Knižní devianti I.

Wish nedávno někde četla o knihomilovi, který má doma tři sta let starou knihu. Dokážete si to představit? Být to lidská mrtvola, musel by ji přechovávat jako mumii. I když tohle přirovnání je dost morbidní, ale to je v tomto článku očekávané! :o)
A právě tím mě přivedla na tento nápad. Ona ho tedy řekla první a jelikož já jsem rychlík a psavec, samozřejmě jsem neodolala a sepsala pro vás článek plný knižních deviací. I z toho důvodu je článek pro čtenáře od 18 let! 




A tak knižní úchylky někoho možná pobouří, ale já doufám, že to většina z vás bude brát s nadhledem a pobaví se přirovnáními, které běžná určitě nejsou. ,o))

Hezky se bavte. ,o)

Knižní nekrofil


Jací knihomilové mohou být takto nařknutí? Ti, kteří pasou po letitých knihách. Nejde jen o klasiky, ale i o knihy, které byly vydané kupříkladu před sto, dvě stě či více lety. Je mi naprosto jasné, že takové čtivo má velkou cenu a to nejen pro samotného majitele. Ale proč to trochu nenadlehčit? ,o)


Zdroj

Nejstarší knihou na světě je prý Buddhistická diamantová sútra, která je nejstarší dochovanou ručně tištěnou knihou s uvedeným datem vzniku. 

Autorem této knihy je Wang Ťie, který ji dokončil 11. května v roce 868 n. l. 

Pokud byste si ji chtěli přečíst, postačí vám něco málo kolem hodinky vašeho času, ale prý představuje nejtěžší buddhistické texty vůbec. Je součástí kánonu pradžná pármitá neboli dokonalá moudrost. Samotný doslovný název knihy totiž zní Sůtra nejvyšší moudrosti ostré jako diamant... 
Zdroj informací

Knižní pedofil


Tím pádem se dá i snadno zodpovědět otázka, kdo je vlastně knižní pedofil? Ano, ten co sbírá knihy, jež sotva vyběhly z tiskárny. Žhavé i chladné novinky, na které si děláme zálusk ještě před jejich "narozením" a nemůžeme se dočkat, až se s danou knihou pomazlíme a vžijeme se do ní, jako by byla naší součástí.


Jako žhavá novinka by nás knižní pedofily mohla v rámci projektu Podporujeme české autory zaujmout kniha Infico - Petr Heteša, která vychází u nakladatelství Brokilon. 

Anotace: 
Předcházely tomu hodiny a hodiny testování, ověřovacích simulací a modelových scénářů. Jenže když pak došlo k tomu, že akce musela být najednou neplánovaně spuštěna, muselo se improvizovat. A každá improvizace generuje chyby. Ta, která se stala mně, ovšem byla megachybou. Navíc když technické zabezpečení tak složité operace dostala na starost ženská. 

Knižní zoofil

Samozřejmě, ten se ukájí v knihách o zvířatech. Ať už jde o rozmanité pohádkové knihy či romány o zvířatech nebo různé encyklopedie. Mimochodem některé takové bichle jsou doslova plné nádherných zobrazení zvířat v různých pózách a nacpané informacemi až k prasknutí. Je radost být knižním zoofilem... :o)

Pro nás knihomilce zvířatek by mohla být pošušňáním Velká obrazová encyklopedie - Zvířata a ostatní živočichové od nakladatelství Svojtka&Co.



Knižní sadista

Napadá mě, že mezi knižní sadisty spadají asi všichni, kteří vlastní Destrukční deník či něco velmi podobného a przní ho podle svých nejsvětějších tužeb. Od proříznutí vazby pilou až po zohyzdění srdíčky. :o)) Takových lákavých knih pro tvořivce a ničitele je poslední dobou opravdu spousty. Destrukční deník mám a jako knižní sadista se na něm dokonale vybíjím. Už jsem mu probodla srdce vazbu hřebíkem, prořízla ji pilou a dokonce knihu přejela sekačkou! Dětskou. :o)) Takže ano, člověk tím může šokovat, protože někdo se na takové knižní sadisty dívá jako na někoho, kdo knihy spíše nesnáší...

Jelikož Keri Smith knih pro sadisty vydala opravdu mnoho a už vycházejí i u nás, rozhodla jsem se zaměřit na českou literární scénu, resp. na to, jaké kreativní české knihy nabízí nakladatelství pro české knižní sadisty. A našla jsem... :o)


Jedinečný projekt Nakladatelství JOTA nazvaný UDĚLEJ SI SVOJI KNIHU má za cíl rozvíjet kreativitu nejen dětí, ale i tvořivých dospělých. „Prázdná“ kniha se 400 stranami umožňuje vytvořit si knižní skvost podle vlastní fantazie. Co můžete s knihou dělat? - vymyslet si vlastní název a typ knihy – deník, památníček, herbář, kronika, první román, komiks a nebo jen spousta stran na malování, kdy se nebudou papíry válet po celém bytě .. - vytvořit si vlastní obal knihy – kreslením (fixou, pastelkami, voskovkami, tužkou, tuží...), malováním, lepením (fotografií, samolepek, fólií, korálků, ozdobných kamínků...), případně dalšími kreativními způsoby, na které jistě snadno přijdete - vytvořit si vlastní obsah včetně grafického zpracování.



Když už mluvíme o projektech nakladatelství Jota, mrkněte na Sirotčinec slečny Peregrinové, které pro toto nakladatelství připravuje náš Svět mezi řádky. Mimo článků a zajímavostí vás určitě potěší i soutěže o knižní ceny s tematickými dary. ,o)




Knižní masochista


Knižní masochista touží po knihách, které mu ubližují. Napadá mě vtipný případ, kdy jsem rozečetla knihu Grey a trpěla jsem, protože to pro mě byla ztráta času. Pouhý opis prvního dílu a ještě v horší kvalitě bez špetky kreativity. Takže ano, knižní masochisti čtou knihy, které jim vlastně v závěru nic nedají, jejich čtení jim nedělá radost a přesto jdou a pořídí si podobnou knihu, i když vědí, že u jejího čtení budou v nejlepším případě zívat a v horším šťavnatě klít.

Grey (patří k sérii Padesát odstínů) - E. L. James

Anotace: 
Život Christiana Greye je čistý, disciplinovaný, plně pod kontrolou, plný bohatství a… naprosto prázdný. Až do dne, kdy do jeho života vstoupí Anastasia Steele. Snaží se na ni zapomenout, vytěsnit ji, ale místo toho ho strhne bouře emocí, kterou nedokáže pochopit a které nedokáže odolat. Dá mu Ana zapomenout na hrůzy dětství, které Christiana pronásledují každou noc? Nebo ho jeho temné sexuální touhy a snaha kontrolovat vše včetně téhle dívky donutí zničit křehkou naději, kterou mu Ana nabízí?


Upřímně by mě zajímalo, jestli i vy jste byli někdy knižními masochisty a četli knihu, která vás ve skutečnosti spíše ubíjela a vytáčela, než těšila... Budu ráda, když mi to písnete do komentářů, abych věděla, jakým knihám se vyhnout. :o))

Pokud nepatříte ani do jedné skupiny, kterou jsem zde zmínila, neklesejte na mysli. Ještě vás pobavím knižními deviacemi v dalším článku a možná se tam najdete. :o))




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.