Válečný román o přežití, odhodlání a vykoupení

Do Světa mezi řádky dorazil nový recenzní výtisk od nakladatelství Jota! Už jsem recenzovala několik knih tohoto nakladatelství, ať už jako recenzní výtisky nebo díla, která na mě pomrkávají z knihovničky. 
Tentokrát jsem neodolala a zkusila dílo, které vyšlo již v roce 2015. Sice nejde o novinku, ale před rokem tato kniha byla dost známá a já jsem o ní hodně slyšela - i teď se o ní ještě dost mluví a myslím, že hodnocení čtenářů hovoří úplně za vše
Zaujala mě svou obálkou a samozřejmě anotací, protože ta je dost všeříkající a čtenář má tak představu, co se vlastně bude dít. Co všechno mu autorka naservíruje a nač se může těšit. Proto se mi to líbí, jasně daný příběh, od kterého vím, co očekávat a přesto jsem napnutá a nemohu se dočkat, až s hlavním hrdinou jeho život prožiju. 



Pokud dílo znáte, tak při jméně Louise Zamperini už tušíte, s čím se právě mazlím, když pro vás píšu tento článek. :o))


Na vnitřní straně vazby je mapa, která zobrazuje Tichý oceán a jeho okolí. Ta se objevuje ještě jednou před samotným textem a podle listování poznávám, že i kniha obsahuje černobílé fotografie, které vypadají velmi autenticky a věřím, že děj skvěle doplní. 

Co je na této knize nejzajímavější? Prakticky jde o románovovou biografii, která sepisuje kus válečné historie... Mám ráda military žánr a jsem opravdu zvědavá, jak na mě toto dílo zapůsobí. :o) No a teď už více v samotném článku. ,o)



Musím uznat, že pod tou parádní obálkou se na pevné vazbě odhaluje ještě lepší a krásnější ilustrace. Tedy alespoň já to tak cítím. Když jsem kvůli fotografování přebal sundala, ten pohled neměl chybu. Prostě mě dílo bez přebalu okouzlilo ještě víc. A jelikož čtu pouze bez přebalů, tak nebude snadné se vynadívat, jak mě láká. :o) 


Nezlomný - Laura Hillenbrandová


Anotace: 
Na začátku byl malý kluk rostoucí pro polepšovnu – Louis Zamperini, syn italských emigrantů. Naštěstí ho uchvátilo běhání. Z rváče a zlodějíčka se stal nadějný běžec, který to roku 1936 dotáhl až na olympiádu v Berlíně. Zdálo se, že Louise čeká hvězdná kariéra vrcholového sportovce, jeho plány však překazila válka.
Narukoval k americkému letectvu a jako bombometčík absolvoval mnoho úspěšných letů, než se jednoho osudného květnového dne roku 1943 jeho letoun zřítil do Tichého oceánu. Z deseti členů osádky se zachránili jen tři a přes čtyřicet dnů bojovali o přežití v malém člunu uprostřed nekonečné vodní plochy. Jen díky obrovské houževnatosti a schopnosti poradit si ve zdánlivě beznadějných situacích dokázal Louis překonat kruté strádání, hlad a žízeň, věčné útoky žraloků i ostřelování z nepřátelského bombardéru. Netušil, že ještě horší chvíle ho teprve čekají. Když konečně spatřili pevninu, padli do zajetí Japonců.
Dva roky prožil v japonských zajateckých táborech, trýzněn hladem, otrockou prací i nelidskými dozorci. Přežil i zajetí, ale z války se vrátil zraněný na těle i na duchu. Muka válečných vzpomínek a nenávisti byla tak strašlivá, že svůj vztek začal utápět v alkoholu. Přece jen se však dokázal vzchopit a najít cestu k odpuštění.
Laura Hillenbrandová vtělila do Zamperiniho románové biografie kus válečné historie. Podařilo se jí z historických faktů vytvořit nádherný dobrodružný příběh, jenž podává mimořádné svědectví o nezlomnosti lidského ducha.
Režie se ujala známá hollywoodská herečka a držitelka Oscara, Angelina Jolie. Scénář k filmu napsali bratři Coenové. 

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2010
Žánr: Literatura světová, Literatura faktu, Válečné romány
Počet stran: 436
Vazba: pevná s přebalem



Děkuji nakladatelství Jota za báječné dílo a těšte se na recenzi. Já se moc těším na čtení, protože tohle bude super. <3






Kdo by ji rád objevil pod stromečkem? :o)Nebo ji máte v knihovničce? ,o)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.