Recenze: HRA O NEŽÁDOUCÍ (Zdeněk Řehák)

Jedinečný dystopický román ve stylu sci-fi thrilleru!


NAPLNO a S MAXIMÁLNÍM ÚSILÍM



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha


Epocha (Fb)


Chci zakoupit knihu Hra o nežádoucí



Upřímně jsem neměla představu, co od tohoto sci-fi thrilleru čekat a snad se nikdo nebude zlobit, když si knihu pro sebe zařadím mezi dystopie, protože právě tak na mě zapůsobila. Tak tedy tento úžasný dystopický sci-fi thriller mě doslova lapil ve svém promyšleném světě. 

Podle anotace jsem byla trochu mimo. Tak samozřejmě nemohla prozradit to nejzajímavější, nejlákavější, když čtenáře přivedla do originálního světa. 

Styl psaní je velmi chytlavý. Z počátku jsem si nebyla jistá, jak to na mě bude působit a nakonec mě to pohltilo. Kniha se četla velmi dobře, snadno a to i přesto, že některé termíny jsou spíše odborné. Při čtení to ale rozhodně nevadí a spíše to působí o to autentičtěji. Mně osobně styl psaní přišel surový a chladný, já sice něco takového nemusím, ale tady se mi to k ději natolik hodilo, že si mě tím Řehák vlastně získal. Právě ta surovost dodává Hře o nežádoucí tu správnou jiskru

Díky střídání pohledů, které je časté, má čtenář větší možnost nahlédnout do děje z více úhlů. Což mi víc než vyhovovalo a vůbec jsem se neztrácela. Očekávala jsem, že v tom díky tomu budu mít trochu zmatek, ale autor to dokázal natolik vystihnout a dobře sepsat, že jsem se (dokonce i já, slečna blond) bez problému zorientovala. 

"Co je Hra, Zachariáši Keikonene," zeptala se Zulejda. "To je něco, co vám bez svolení Rady zatím nesmím říct," řekl Keikonen

Po otevření knihy se ocitáme ve velmi neobvyklém městě, kde žijí lidé jinak než jsme zvyklí. Děj se motá především kolem rodiny Adama Zachariáše, jeho otce i matky. Každý z nich má svůj životní příběh, více či méně děsivý. Autor své čtenáře nechává v poklidu poznat svět, ve kterém hrdinové žijí a jakmile si zvyknete, pěkně přiostří a dráždit s tajemným vrahem...

Zřítelnice oka mého. Moje potěšení ve stáří. Důvod, proč tady ještě jsem a proč pracuji. Můj život a zdroj mé síly. Bez jejího smíchu, bez jejího štěbetání ztrácí všechno smysl. Co to s ní udělá?

Adam Zachariáš je zamilovaný muž. Hledí si svých povinností a prožívá svůj vlastní život. Jeho láska San-li je pro něj vším.

Zachariáš Keikonen na mě zapůsobil dost chladným dojmem, ačkoliv mi ta postava nebyla zrovna sympatická, zaujalo mě, jak ji autor dokázal vystihnout a sepsat i ty negativní vlastnosti, které do ní vložil. 

Prdeláč... Tak to je asi jediné, co bych autorovi vytkla. Sympatická osoba získala tak nepříjemnou a ošklivou přezdívku, která se mi vůbec nelíbí. Stejně tak osud, který mu autor připravil. 

Překvapilo mě, jak silně se autorovi podařilo sepsat charaktery postav, přestože jsem díky změnám pohledů měla obavu, že budou ploché. Naopak jsou velmi autentické a věrohodné. Vdechl jim i svému vytvořenému světu život. 

Pojem Nežádoucí Těhotenství pro barvu by prostě neexistoval.

Autor velmi sourodým způsobem spojil dohromady více prvků, které dohromady dávají promyšlené a atraktivní dílo. Setkáváme se s okamžiky, které nejednomu čtenáři vyrazí dech. Jsou popisované surově i brutálně. Dokonce se nevyhýbá ani erotice - nejde o erotický román, ty zmínky dotvářejí charaktery postav, dělají je o to živější a autentičtější. 

Román je emotivní. Já sama jsem cítila nespočet různorodých emocí, které na mě při čtení útočily. Od vzteku přes beznaděj až po zoufalství. Dokonce je z textu cítit i romantika a láska, což mě hodně příjemně překvapilo. 
Hra o nežádoucí neobsahuje žádná hluchá místa, umělé prodlužování nebo zbytečné údaje, které odvádějí čtenářovu pozornost. Počet stran pro mě Zdeněk Řehák vystihl na sto procent.

Ačkoliv jsou některé scény na hraně, nenašla jsem nic, co by podle mého bylo přehnané, kýčovité nebo nevhodné. Zdeněk Řehák vše věrně ztvárnil tak, aby celá kniha včetně toho fascinujícího závěru působila věrohodně. Nejvíce si vážím toho, že přesně věděl, kdy zamlčet informace, kdy poukázat na jiné a tím odlákat, protože právě díky tomu zážívá ke konci knihy čtenář naprostý a úžasný šok, který přechází v euforii ze čtení. Všechny otázky, které mi při čtení vyplývaly, byly zodpovězeny. A nejúžasnější částí knihy se pro mě stala poslední věta, třešnička na dortu v tomto mistrném díle.

Detektivní prvky mě v knihách sice moc nelákají, ale tady to bylo velkým plusem a zajímavou linií příběhu, který v sobě ukrývá hlubší myšlenky. Ten, kdo chce, se nad daným tématem opravdu může hodně zamyslet a polemizovat, jelikož k tomu autor přímo vybízí. 

Hře o nežádoucí není možné něco vytknout. Ani objektivně si nemyslím, že by měl někdo nějaký problém nebo se mu něco nelíbilo, pokud do knihy půjde s tím správným očekáváním. Jediné, co nemohu hodnotit, jsou lékařské termíny a zákroky, ale jelikož autor je lékař, tak věřím, že ani s těmito fakty nebude mít nikdo problém. ,o) 

A maličký Zachariáš Adam si navždycky do paměti to podivné slovo SNÍH.

Myslím, že díky věrohodnosti a jedinečnosti je možné číst tuto knihu stále dokola, jelikož svůj lesk neztratí. Sama si to ozkouším, jelikož vím, že jsem ji nečetla naposledy. Natolik na mě zapůsobila. Takhle skvěle zpracovaný dystopický román ve stylu sci-fi thrilleru jen tak nenajdete. Je to rarita, naplno a s maximálním úsilím napsaná, která si čtenáře omotá kolem prstu a už nepustí. Já osobně jsem velká čtenářka dystopických světů a Hra o nežádoucí patří mezi ty nejlepší, co jsem kdy měla možnost číst. 

Knižní obálka: 
Tak ta na mě nepůsobí. Když vím, co teď skrývá za poklad, tak mi přijde trochu fádní a málo lákavá, i když o knize vypovídá. Asi bych si předstovala něco údernějšího. Něco, co čtenáře praští do očí, červeně se rozbliká a řekne: Já jsem ta kniha, kterou potřebuješ. Mě si přečti, protože já za to stojím! Protože právě takhle to je.


Anotace: 
Nikdo už neví, jak a proč Hra vznikla. Vlastně ani to, že vůbec existuje.
Lidé ve Městě žijí svým obvyklým životem. Pracují, baví se, milují, rodí se a umírají. Jejich život však podléhá striktnímu řádu, jenž brání tomu, aby se kdokoliv stal NEŽÁDOUCÍM. Každodenní rutinu ale naruší série brutálních vražd spjatých s temným tajemstvím. Mimořádný milostný příběh dvou mladých lidí, umocněný touhou vymanit se z krutého systému, povede ve svém důsledku k pochopení vzniku Hry a následnému odhalení vraha. Román v sobě spojuje nejen to nejlepší ze sci-fi, ale i z lékařských thrillerů. 

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015
Žánr: Detektivky, Literatura česká, Sci-fi a fantasy
Edice: Pevnost
Počet stran: 208
Vazba: Brožovaná 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.