Homosexualní tematika - zahraniční autoři I.


Už potřetí se setkáváme u článku s homosexuální tematikou. První i druhý článek byly o knihách českých a slovenských autorů, kteří se neváhali pustit do tohoto pro někoho kontroverzního téma. A zbývající dva - tento a čtvrtý, který připravuji - budou o knihách zahraničních autorů.

Odkaz: Homosexuální tematika I. Čeští a slovenští autoři


Zdroj

Možná jste o těchto knihách slyšeli. Třeba je máte rozečtené nebo dávno přečtené. Jedno je jisté. Všechny spojuje láska či touha po mužském těle. Mě osobně tohle téma zaujalo a ráda si o tom přečtu zajímavou knihu. :o)

Odkaz: Homosexuální tematika II. Čeští a slovenští autoři

Chcete-li nějakou vyzkoušet, mrkněte na tento seznam, který jsem pro vás připravila a snad si vyberete. :o) 


Norský Dandy - Jan Guillou



Anotace: 
Norský dandy je příběh o geniálním mladém inženýrovi a malíři Sverrem Lauritzenovi a jeho první lásce, britském studentovi inženýrství lordu Albertu Manninghamovi. Po dokončení studií v Drážďanech se oba mladí gentlemani vracejí do Albertova rodného Wiltshiru na jihu Anglie, kde si Sverre zprvu musí zvykat na prostředí anglického venkovského panství. Po předčasném otcově skonu zdědí Albert jak jeho titul, tak zodpovědnost za celé manninghamské panství. 
Londýnské homosexuální kruhy jsou stále otřesené stíháním Oscara Wilda. Sverre s Albertem se přidají k tamějším umělcům a bohémům, mezi něž patří také volnomyšlenkářská skupina Bloomsbury. Sverreho umělecký talent díky okolí vzkvétá.

Zatímco román Stavitelé mostů se věnoval technickým novinkám nového století, Norský dandy se točí okolo světa výtvarného umění, který byl rovněž ovlivněn představou, že po roce 1900 přijde století míru. Nikdo nemohl předvídat temné, hrozivé mraky na obzoru. Albertův a Sverreho nevinný svět krásy a umění brzy musí  čelit změnám, které s sebou přináší první světová válka.

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2012
Žánr: Literatura světová, Romány
Ze série: Velké století (2)
Orig. Název: Dandy
Počet stran: 312



 Sněhová královna - Michael Cunningham 



Anotace: 
Román Sněhová královna do značné míry navazuje na autorovu předchozí knihu Za soumraku: je to brilantní drobnokresba několika lidských osudů, která dává čtenáři nahlédnout do atmosféry newyorské umělecké společnosti. Sledujeme dva bratry, Tylera a Barretta, kolem nichž krouží jejich přátelé, milenci a partneři, kteří stále věří, že není pozdě, že jednou najdou svou “sněhovou královnu” a dostanou od ní to, po čem touží…

Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2015
Žánr: Literatura světová, Romány
Orig. Název: The Snow Queen
Počet stran: 264



Domov na konci světa - Michael Cunningham 



Anotace: 
Osamělý a introvertní Jonathan zvláštním způsobem "doplňuje" svého kamaráda Bobbyho; znají se od dětství a oba jsou gayové. Zatímco Jonathan se odstěhuje do New Yorku, Bobby bydlí u jeho rodičů v Clevelandu. Do příběhu později vstupuje Clare, Jonathanova spolubydlící, a jakkoli ví o jeho sexuální orientaci, touží mít s ním dítě. Nakonec se všichni tři setkávání v NY, Clare otěhotní s Bobbym a tato zvláštní trojice založí rodinu. Rafinovaně komponovaný román, časově rozkročený mezi 60. a 80. lety minulého století, se čte doslova jedním dechem. Atmosféra knihy je podobná slavným Hodinám, a protože Domov na konci světa byl publikován dříve, dalo by se i říci, že se Cunningham tímto románem na Hodiny "připravoval". Román Domov na konci světa reprezentuje špičku současné americké literatury a byl rovněž zfilmován.

Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2005
Vydání originálu: 1990
Žánr: Literatura světová, Romány
Orig. Název: A Home at the End Of the World
Počet stran: 398



Trhlina v čase - Jeanette Wintersonová




Anotace: 
Strhující současné drama o lásce a žárlivosti.

První kniha v řadě SHAKESPEARE 400, adaptací shakesparovských děl pro třetí tisíciletí. Pozdní hra Williama Shakespeara Zimní pohádka líčí chorobnou žárlivost sicilského vladaře Leonta, který choť Hermionu podezírá z toho, že otěhotněla s jeho nejlepším přítelem Polixenem.

Jeanette Wintersonová přesouvá motivy tohoto divadelního evergreenu do soudobého vystresovaného Londýna a do města New Bohemia na neklidném americkém Jihu.  Leo, úspěšný podnikatel a bývalý bankéř, žárlí na svého gay kamaráda, Xena, který se tak nějak moc kamarádí s Leovou těhotnou manželkou. Kniha Trhlina v čase proplétá klukovské a trochu gay přátelství s mamonem a snobismus s výdobytky počítačových technologií. Zásluhou autorčina dlouholetého zájmu o poetiku cestování časoprostorem zvýrazňuje nové uchopení látky nejen devastující účinky zaslepené zloby, ale i kouzlo lásky a ctnost trpělivosti.

Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2015
Žánr: Literatura světová, Romány
Ze série: Shakespeare 400
Počet stran: 296



Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon




Anotace:
V anglosaské literární tradici není mnoho knih, které by tematicky souvisely s Československem. Chabonův příběh se začíná odvíjet v New Yorku na podzim roku 1939 a hlavní roli v něm hrají dva mladíci: Samuel Klayman (později se přejmenuje na Sammyho Claye) je židovský chlapec z Brooklynu, zatímco Josef Kavalier uprchl z Prahy před Hitlerem. Jeden má rád komiksy i brakovou literaturu, druhý zase zbožňuje Harry Houdiniho. Utvoří spolu tým, v němž Sammy píše texty a Josef kreslí, vytvoří nového komiksového hrdinu jménem Eskapista, a se svým nápadem uspějí v jednom nakladatelství.

Jde o mimořádně silný a citlivý příběh, zároveň však o určitou mystifikaci – autor vytváří představu, že jeho hrdinové skutečně existovali a "mate" nás uváděním takových osob v knize, jakými jsou např. Salvador Dalí či Orson Welles. Za tuto knihu byl autor roku 2001 poctěn Pulitzerovou cenou.

Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2009
Žánr: Literatura světová, Romány
Počet stran: 608



Telegraph Avenue - Michael Chabon




Anotace:
Svůj nový román pojmenoval Michael Chabon podle ulice, jež propojuje kalifornská města Berkeley a Oakland. Zatímco Berkeley je odjakživa spojováno především s akademickou tradicí místní univerzity a s převážně bílým establishmentem, Oakland byl vždy synonymem pro afroamerickou kulturu. Oba prvky se v románu potkávají v osobách Archyho Stallingse, černocha z Oaklandu, a Nata Jaffeho, který se narodil do bílé středostavovské rodiny v Berkeley. Tihle dva spolu provozují obchůdek s gramofonovými deskami. Za relativně dlouhou dobu své existence získal jejich podnik v sousedství jistou proslulost, ovšem časy se mění a o pár bloků dál má vyrůst obchodní komplex, kde se má kromě multiplexu otevřít také třípatrový obchod s hudebními nosiči. Archymu navíc dává dost zabrat vlastní rodinný život. S manželkou si moc nerozumí, a do toho se znenadání v Oaklandu objeví jeho syn, k němuž se Archy nikdy tak úplně nepřiznal… Telegraph Avenue ovšem není antiglobalistický pamflet popisující boj lokální kultury proti nadnárodním koncernům. Chabonův nejnovější počin je především románem o tom, jak snadno otcové opouštějí své syny – a jak těžce k nim hledají cestu zpět.

Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2014
Žánr: Literatura světová, Thrillery
Počet stran: 512



Will Grayson, Will Grayson - John Green, David Levithan




Recenze Will Grayson, Will Grayson

Anotace:
Will Grayson a Will Grayson jsou dva naprosto rozdílní kluci, kteří spolu (kromě jména) nemají vůbec nic společného. Dokonce se ani neznají. Pak se jednoho dne náhodou setkají...

Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude… Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.

Nakladatelství: Knižní Klub, Yoli
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura světová, Romány, Young Adult
Počet stran: 280



Líbali jsme se - David Levithan




Anotace:
David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě. Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky. David Levithan je autorem mnoha oceňovaných románů. Českým čtenářům je známý především svým románem Den co den. Dále pak knihami Nick a Norah: až do ochraptění a Dash & Lily – Kniha přání, které napsal společně s Rachel Cohnovou.

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Žánr: Dobrodružné, Young Adult
Počet stran: 192




Vytoužený milenec - J. R. Ward




Anotace: 
V jedenáctém svazku sledujeme příběh Qhuinna, „syna nikoho“ – rodina se ho zřekla, aristokracie se ho straní; nalezl svůj osud mezi bojovníky ve válce proti Vyhlazovací společnosti. Teď má na dosah i možnost založit vlastní rodinu, přesto je ale uvnitř prázdný, protože jeho srdce patří jiné bytosti než krásné Vyvolené… A je tu Blay, který se rozhodl zapomenout na svou neopětovanou lásku ke Qhuinnovi. Příběh zvláštní lásky se prolíná s dobrodružným bojem upířích vojáků o přežití jejich rasy; na scéně se totiž objevuje nový nepřítel, který pro Bratrstvo představuje smrtelné nebezpečí.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2013
Žánr: Literatura světová, Romány pro ženy, Sci-fi a fantasy, Horor
Ze série: Bratrstvo černé dýky (11)
Počet stran: 640



Tak co na tyto tituly říkáte?
Vybrali byste si? :o)



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.