ho prostě obšlehni! A pokud se ti chce, můžeš sem tam pár vět změnit a vůbec nikdo nic nepozná. A jestli tě někdo nařkne z plagiátorství, tak ať ti ukáže důkaz. Nemá na tebe a ještě tě proslaví tím, že si na tě bude ukazovat. Jen tím získáš! I špatná reklama, je stále reklama. 


4. Udělej si přátelé! 

Chceš mít komentáře a návštěvy? Jednoduše se spřátel s ostatními blogerkami, dělejte čajové dýchánky, doprovázejte se na toaletu, choďte si na blogy a vzájemně si komentujte příspěvky, patolízejte, posílejte pusinky a užívejte si toho, že jste slavné ve vašem kruhu přátel. Nemůže to být špatná rada, vždyť kotel přátel doporučuje i Vodafone! Teprve pak čtenáři uvidí, že se to u tebe komentáři a návštěvami jen hemží a hned patříš mezi top knižní blogerky! Ti, co tohle nedělají, jsou trapní. 


5. Hvězdičko blýskavá, mám život svázaný s tvým! 

Chceš být mezi nejlepšími blogery a nevíš, jak na to? Jednoduše. Vyber si blogerku, která je známější a navštěvovanější než ty. Hoď jí lano kolem krku a pověs se na ni! Budeš její nová nejlepšejší kamarádka na život a na blog. Necháš si od ní prošlapat cestičku. Dovolíš jí, když tedy jinak nedá, aby o tobě mluvila. Aby ti zdarma dělala reklamu a ty nemusíš hnout ani prstem. Přátelství s výhodami je teď cool!


6. Najdi si svou oběť, Hannibale! 

Není nic lepšího, než si začít ukazovat na holku, která je tak hloupá, že se snaží psát vlastní články, dělat vlastní projekty a dokonce i knihy přečte dřív, než je zrecenzuje. Klepej si na hlavu a ukazuj si na ni. Pomlouvej, protože drby jsou stylový. Udělej si woodoo kroužek a společně zabodávejte špendlíky do její zmenšeniny. Díky obdivovatelům, kteří jasně vědí, jak moc best a cool jsi, na tom budeš ještě lépe. 


7. Buď slizký had! 

Větři se všude, kde se dá. Tvař se jako přítulné malé štěně, nedělej loužičky, olizuj zadky a paty a brzy zapadneš. A jak se to stane, začni vystrkovat růžky. Každého otravuj a ptej se na nápady, které ohledně svých blogů má. Napiš, že jsi dostala nápad na založení vlastního blogu a najednou... Bum! Udělej si vlastní blog, využij jejich nápady a načechrej si pírka, protože teď už máš kolem sebe hromadu lidí, kteří tě mezi sebe pustili a budou k tobě chodit, i kdybys psala recenze na psí bobky. 


8. Pochytej je všechny! 

A teď nemám na mysli pokémony, ale jakýkoliv recenzní výtisk, který ti padne do oka nebo o kterém jen zaslechneš. Víš, že tohle nakladatelství dává možnost recenzovat, když se zapíšeš do dokumentu a rychle si urveš knihu? Udělej to! No a co, že anotace tě neláká a obálka tě nezaujala. Nejde o to číst, co chceš, ale jde o to mít knihovničku narvanou recenzními výtisky, až praská ve švech! Je fuk, jestli ti knihy něco říkají, hlavně, ať máš víc než tamty. Je to přece zadarmo! A co je doma, to se počítá.


9. Ať se ti práší od huby! 

Na blogu nemůžeš být sama sebou. Nejlepší je hrát si na miloučkou holčičku, rozdávat lízátka a nedávat najevo, že jsi vlastně knižní pedofil, který si smlsává na čerstvých blogerech víc, než nemluvňata na sunárku. Udělej ze sebe kost, dej slovu přátelství nový rozměr a na blogu rozehraj takovou šarádu, až tě všichni budou milovat. A pokud ne? Tak ze sebe udělej chudinku a obdivovatelé tě neminou. 


10. Stoupni si na špičky! 

Máš blog pět dní, píšeš recenze tři dny, ale už jsi velká slečna, a tak je na čase projít se po mole knižních blogerů a rozdávat své rady. Povyšuj se, protože svět přeje lidem, kteří se dívají z vysoka. Jakmile jednou budeš nahoře, už se nesmíš dívat zdola!


***


Nadnesené desatero, které doufám, že vás pobavilo, je právě u konce. :o) A teď bych ráda poukázala na to, jak by to podle mého mělo být. Podotýkám, že nejde o žádný návod nebo rady, je to jen můj názor. ,o)


1. Buď sama sebou,
ať už máš knižní blog nebo farmu plnou krotkých slepic. Jsi-li zpustlý bezdomovec, nehraj si na milionáře. Jsi-li fanynka Britney, neposlouchej Řezníka. Nemusí se to provalit, ale vždycky bude jeden člověk, který ví, že nejsi upřímná - Ty. 

2. Užívej si to! 
Ať už se věnuješ čemukoliv, dělej to s láskou, nadšením a hlavně se u toho bav, protože o to jde. Blogerská párty ve velkém stylu je lepší, než považovat blog za svou povinnost a jen znuděně a znechuceně psát články. 

3. Vybírej si! 
Nemusíš přece číst nebo ochutnávat úplně všechno. Máš právo si vybrat, co ti sedne. Tak si za tím stůj. :o)

4. Buď charakterní 
a neponižuj se na úroveň těch, kteří nezdrojují a kopírují. Každý, kdo napíše článek, recenzi nebo i návod, jak uspat chrousta domácího, si s tím dal práci a nikdo z nás nemá právo ho o pocit dobře vykonané práce okrádat. 

5. Nebuď moc chytrá! 
Nikdo není dokonalý a dokonce ani já nebo ty. Pokud chceš někomu radit, poraď nejdříve sobě. I ti největší chytráci obvykle mají skříň plnou kostlivců, ale kopat budou do tvých mrtvolek. Lepší je říct svůj názor, než svou radu. 

6. Piš, co tě baví -
a ne to, co letí! Protože slepice lítá, kuře lítá, kachna lítá a ano, i ta kráva občas lítá. Já osobně dávám přednost tomu být originál a psát, co chci a co mě baví a co by mohlo pobavit i ostatní. :o)

7. Měj někoho, o koho se můžeš opřít i v těžkých časech. 
Dotáhni si na svůj blog obří strom, zabetonuj tyč nebo si sežeň svou vlastní Wishku! Já mám z čistě zištných důvodů blog s člověkem, kterému mohu důvěřovat, kterého si vážím a který mě zná. Wish je velmi kreativní, i když občas kvetu, že je šnečí nátury. Ale je to osobnost, která mě dokonale doplňuje a je radost s ní něco vytvářet. :o)

8. Nekomentuj, protože musíš, ale protože chceš. 
Je pravda, že moc nekomentuji. Pročtu si článek, recenzi a pokud mám, co povědět, ráda napíšu komentář. Jestli nemám slov, nebudu psát nic jen proto, že tak poukážu na sebe a náš blog. Mlčeti zlato, kecati o ničem brambora.

9. Buď nohama na zemi. 
Daří se ti? To je dobře, ale jde o to pokračovat správným směrem. Nemít nos nahoru a dokázat se bavit i na svůj vlastní účet. Může se totiž stát, že zakopneš a nikdo už ti ruku nepodá. 

10. Káže vodu, pije víno.
Když už máš své vlastní zásady, ať už blogerské nebo osobní, odpusť si prázdná gesta a poučování ostatních, a hlavně se jimi ty sama  řiď! Ne ovšem proto, abys pak mohla poukazovat na svou dokonalost, ale aby ses cítila skvěle. ,o)


Máš také nějaké své desatero? 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.