Recenze: PÁD (Lauren Kateová)

Tajemný fantasy román pro romantické duše!

Jsi moje láska, Lucindo. Pro mě jsi všechno na světě. (Str. 261)


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Yoli (Fb)

Chci zakoupit román Pád


Nové vydání prvního dílu trilogie vyšlo u nakladatelství Yoli. Pokud nejste obdivovatelé filmových obálek, tak první vydání Knižního klubu vyšlo v roce 2011 a knižní obálka je také pěkná. Od 11. května bude v ČR ke shlédnutí filmové zpracování knihy. Kdo se na něj chystá? ,o)

Podle mého je tohle dílo pouze pro některé čtenáře, protože je velmi specifické. Ne každého zřejmě okouzlí, ale třeba je tento román stvořený právě pro tebe! 

Styl psaní je trošinku více dětský nebo tak alespoň působí kvůli hlavní hrdince, než u běžných young adultek, týkajících se středoškolského života. Díky tomu je čtivo takové nadlehčenější, i když někdo může mít problém vžít se do děje. 


„Já nevím... Slídit v Danielových dokumentech? Mám pocit, že si už takhle připadám jako  nějaká pitomá stalkerka.“ (Str. 121)

Prolog je jiný než očekáváte a čtenář zprvu vůbec netuší, co si o něm vlastně myslet. Přichází tomu na kloub až později a zjišťuje, že ačkoliv první text působil křečovitě a nepovedeně, přece jen nějaký smysl má.

Luce se poprvé ocitá v polepšovně Meče a kříže, která je víceméně poněkud zvláštním místem. Hlavní hrdinka sama je poměrně nedospělá, někdy až příliš naivní a někoho může udivovat, jak může neustále myslet pouze na kluky... To je prakticky hlavní linie celého děje, ačkoliv postranní linky působí lákavě, jsou spíše nepříliš zmiňovaným doplňkem, kterému se málokdy dostane větší pozornosti.

Ne, tady ne. Prosím. Nechte mi aspoň tohle jedno místo. (Str. 62)

Luce je mladá dívka, která zažila něco děsivého a svým způsobem má na sobě cejch. Autorka se nevyhnula tomu, aby Luce byla nejinteligentnější a samozřejmě neskutečně krásná, ale kupodivu to ani moc neruší. V polepšovně Meče a kříže se neocitá jen tak náhodou, ona mezi ty nebezpečné delikventy vlastně docela zapadá... Jelikož je to místo velmi pochmurné, traumatizující a nudné, hledá si zábavu ve starostech s kluky, aby nemusela myslet na to důležité, protože tuší, že by stejně nic nevyřešila. 

Penny, baculatá a všetečná kamarádka, se dokáže doslova dostat úplně všude a vyštrachat všemožné informace. Nic jí není cizí. Těžko říct, jak na ni má čtenář reagovat. Na jednu stranu je stejně jako Luce rád za každou zprávu o tajemném mladíkovi, na druhou stranu netuší, co od ní čekat...

Daniel je hodně záhadný. Chová se jako naprostý ignorant, k čemuž má své důvody. Ale dokáže být také nesnesitelně okouzlující - alespoň tak to vidí Luce, která mu nemůže odolat. 

Cam je další kluk, který Luce zamotal hlavu. Milý vtipálek, až příliš urputně bojující právě o tuhle dívenku, je temperamentní a atraktivní. Není divu, že má Luce tak těžké rozhodování...

Postavy nejsou špatně sepsané, jen nemusí zaujmout každého. Hrdinové jsou sice rozdílní, ale v jádru podobní, i přesto si je však nespletete.

Luce - Lucifer... souvisí to nějak? (Str. 139)

Děj okupuje zajímavý a jiskřivý románek. Neodolatelné klišé v podobě trojúhelníku, kdy si dívka nemůže vybrat mezi dvěma kluky, protože oba jsou jako den a noc, je kupodivu lákavé. Oba hoši stojí za hřích a oba ji tedy pekelně přitahují.

Prostředí je povedené, láká svou nápaditostí. Chmurné, šedivé a nudné zdi polepšovny jsou rozhodně plusem pro celý děj. Skrývají neobvyklá místa, kde se odehrávají středoškolská setkání mladých delikventů.

Romantika je nadsazená, což někomu může vadit a jiný bude nadšený tím, jak silně Luce prožívá byť obyčejný pohled. Sice jsou tam na řešení zajímavější věci, než je právě zamilovanost. Kniha je čtivá, takže i přesto, že se děj motá pořád kolem toho jednoho a samého, vám ty tajuplné části nedovolí, abyste dílo jen tak odložili. Ačkoliv jsou v textu hluchá místa, není jich mnoho.

Bohužel to nejatraktivnější a nejakčnější není vidět, protože se tomu Luce buďto vyhne anebo i v největším nebezpečí dokáže přemýšlet o lásce... Tajemství je součástí děje a zvídavý čtenář si bude pokládat spousty otázek a bude se bažit po vysvětlení. Jelikož je to trilogie, vše se neodkryje hned v prvním díle, ale s tím spousta z vás určitě počítá. ,o)

Emoce z díla nijak nevystupují. Nemusíte se tak obávat, že by se vás něco přílišně dotklo. Možná někdo bude cítit lítost, zlost a motýlky v břiše, jiný bude vrtět hlavou nad tím, jak je Luce zahleděná sama do sebe a nedokáže se zamyslet nad city ostatních. 

Ačkoliv jde o fantasy young adult, tak to z počátku až na pár zajímavostí, týkající se hlavní hrdinky, není vlastně poznat. Až teprve finále, kdy se některé záhady rozluští, ukazuje pravou fantasy sílu. Závěr navnadí na pokračování s názvem Muka, ale ne každý asi bude chtít znovu se pustit do čtení. Ocitnout se v lehce infantilní mysli mladé hrdinky, která je poměrně jednoduchá a přímočará, není pro každého. Pokud však neodoláte, protože vás dobrodružství zaujalo, určitě vás čeká další romantické dostaveníčko... :o)

Buď by vypadala jako šílená, kdyby se jí snažila vylíčit, co se jí stalo v posledních čtyřiadvaceti hodinách - anebo by zešílela doopravdy, kdyby si to nechala pro sebe a předstírala, že se nic neděje. (Str. 258)

Co může čtenářům vadit?
Pokud očekáváte nějaké hodnotnější čtivo, tak v této knize nic takového rozhodně nenajdete.

Hlavní hrdinka na někoho může působit jako infantilní sobec, který má pocit, že je středem vesmíru. To, že dokáže čtenáře vytočit, je však známkou dobře sepsané hrdinky. Jak ji přijmete a jak podle ní budete soudit knihu je čistě na vás.

Komu bych knihu doporučila?
Tak každopádně romantičkám, které chtějí akční román, ale zas ne příliš. Tato kniha je podle mého úplně perfektní pro takové něžné duše, toužící po nebezpečí, tajemství a spousty lásky. Věřím, že to ocení a opravdu hodně si to užijí.


Knižní obálka: 
Já proti filmovým obálkám nic nemám. Na film se rozhodně těším a obálka se mi líbí. Ke knize se hodí. :o)




Anotace: 
Některým andělům je souzen Pád…
Na Danielu Grigorim je něco bolestně povědomého. Ten záhadný, odtažitý chlapec upoutal pozornost Luce Priceové, už když ho viděla poprvé – v první den jejího pobytu v internátní škole pro problémové mladistvé. Ve škole, kde jsou zakázané mobilní telefony, všichni ostatní studenti jsou divní a každý krok sledují bezpečnostní kamery, znamená Daniel pro Luce jediný světlý bod. A přestože on s ní očividně nechce mít nic společného – a dává to jasně najevo –, něco ji k němu přitahuje jako můru plamen svíčky. Luce musí zjistit, co se Daniel tak zoufale snaží utajit… i kdyby ji to mělo zabít.

Nakladatelství: Yoli
Vydání: Druhé
Rok vydání: 2017
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young adult
Ze série: Andělé (1)
Počet stran: 320
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.