Recenze: ŘÍČNÝ POLOBOZI (skupina autorů)

Odpočinková četba nejen pro vodáky


"Jedou na lodi! Ti se mají, trefili pěknou vodu," řekl závistivě. 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Klika


Klika (Fb)


Chci zakoupit knihu Říční polobozi 


Skupina autorů: 

Zdeněk Šmíd, Jiří Nosek, Iva Synáková, Olga Walló, Barbora Dvorecká, Jan Valeš, Jan Frána, Jaroslav Mostecký, Eva Maříková, Tomáš Daněk, Václav Mišik, Pavel Gregr



Třetí díl série Kenyho VOLEJ mám již za sebou a bylo to zábavné čtivo, které mě zaujalo, ačkoliv o jsem vodácký amatér a prakticky to znám jen z doslechu. Druhý díl Trosečníci řek se četl stejně příjemně. 

Říční polobozi - opravdu nápaditý název, který se mi neskutečně líbí. Neměla jsem u této knihy žádné obavy. Přesně jsem tušila, co mě čeká a rozhodně mě autoři nezklamali.

Styly psaní jsou opět různé, jelikož je na povídkách se podílí dvanáct autorů. Díky tomu je kniha ještě čtivější, jelikož každá povídka, ačkoliv se týká stejného tématu, má originální zápletku, osobitý pohled na věc a svůj vlastní styl. Neměla jsem problém ani s jedním textem, i když některé mi sedly více než jiné, tak se mi četly všechny moc dobře.

Tady už klid nebude, pomyslel si Ota.

Sama obdivuji, jak je možné vodáctví ztvárnit a v kolika různých podobách jej autoři dokázali svým čtenářům představit, jelikož některé mě zasáhly svou neobvyklostí. Další zas originalitou nebo kreativním zpracováním.

Velkým plusem pro čtenáře je, že z každé té povídky vyplývá nějaké malé či větší poučení. Příběhy tedy nejsou bezduché, každá má své vlastní kouzlo a dokáže dokonce i příjemně zaskočit.

To je ono, řekl Pára, musíme to zvládnout bez kytary. Až přijede, tak přijede. Co by to byl za vodáckej večer, úplně bez písniček? 

Čeho se vyprávění týkají? Především výletů s vodáky. Zážitky, které jsou reálně popsané, však nenudí, ale naopak navnadí k dalšímu čtení. Chápu, že každému nemusí vše sednout - i já si oblíbila některé povídky více a jiné méně, ale soudím, že každý v této sbírce nalezne povídku, která je mu psaná na tělo i duši a pobaví ho, protože český a upřímný humor je součástí každého vyprávění.  



Určitě každý ocení, že příběhy jsou především o samotných lidech, mezilidské vztahy a poukázání na život, ať už formou ironie nebo lehké škodolibosti, mě rozhodně zaujalo a hlavně se tím dílo stalo živější. :o)

"Vůbec jsem nevěřil, že to přežije," podepisoval veterinář propouštěcí zprávu. "Jsi pašák," pohladil Vojtu uznale. 

Věřím, že jelikož nejsem vodák a neznám různé hlášky nebo tradice, tak mi kniha asi nedala tolik. Což je na jednu stranu škoda, protože má co nabídnout, ale lajk prostě nemá možnost, aby z ní veškerý poklad vydoloval, i když se skvěle baví.

Pro mě je těžké dílo hodnotit, jelikož k tomuto tématu nemám blízko a recenzní výtisk mi nakladatelství Klika zaslalo dle svého uvážení. Přiznávám, že nečekaně se mi povídky líbily již po druhé, jelikož i první díl mě zaujal. Ale nejsem ten typ, co by je četl znovu.

Pro zajímavost: V této sbírce také naleznete povídku Patron řeky, kterou sepsala autorka Barbora Dvorecká a vložila ji do svého emotivního a kvalitního díla Doteky života, které jsem pro ni měla možnost recenzovat. 

"Jéžišimarjá! Takže vodák!"

Samozřejmě je kniha Říční polobozi spíše pro vodáky, ale ani ti, kdož se této zábavě nevěnují nebo o ní nemají ani tušení, se pobaví a počtou si. Je to zkrátka odpočinkovka na jedno či dvě odpoledne. :o)



Knižní obálka: 
Velmi kreativní, ke knize se rozhodně hodí a na mě zapůsobila. :o)




Šestnáct povídek dvanácti různých autorů na výhradně vodácká témata, které zvítězily ve třetím ročníku (2014–2015) literární soutěže Kenyho VOLEJ.
Obsahuje pestrý výběr toho nejlepšího, co naše současná vodácká literární tvorba nabízí, a k tomu navíc i nikdy nevydanou vodáckou povídku Zdeňka Šmída "Evrgrín Kid".
Říční polobůh Vydroš skáče pro chmatáky pod jez, černý zabiják zjišťuje, že český jez je nebezpečnější než válka, koncertní mistr objevuje nástrahy vodáckého ladění a démonický patron řeky nachází oddanost až za hrob. Pramice s dětmi a neplavcem se řítí přímo na kmen přes celou řeku a ve tmě pod Prahou nasranej chlápek nastartoval motorovou pilu...
Skvělé čtení na dlouhé zimní večery i na ukrácení chvil a patřičné naladění při čekání na ostatní vodáky v kempu!
Některé povídky byly oceněny v literární soutěži Trapsavec. 

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2015
Žánr: Povídky, Literatura česká
Série: Kenyho VOLEJ (3)
Počet stran: 178
Vazba: pevná





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.