Recenze: MLUV (Laurie Halsová Andersonová)


Mlčenlivé volání o pomoc vás uhrane!



"Proč nic neříkáš?" - "Panebože, otevři pusu!" - "Melindo, jsi jak malé dítě." - "Řekni něco." - "Jen si ubližuješ, když odmítáš spolupracovat." - "Vůbec nevím, proč nám to dělá."

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia


Nakladatelství Yoli (Fb)


Chci zakoupit knihu Mluv



O tomto titulu jsem slyšela opravdu hodně. Viděla jsem ho, kam jsem se podívala a moc mě zaujal. Anotace mě nalákala, ale nejvíc zapůsobil název. Ten opravdu hovoří za vše. Jak málo stačí, aby člověk byl úplně izolován v samotě a vlastní bolesti. Kolik slov by stačilo povědět, aby dokázal zas proniknout k ostatním a řešit to, co ho tolik tíží. 

Trýznivé téma, které nakopává spoustou hlubších myšlenek, rozhodně zapůsobí, ale zřejmě to nebude pro každého. Nejvíce se dílo rozdává cílové skupině čtenářům young adult. My ze světa dospělých už bohužel nemáme takovou možnost tomu kouzlu propadnout, což je opravdu škoda. Ale i tak mi Mluv řeklo neskutečně moc.

Text je převážně bez přímé řeči. Jde o zvláštní styl psaní, který mě ze začátku nadchnul. Později už trošinku stravoval, ale stále byl nápaditý a místy opravdu hodně důmyslný. Některé pasáže pro mě byly více ceněné, jiné méně - to šlo především o části, které mi přišly oddechovější. Neřekla bych, že je to dynamické nebo napínavé čtivo, alespoň to na mě tak nepůsobilo, ale je to neskutečně čtivé. 

Mám dojem, jako bych měla v břiše dravé zvíře, cítím, jak mi drásá žebra. I když se snažím na to zapomenout, vzpomínka se mnou zůstává a poskvrňujemě. 

Děj se odehrává v prvním ročníku na střední škole. Setkáváme se s hrdinkou, které bych tipovala tak patnáct let. Má za sebou ošklivý zážitek, který ji hodně tíží, ale nesvede o něm s nikým mluvit. Stále hledá možnosti, jak se zachránit, protože už je toho na ni moc. Patří mezi ty největší outsidery - přátelé ji nesnáší a lidé ji nesvedou pochopit, protože netuší, jaké tajemství skrývá.

Ty bys mě vyslechla? Ty bys mi věřila? 

Hlavní hrdinka Melinda je zvláštní dívka. Alespoň tak na čtenáře působí, jelikož netuší, co ji tolik trápí. Ovšem její chování - nebo spíše mlčení a nespolupráce mají své důvody. Ta dívka se především bojí a je v depresi, zatoulaná sama v sobě. 

Byl pro mě trochu problém z toho vyprávění poznat jiné osoby. A právě to se mi na tom líbilo. Ne, že by hrdinové byli psáni povrchně, ale skutečně působil fakt, že Melinda je hodně uzavřená a nikoho k sobě nepouští. Na vše se dívá z dálky a právě tak na čtenáře působí i ostatní postavy - jakoby je vnímal skrze mlhu nebo na ně pohlížel přes dalekohled, jelikož od něj jsou velmi daleko. Velmi autentické vylíčení postav je rozhodně plusem celé knihy, pozdvihuje ji to.

Je příjemné, jak mě sůl ze slz štípá na rozkousaných rtech. Myju si obličej v umyvadle, dokud z něj nezbude vůbec nic, oči, nos ani ústa. Vůbec nic. 

Autorce se podařilo skvěle popsat také mezilidské vztahy, ať už mezi rodičem a dítětem nebo outsiderem a ostatními studenty. Na mě to hodně zapůsobilo, jelikož jsem měla možnost nahlédnout na to, jak rodiče viděla Melinda a jak na ni působili ostatní dospělí. Také mě zaujal přístup studentů k tomu, co Melinda udělala - čím jim zavařila. Oni jí to vraceli naprostou ignorací, která je pro člověka v nesnázích asi to nejhorší. Pocit odcizení a samoty je takřka hmatatelný.

Pro někoho může být snadné se trochu zamotat v americkém školním systému, protože ačkoliv Melinda chodí do prváku na střední školu, říkají tomu devítka a dokonce se v knize dočtete i o jedenáctém stupni, což u nás není. Trochu to mate, jelikož u nás je to samozřejmě jinak. ,o)
Mě osobně zaujalo, jakým způsobem autorka vylíčila americké školství, jelikož poukázala na jeho nedostatky. Řeší se věcí, které nejsou důležité, mají přednost před těmi vážnými.

"Pořád se zlepšuješ, ale ještě to nestačí. Tohle sice vypadá jako strom, ale je to průměrný, obyčejný, všední, nudný strom. Vdechni do něj život. Ať se ohýbá. Stromy jsou pružné, neprasknou. Dej mu jizvy, zkroucenou větev - dokonalé strom neexistují. Nic není dokonalé. Zajímavé jsou právě nedostatky. Staň se tím stromem." 

Mluv je zaslouženě oceňována, protože to v sobě rozhodně všechno má. I když vím, že kdybych ji četla třeba v deváté třídě, dala by mi mnohem víc. Díky tomu, že k českému překladu je přidán i rozhovor s autorkou, emocionální texty z dopisů čtenářek, autorčina rozmluva o Melindě, tím má kniha hodnotu i pro dospělého, protože co v knize nenašel, ho v těchto textech určitě zaujme. Jako bonus jsou na poslední dvojstránce také organizace, na které se dítě může obrátit o pomoc. 

Komu bych tuto oduševnělou četbu doporučila? Určitě náctiletým, kteří k ní mají mnohem blíž, ale věřím, že i starší čtenářům kniha našeptá ty nejdůležitější myšlenky, které autorka svým dílem roznesla do celého světa...


Knižní obálka: 
Je krásná, všeříkající, osobitá a velmi zvláštní. O knize vypovídá perfektně. :o)



Anotace: 
Jsi si jistá, že tobě se to stát nemůže?!
Melinda Sordino nastupuje do prvního ročníku na Merryweatherskou střední s cejchem na čele. Potom co zavolala na závěrečný školní večírek policii, se s ní skoro nikdo ze spolužáků nebaví. Už jen cesta do školy představuje pro Melindu obrovské sebezapření, následují však o nic méně trýznivé hodiny a hodiny se spolužáky, kteří ji ostentativně přehlížejí. Melinda se uzavírá do sebe a čím dál více se izoluje od svého okolí. Málokdo by si všiml, že téměř nemluví, a už ani nikoho nezajímá, proč tehdy na policii zavolala... 

Působivý román Laurie Halsové Andersonové se dočkal již brzy po vydání velkého ohlasu ze strany čtenářů i kritiků. Autorka za něj obdržela několik významných ocenění a byla také nominována na americkou Národní cenu za literaturu v kategorii Young Adult. Později byl román zfilmovaný v hlavní roli s Kristen Stewartovou (Mluv, 2004). 

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura světová, Young Adult
Orig. Název: Speak
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.