Recenze: OSUDY A BĚSY (Lauren Groff)

Mistrně sepsaná hádanka uschovaná v neobvyklém románu


Paradox manželství: nikdy nemůžete nikoho dokonale poznat; i když někoho dokonale znáte.


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino


Nakladatelství Domino na Fb


Chci zakoupit knihu Osudy a běsy


Trochu jsem se bála začíst, protože kniha díky obálce na mě působila chladným dojmem. Říkala jsem si, že nejspíš půjde o nějaké surové drama, na které nejspíš nejsem zrovna v tuto chvíli připravená. Netušila jsem, jak moc jsem se spletla. Uvnitř té chladné a zvláštní obálky číhá živel, který jen čeká na možnost uhranout a urvat své čtenáře z reality, aby mohl předložit neobvyklý a neskutečně působivý příběh. 



Styl psaní je opravdu zvláštní. Plný příznačných metafor. Někdo si na něj bude muset zvyknout, jiný bude stejně omráčený jako já. Měla jsem pocit, že mě autorka prostě popadla za krk, narvala mi hlavu do knihy a nenásilně mě donutila ji prožít. Věty jsou úderné, místy vulgární i surové, duchaplné a poetické. V textu se skrývá škála způsobů, jak využít kreativní psaní, které autorka podle mého opravdu vytříbeně skloubila. Čtenáře ten styl okouzlí. Groffová totiž líčí důležité a zajímavé informace, obloukem se vyhýbá zdlouhavým a nudným větám o ničem. Takový styl psaní jsem ještě neměla možnost poznat a jsem opravdu okouzlená. Za každým malým detailem se skrývá šifra.

Celé ty roky mu v mysli krystalizovali oni zpěváci v něžném světle suterénního bytu a sali se ztělesněním toho, jak by mělo vypadat štěstí. 

Román je rozdělený na dvě části - Osudy a Běsy. Část Osudy popisuje život jednoho ze dvou hrdinů, propletený výňatky z dramat, které daná postava sepsala. Druhá část, Běsy, ukazuje pohled z jiné stránky a obrací tak některá fakta o tři sta šedesát pět stupňů. Tato část obsahuje i vzpomínky na minulost. Obě části jsou propracované, krásně na sebe navazují a ačkoliv Běsy jsou o druhém hrdinovi, tak neprožíváte to samé. Nelíčí se zbytečné okamžiky, ale zažíváte úplně nový pohled na svět a odhalujete věci netušené. 

Kniha tak podle mého prakticky nemá nic navíc. Zdlouhavost a nuda mě na stránkách nepotkala a ačkoliv některá díla bych zkrátila, zde jsem byla s počtem stran naprosto spokojená.  

Velmi originální mi přišlo, že občas mezi větami vykoukla sama autorka a promlouvala ke svým čtenářům. Výkřiky do tmy se mění v pravdu a okouzlují nebo šokují. V tak málo slovech obsáhnout hrozně moc je neskutečné umění a Lauren Groff ho víc než ovládá.

"Drahoušku, opři se do mě," řekla. "Jako zvíře.""Jako divoký vepř," řekl.Ale k jejímu zděšení připomínal spíš unavené sele, které v půli kojení usne.

Autorka se rozhodla, že čtenáře uctí velmi neotřelou knihou a rozhodně je nebude šetřit. Hned od začátku se setkáváme se zamilovaným párem, které k sobě váže láska, sympatie a společná budoucnost, jež si plánují. Vyprávění začíná u hlavního hrdiny Lotta. Seznamujeme se s jeho rodiči, prožijeme narození i dětství a prakticky celý jeho život tak, jak se nám ani nesnilo. Nemohu vám toh povědět víc, než řekne anotace, protože bych mohla prozradit něco, co byste měli objevit až při samotném čtení. :o)

Manželství znamená věčnost.

Hlavní hrdina Lotto neboli Lancelot je obyčejný kluk, který je plný emocí a talentu. Je charismatický, zvláštní a lidé jsou jím občas až posedlí. Je to ten typ vůdce, který dokáže okouzlit a nevzdávat se. 

Hlavní hrdinka Mathilda je žena, jež si dokáže jít za svými cíly. Její život je záhadou, kterou autorka pomalu rozplétá a nenašla jsem nic, co by opoměla.

Působivé je, že čtenář má možnost hrdiny poznat z více úhlů. Vnímá, jak o sobě smýšlí samotné postavy, jak je vidí ostatní a pak mezi střípky vyznívá i to, jací by ve skutečnosti chtěli být. Autorka tak dává čtenářům rozlet. Můžete pátrat po tom, jací skutečně jsou - co je pravda a co jen závistivá slova přátel - nebo prostě jen plavat proudem a nechávat se unášet. Já si zamilovala možnost vnímat osoby plasticky, a snažit se jim přijít na kloub.
Nejde jen o hlavní hrdiny, postupem času se čtenář dozvídá i o tom, jak se daří vedlejším postavám. Znovu se s nimi setkává. Přesně tak, jak plyne čas v běžném životě.

Přetrvávala jen fakta. Před tím, než se to stalo, ji všichni milovali. 

Díky způsobu, jakým si autorka hraje s úhly pohledu, se do knihy vkrádá více různorodosti a emocí. Ačkoliv je to možná svým způsobem trochu vysilující, protože příběh je neuvěřitelně dynamický, tak ta neobvyklost za to všechno rozhodně stojí. Hluboko v textu se skrývá deprese i soulad s životem... Něco začíná, pokračuje a pak končí.

První polovina knihy na mě působila hřejivě, objevovalo se v ní štěstí a naděje. Druhá mě zdrtila depresivním chladem a běsnivými taji, jež mě samotnou zabolely. Ačkoliv něco bylo kruté a jiné působilo tragicky, všechno mi v příběhu sedělo. Neměla jsem pocit, že je něco nevkusné nebo nad rámec.

Ať se stanu vlnou. A pokud se nestanu vlnou, ať se stanu trhlinou na dně. At se stanu tou strašlivou prvotní trhlinou v temnotě. 

Měla jsem obrovský problém vybrat citáty, které by o knize řekly více. Někdy se stane, že kniha nic neobsahuje nebo je naopak zahlcená, ale poprvé jsem měla pocit, že sama kniha je obrovským cenným citátem.

Toto dílo je neuvěřitelné. Mám pocit, že něco takového jsem skutečně četla poprvé. Tak plné emocí, myšlenek, pohledů na svět. Život dvou lidí autorka rozebrala do nejmenšího detailu a ne, nedokázala vypsat jiskru, ona přímo vznítila oheň. Ačkoliv román rozhodně není mým žánrem, usídlil se hluboko ve mně a zapůsobil tak, jako žádná kniha před ním.

Lotto je vysoký, chytrý a bohatý. (Bílý.) Chlapci jako on se mají stát vůdci. 

Nemám, co bych knize vytkla. Netuším, co by čtenářům mohlo mimo zvláštního stylu psaní vadit. Láska a romantika byla hmatatelná, ačkoliv to není milostný román, neobsahuje erotiku, ale surovou realitu, zabalenou do nevídaného kabátu, tak myslím, že spokojené budou i romantické dušičky. 

Tento román bych doporučila náročným čtenářům, kteří mohou hltat detaily, porovnávat, hledat smyčky a pravdu mezi slovy. Osudy a běsy jsou mistrnou hádankou, kterou stojí za to rozluštit. 


Knižní obálka: 
Je podivná, zvláštní a kreativní. Ukazuje detaily, ty jsou v knize důležitým faktorem. Tento román je nesnadné vystihnout, protože toho v sobě má tak moc, ale myslím, že české obálce se to v rámci možností podařilo.



Anotace: 
Nikdy si nezačněte myslet, že někoho opravdu znáte. I když s ním žijete dvacet let.

Každý příběh má dvě strany. Každý vztah lze nahlížet ze dvou různých perspektiv. A někdy se ukáže, že klíčem k dobrému manželství není způsobilost říkat pravdu, ale schopnost udržet tajemství.
Ve svém nejnovějším románu, bohatém a mnohovrstevnatém, přináší Lauren Groff příběh o jednom takovém manželství zachyceném v průběhu dvaceti čtyř let.
Lottovi a Mathildě bylo dvaadvacet, když se vzali. Byli krásní, bláznivě zamilovaní a předurčeni k úspěchu. O deset let později je jejich manželství ještě stále předmětem závisti přátel, ale pozorný čtenář už s lehkým mrazením začíná cítit, že skutečnost je mnohem složitější, problémy hlubší a minulost temnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Žánr: Literatura světová, Romány
Orig. Název: Fates and Furies
Počet stran: 448
Vazba: pevná





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.