Recenze: VLCI (František Kotleta)

Krvavá past pro otrlé! 


"Nevím, jestli jsme démonické stvůry, ale jsme tvrdší než vy lidé. Tvrdší a krutější. Žijeme příliš dlouho na to, abychom si vážili cizího života, to je pravda." 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha


Epocha (Fb)


Chci zakoupit novelu Vlci


Vlci, novela, která předchází trilogii Bratrstvo krve, se podle mého dá číst i bez znalosti předchozích dílů, i když nemohu říct, co všechno mi díky tomu uniklo. Pokud se však k trilogii chcete dostat přes tuto novelu, tak bych asi podle doslovu samotného autora nejdříve sáhla po samotné trilogii hezky od prvního dílu, protože jinak vám unikne pěkné překvápko nebo možná spíše šok. :o))

Pro mě byla novela Vlci prvním dílem tohoto autora. Nemohu říct, že by dílo bylo přímo pro mě, ale musím uznat, že své kvality rozhodně má a spousty čtenářů bude spokojených za dramatický svět, který mají možnost prožít prostřednictvím Radegasta.

Styl psaní je dynamický a osobitý. Velmi se hodí do dané doby. Díky er-formě autor obsáhl pohledy dvou hlavních postav a čtenář má tak větší rozhled nad celým dějem. Atmosféru František Kotleta vykreslit umí a tak jsem se brzy ocitla mezi upíry, lykany a otroky, kteří byly co chvíli zneužití a rozervaní na cáry. 

Upíři a lykani spolu zabíjeli a dělili se - upíři krev, lykani maso. Symbolem rituálu bylo zdůraznit, že dvě rasy stvořené Sangot nemusejí stát proti sobě, ale mohou společně hodovat na lidech, kteří jsou jim podřízeni.

Příběh se odehrává ve středověku. Žádní princové na bílých koních a nedočkavé princezny, které se chtějí zbavit panenství. V Kotletově knižním světě se setkáte s hrubými a neotesanými lykany, temnými a hladovými upíry a jejich vůdci. Existují i kněžky, které vyznamenal samotný Perun a oni mu prokazují službu a jeho vůli vnášejí mezi důvěřivý lid... Který na to obvykle parádně doplatí, protože tento svět nepatří lidem, ale stvůrám. 

Hlavní hrdina Radegast nás vláká do dobrodružství. Díky tomu se čtenář setkává s kněžkou, která se snaží zabíjet lykany a jelikož se jí občas zadaří, zvěsti o ní se dostanou až k samotným vůdcům smečky. A najednou je z Radegasta Gerhard, který netuší, co všechno se na jeho cestě zvrtne... 

"Jsi potomek démona. Tvorové jako ty jsou urážkou Perunovou. Vaše místo je v podsvětí, ne na tomto světě." 

Radegast je upír, který žije už stovky let a je velmi loajální k upíří matce Gudrin. Nejspíš je raritou, protože jako jediný se neangažuje do znásilňování slovanských žen, i když samozřejmě něco pít musí... ,o))

Vera je panna, bojovná, chytrá a svérázná. Snaží se bojovat nejen sama za sebe, ale i svůj národ, který je pomalu vybíjen a slouží pouze jako kořist pro všechny stvůry.

Postavy na mě působily tak, jak podle mého měly. Svérázně, tvrdě a chladně, i když v nich vysvitlo občas nějaké to světlo, tak především je autor sepsal tak, aby zapadaly do dané doby a to velmi výstižným způsobem. Zalíbilo se mi, že emoce nebyly na povrchu, ale naopak uvnitř postav. Dodávalo jim to opravdovost, jelikož se nechávaly vést pudy a důležitá byla vášeň pro život - boj. 

Zalykala se údem a slzami, ale věděla, že to, čemu tímhle zabrání, je mnohem horší. 

Nečekejte od Kotlety erotický román... Tedy, ne úplně erotický, jelikož autor popisuje erotiku velmi zvláštním způsobem. Začne s ní a pak ji kreativně obejde, aby nemusel popisovat celý akt a jeho dílo se tak nezvrhlo v červenou knihovnu, ale přece jen mělo dostatek vzrušení, které na dobrodružné cestě očekáváte.

Brutalita a násilí... Bojů bylo opravdu mnoho a někde popisy byly celkem drsné, tak upřímně mi to nepřišlo nějak zvráceně brutální. Podle mého se Kotleta držel a nic nepůsobí nad rámec nebo kýčovitě, ale naopak skvěle doplňuje dějovou linku. 

Ačkoliv v knize byly zajímavé a nečekané zvraty, někteří čtenáři mohou být znudění jednotvárným dějem, ve kterém se dokola odehrávaly boje, zabíjení, lámání kostí a čtvrcení kořistí a pak zas znásilňování, orální uspokojování, sex a další uspokojování potřeb. 

Kniha je propracovaná. V novele nemůžete očekávat extra promyšlenost, protože na to prostě nezbývají stránky, takže je autor docela omezen, podle mého však předvedl atraktivní show i na těch sto šedesáti devíti stranách. Ti, kteří tento žánr zbožňují a jsou čtenáři trilogie Bratrstvo krve si víc než přijdou na své. :o)

Na konci knihy je autorův vtipný doslov, který je cenný především pro ty, kteří stále tápou nebo nečetli předchozí díly. Beru to jako velké plus, stejně jako téměř třinácti stránkovou ukázku z knihy Hustej nářez, která je vložená jako úplně poslední překvapení novely Vlci. :o)

Velké finále bylo opravdu vzrušující. Pocit, že jste uprostřed bitvy, vystihl autor prostě skvěle a já cítila, jak na mě stříká krev a Vera mi křičí do ucha. Vnímala jsem, jak lykani odtrhávaly kusy masa z těl. Závěr jsem si užila na sto procent a i když se mi chvílemi kniha četla trochu pomaleji, tak na ten masakr stálo za to si tu cestu proklestit. :o) Hlavně oceňuji, že autorovi nic neuniklo a to, co v příběhu zmínil, se také dovysvětlilo a doslova zakončilo celou knihu v mou spokojenost. ,o) 

"Teď jsou wampíři. Musejí se naučit snášet bolest, musejí se naučit, že většina zranění pro ně nic neznamená, že mohou bojovat i s mečem vraženým mezi lopatky, že zatímco jim lykan vyžírá vnitřnosti, oni mu mohou rozseknout lebku a rozmačkat mu mozek jako shnilé jablko." 

Knihu bych doporučila všem romantickým dušičkám, kteří si libují v krvi a chaosu, chtějí prožít lítý boj a nevadí jim sexuální násilí. ,o)


Knižní obálka: 
Mně se líbí. Na někoho může působit trochu mdle, ale podle mého je fakt pěkná, lákavá a tak nějak vypovídá o tom, jaké peklo v ní tříme. ,o)




Anotace: 
Novela Františka Kotlety, jejíž děj předchází legendární trilogii Bratrstvo krve.

Nechal si říkat Gerhard. Dřív ho však nazývali jinak – Radegast. Slavný válečník. Obávaný protivník. Postrach Avarů, Keltů i Římanů. Na vrcholu své slávy zmizel, aby se stal členem Bratrstva krve. Germánský upíří klan se vyhřívá v paprscích moci. Vládne rozsáhlým územím nejen v krajích ovládaných Germány, ale i v lesích patřících odnepaměti Bojům, kam nedávno přitáhli Slované. Jsou jako lovná zvěř. Kmen bez ochránců, snadná kořist pro vampýry i lykany. Ale časy se mění. Zítřek přinese zradu a krev…

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy, novely
Edice: Fantastická Epocha
Série: Bratrstvo krve
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.