Recenze: VOLÁNÍ NETVORA - PŘÍBĚH ŽIVOTA (Patrick Ness)

Hodnotné umělecké dílo plné lásky a bolesti.

Nyní je načase, abyste v pomyslné štafetě pokračovali vy. Spisovatelem příběh nekončí, i když jej sám začal. A tak vám společně se Siobhan předáváme kolík. Utíkejte. Pořádně se rozběhněte. Nandejte jim to. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart
Slovart (Fb)


Chci zakoupit knihu Volání netvora: Příběh života


Patrick Ness je skvělý autor s působivými díly. Prozatím jsem přečetla tři veledíla tohoto autora. My ostatní tu prostě žijem - román, který možná neosloví každého, ale pokud se jen trochu zamyslíte, pochopíte, co jím chtěl autor říct a stane se úchvatným. Moje srdcovka. Něco víc - román, který skutečně nabízí něco víc než jakákoliv jiná kniha. Má toho v sobě neuvěřitelně moc. Není to obyčejné sci-fi, ale opět má hodnotnou myšlenku. Moje další srdcovka. A jsme u třetí knihy, která je spíše uměleckým dílem a o té vám budu básnit v této recenzi. Seznamte se s mou nejnovější srdcovkou. :o) 
Styl psaní je velmi autentický, protože vyprávěním nás autor informuje o dění v životě třináctiletého chlapce Conora. Příběh se svižně čte, ale má depresivní nádech, který je ovšem obroušen nadějí a láskou. 



Conor vůbec nezažívá dobré časy. Trápí ho, že je maminka nemocná. Děti ve škole ho šikanují a když přestanou, poznává, že samota je snad nejhorší forma šikany, které se mu dostalo. Ještě, že za ním v nočních můrách chodí prastarý netvor, kterého se ale Conor vůbec nebojí. Ví, že jsou mnohem horší věci, které by ho mohly potkat...


Conor je statečný malý kluk. Chytrý a ukrývající se před pravdou, co to jen dá, protože se jí tak strašně moc bojí. 

Netvor se snaží otevřít mu oči a pomoci mu vyrovnat se s tou nejbolestnější pravdou. Svými příběhy mu ukazuje svět, jaký ve skutečnosti je a pomáhá mu, jak nejlépe umí.

Postavy jsou upřímné a reálné. Prožívají příběh naplno, brání se a vnímají strach i bolest, tak jako čtenář, když s nimi prochází nelehkými úseky jejich života.


Linie je jednoduchá. Ve Volání netvora: příběh života by nějaká složitě zobrazovaná linie byla spíše na škodu. Protože ačkoliv je příběh spíše prostý, má toho v sobě neskutečně mnoho. Opět se to Patricku Nessovi podařilo a on dokázal, že umí pracovat s textem a využívat svých schopností tak, aby čtenáře provedl jako malého kluka a ukázal mu, co je na světě nejdůležitější. 

Ústředním tématem knihy je smrt. Bolestivá a hrůzná, které se lidé od pradávna báli. Autor se s touto myšlenkou na smrt pokouší vyrovnat a snaží se, aby čtenáři pochopili, co všechno je v tomto případě bohužel běžné a že není důvod, aby své emoce potlačovaly.


Dále se Patrick Ness věnuje otázce šikany... Co už je šikana a co není? A jaká forma šikany je vlastně nejhorší? Nikdy by mě nenapadlo, jak bolestivé může být naprosto jednoduché řešení. 

Netvor je přízrak skutečného života. Nádherně a kreativně vytvořený tvor, který čtenáře zasype třemi hodnotnými příběhy.


Celá kniha vznikla podle námětu Siobhan Dowdové, o které autor velmi hezky hovoří v úvodu a je vidět, že si této autorky skutečně vážil a toužil sepsat dílo tak, aby co nejlépe prezentovalo záměr i samotné autory. Celá kniha od prvních slov až do těch posledních je opravdu vytříbená. Patrick Ness si dával záležet na každém slovu, které formuje tento příběh a proto patří mezi jedinečné.

Ilustrace jsou nádherné. Jim Kay velmi důmyslně a autenticky ztvárnil nejen netvora, ale celý příběh. Podpořil ho tím nejkrásnějším způsobem a vyzdvihl knihu na umělecké dílo. Nakladatelství Slovart neváhalo a využilo je v knize velmi kreativním způsobem, který si jako čtenářka nemohu vynachválit.



Emoce jsou opravdu silné. Silnější, než očekáváte, to mi věřte. Citlivější čtenáři budou fňukat už od poloviny knihy a po dočtení některé možná chytí plačtivý záchvat zoufalství. Nejdůležitější je, že autor příběh nesepsal jako účelovou ždímačku, ale přirozeně a se vší upřímností. O to víc zapůsobí a osloví.


Podle této knihy byl natočený i film se stejnojmenným názvem, který má dobré obsazení i hodnocení. Já jsem se rozhodla, že ho shlédnu až po přečtení knihy, ale teď nevím nevím... Rozhodně to bude silné. :o) 

Co bych vytkla?



V jednoduchosti je krása a síla, stačí jen umět ovládat slova a kouzlit s nimi tak, aby každá postava ožila a dala vám část ze sebe. Patrick Ness je úžasný autor a pokud jste si neoblíbili jeho knihy, tak tuhle budete určitě zbožňovat. Její pointa není natolik skrytá ve spletitém příběhu, takže si na své přijdou i ti, kteří chtějí méně náročnou četbu a přesto hodnotnou.

Doporučuji vám všem! I já předávám svou štafetu. Teď je řada na vás! 


Knižní obálka: 
Filmová obálka, která se ke knize hodí. Je působivá. :o)



Anotace: 
Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému největšímu strachu.

Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.

Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to Conor?7

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult
Překlad: Anežka Sedláková
Ilustrace: Jim Kay
Počet stran: 216
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.