Recenze: KYBERSEX (Přemysl Krejčík)

Hlubokomyslné povídky šokují a zamrazí! 


"Teď tě nechám jít. Vychovej ji a vychutnej si pravdu  Sám teď uvidíš, co byly lži a co ne."



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha


Epocha (Fb)


Chci zakoupit knihu Kybersex


Dílo českého autora Přemysla Krejčíka jsem měla v merku už delší dobu. Kybersex na mě jednou mrknul a už mě měl. Ten název zni perverzně a provokativně, takže je jasné, že to tu temnou část ve mně nenechalo chladnou. Než jsem se k němu však přes wishlist dostala, oslovilo nás nakladatelství Epocha a nabídlo nám spolupráci. Já po Kybersexu sáhla... a kniha se mi stala osudnou, protože mi rozšířila obzory a natolik mě nadchla, že jsem ji rozhodně nečetla naposledy!

Obávala jsem se, že podle názvu bude kniha především o sexu. Z každého řádku bude čpět aroma Durexu a po celou dobu čtení mě bude doprovázet funění a sténání. Přemysl Krejčík své čtenáře ale převeze a předvede svou neskutečnou a vytříbenou fantazii v obřích rozměrech, rozvíří myšlenky a zanechá vás s otevřenými ústy. 

Styl psaní je u každé povídky stejný a přesto jiný. Nejsem si jistá, jakým způsobem mě u krátkých příběhů dokázal autor uhranout natolik, že jsem měla pocit, že každý text je něčím jedinečný a má svou vlastní příchuť a atmosféru. Čtenář má možnost do povídek různých délek pohlížet i z více pohledů a o to působivější čtení je.

U této knihy není možné vyprávět děj, jelikož každá povídka je originální, velmi osobitá a důmyslná. Samozřejmě, některé povídky jsou více oduševnělé, jiné méně, ale v závěru kniha vypovídá o silných tématech a dokáže (vlastně víc než dokáže) čtenáři otevřít oči a doslova mu vyrazit dech. Byla jsem překvapená sílou emocí, které autor dokázal doslova vyčarovat. Některé mě dojaly, jiné mi způsobily lehký otřes a další mě znechutily. Z některých povídek šel mráz po zádech. Jedna byla obzlášť vydařená, přímo má krevní skupina, jelikož autor úžasně zapracoval ironii do závěru příběhu a tím ho vyzdvihl.


Ale překonal to, neboť pochopil, že Úřad lásky a partnerství funguje dokonale. * Z povídky Povrchnost

Přiměl mě zamýšlet se - nejen nad obsahem textu, který napsal, ale nad podobností některých situací s naším světem. Nad tím, jak smutné je, že ač to napsal s nadsázkou a zakamufloval to, tak pečlivý čtenář poklad objeví a místo sladké odměny dostane hořký šálek zamyšlení a prozření.

Název je sice erotický, ale kniha je velmi vhodně sepsaná. Žádné vulgární porno, ale hodnotné dílo plné sci-fi příběhů se silnými a emotivními myšlenkami... Ten erotický podtext je podle mého spíše bonusem a nemyslím si, že by někoho odradil, jelikož jde o vyhovující text.

Pro mě byl Kybersex neuvěřitelným překvapením. Lepší, než jsem doufala. Doslova perfektní. Dal mi možnost se ponořit do světa, který jsem neočekávala. Já jsem měla představu úplně něčeho jiného a trochu jsem se obávala, ale to, co mi autor předvedl... 

Musím však uznat, že některé části byly dost kruté - promyšlené, ale bezcitné. Hodně to na mě zapůsobilo, těžce se mi to četlo, ale oceňuji, že autor něco takového, pro mě silného, dokázal sepsat a hlavně si s tím dát práci a udělat to natolik neotřele, aby dokázal překvapit.

Nevěřil bys tomu, příteli, ale tohle je důležitější než peníze. Někdo by mohl mít pocit, že jsem přišel o všechno, ale štěstí je úplně jinde. Jsem vážně spokojený. * Z povídky Cesta ven

Co mi vadilo? Některé příběhy měly otevřený konec a bylo pro mě nesnadné si jej domyslet, jelikož se nepohybuji ve stejné rovině jako autor. Náznaky by mohly být zřetelnější. Jelikož jsem po jednom rozuzlení opravdu prahla, tak mě to zaskočilo a rozlousknout se mi to prozatím nepodařilo. Možná, až budu knihu pročítat znovu, uvidím indicie, které mi unikly a pochopím více. Takže pokud nesvedete dostatečně číst mezi řádky nebo se vám nechce nad jádrem povídek přemýšlet, kniha vás neosloví. Já bych dílo zařadila mezi čtivo pro náročnější čtenáře, protože pokud se nad ním nezamyslíte, přijdete o to nejkrásnější. 

Knihu bych doporučila každému fanouškovi sci-fi a fantasy. Myslím, že je natolik povedená, že by oslovila i čtenáře jiných žánrů, pokud má rád čtivo k zamyšlení a touží nad věcmi hloubat.

Možná to bude znít pateticky, ale v životě se to tak občas stává, že když se dozvíte pravdu, je už pozdě napravovat chyby. * Z povídky Absurdní případ


Knižní obálka: 
Vážně se mi moc líbila, ale teď jsem v rozpacích. Ono je opravdu nesnadné vytvořit knižní obálku na takové fantastické a originální dílo, které vypovídá o tolika věcech. To se prostě nedá. Ani já sama nemám představu, jak by vlastně obálka měla vypadat. Něco netradičního, absolutně výjimečného, dokonalého a přitom zkaženého, zhýralého naším světem. Zkrátka silně podobné obsahu. Nepochopila jsem, proč je na knižní obálce právě ilustrace těchto dvou žen - vím, že mi něco uniklo a to mě dost trápí, takže... u této knihy prostě jedno čtení nestačí. Až na to u druhého nebo třetího čtení přijdu, dám vám vědět! 




Anotace:
Představte si svět, ve kterém se člověk po dosažení dospělosti změní ve zvíře. Nebo jiný, kde každý vlastní dvě těla. A další, kde si můžete na černém trhu koupit vzpomínky po někom, kdo se jich zbavil. Co byste dělali, kdybyste na ulici viděli svoji vlastní mrtvolu? Na kterou stranu byste se postavili ve světě, který zešílí pod náporem nových náboženství a nových vědeckých teorií, když se na noční obloze začnou objevovat podivné úkazy?
Patnáct povídek, odehrávajících se na pozadí alternativní verze reality, často s prvky dystopie, nebo s náznakem pseudo-historie, kde hlavní roli hraje jedinec a jeho boj se zavedenými pořádky, nebo naopak snaha se přizpůsobit a zapadnout. 

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Žánr: Povídky, Literatura česká, Sci-fi a fantasy
Edice: Pevnost
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.