Recenze: PAPÍROVÁ PRINCEZNA (Erin Watt)


Kniha, kterou budete zbožňovat!

Nechci, aby viděli, jak celá rudnu. Nechci, aby viděli, že se jim povedlo mě ranit. Nebudu brečet. (Str. 110)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet
Baronet (Fb)


Chci zakoupit román Papírová princezna


Erin Watt je autorka, která je v ČR poměrně neznámá. Nakladatelství Baronet vydalo teprve její první román, ale podle nadšených reakcí, už se nemůžete dočkat, až vydají i ty další. Já jsem byla díky tomu jásání poměrně  skeptická, ale při čtení jsem pochopila, že takhle dobré hodnocení si Papírová princezna opravdu zaslouží. 


Styl psaní v ich-formě je velmi chytlavý a přímý. New adultka jako vyšitá, to čtenář pozná nejen podle obsahu, ale také i právě lákavými popisy a povedenou atmosférou. V ději to doslova jiskří! Kapitoly jsou pouze z pohledu hlavní hrdinky, středně dlouhé a dynamické.

Batoh s deseti tisíci mě hlasitě volá. Odejdi. Uteč. Začni někde jinde znovu. (Str. 42)

Ella nemá zrovna jednoduchý život. Svého otce nepoznala, ví o něm jen pár informací. A její maminka nedávno zemřela na rakovinu. Od té doby se Ella snaží držet zuby nehty ve světě dospělých, ačkoliv by v sedmnácti letech putovala do dětského domova. Když si pro ni do školy přijde Callum Royal a odvede ji do svého sídla. Tam pro ni začíná peklo, protože pět Callumových synů ji vidí velmi nerado ve svém domě a snaží se jí všemožnými způsoby pobyt ztěžovat. Nejhorší ze všech je Reed, který ji doslova nenávidí a dává jí to patřičně najevo.

„Dělili se o víc žen, než o kolik hraček se dělí děti ve školce.“ (Str. 137)

Ella má sice špatnou minulost, ale není z ní ufňukaná holka. Naopak se z ní stal dříč, který pracuje na své budoucnosti. Chce za každou cenu udělat maturitu a dostat se na vysokou. Díky Callumovi už se nemusí živit zaměstnáním, díky kterému ve škole schytává posměch všech těch bohatých dětí z privilegované střední školy. 

Reed také neprochází nejlepším obdobím, ačkoliv je to už dva roky, co jejich rodinu potkalo neštěstí. Od té doby k sobě nikoho mimo svých bratrů nechce pustit a klesá hlouběji, než by Ellu vůbec napadlo. 

Bratři Royalové jsou vykreslení podobným způsobem, ale velmi dobře, protože i tak je lze rozeznat. Sexy neřádi, kteří stojí za hřích, mají charisma a podobají se jejich otci, kterého si také nelze neoblíbit. Všechny postavy získaly něco, čím se od ostatních odlišují a dokáží zapůsobit, ačkoliv třeba patří mezi ty vedlejší. Nikdo není černobílý. Skvěle vykreslení hrdinové jsou jen jednou fantastickou částí z mnoha.

„Chceš radu?“ přeruší mě. „Slovu Royala nevěř.“ (Str. 228)

Propracovaný je také samotný děj, který působí dynamicky a napínavě díky postoji dospělých, bratrů Royalů i spolužáků. Tihle dávají hlavní hrdince pořádně zabrat a otloukají jí její minulost o hlavu, kdykoliv k tomu mají příležitost. Poměrně drsná šikana je prokládána bojem mezi bratry a Ellou, snaží se ji ze svého domu vyštípat. Svou nenávist umí pekelně dávat najevo a prakticky je nezastaví nic. Ella však není žádná ufňukaná postava. Je zvyklá rvát se a být soběstačná. Nebojí se postavit se výzvě čelem a všem ukázat, že se ničeho nezalekne, i když uvnitř to cítí jinak... Díky tomu to mezi hrdiny neskutečně jiskří, což je pro čtenářky samozřejmě přitažlivé. 

Emoce nepůsobí nijak přehnaně, i když při každé ráně se i čtenář oklepe a říká si, že tohle už by asi zvládnul leda s hlavou pod polštářem a brekem. Ella není žádná superhrdinka, ale rozhodně ji budete obdivovat. 

Romantika ve stylu New Adult je prokládaná i erotikou. Intimní mazlení, polibky a další hříšnosti jsou lákavě sepsané, není jich příliš, aby zahlcovaly děj a tak nestihnou ani nikoho znudit. 

Atmosféru čtenář silně vnímá. A pokud se obáváte, že se ocitnete ve světě boháčů a bude to působit jako kýč, tak nemusíte. Autorka se spíš než na ten luxus zaměřuje na děj a hlavní hrdinku, která si tyhle věci zrovna dvakrát nepřipouští, i když je samozřejmě okouzlená, protože pochází z úplně jiných poměrů.

Velké finále nejednu čtenářku zaskočí, protože když už se zdá, že vše nabírá ten správný směr, stane se něco neočekávaného. Upřímně doufám, že to autorka vysvětlí, jinak by se jednalo o účelný zvrat. Ale jelikož do té doby vše působilo přirozeně, tak počítám s tím, že i druhý díl Prokletý princ mě nadchne jako to udělal tento. Nakladatelství Baronet už v edičním plánu dokonce uveřejnilo i vydání třetího dílu!

„Asi si myslíš, že jsem zlá, ale jsem jenom upřímná. Astor Park je úplně jiná liga.“ (Str. 61)

Osobně jsem se do hrdinů téměř platonicky zamilovala. Přesně takovou oddechovku s hlubší myšlenkou, zajímavými zápletkami a povedenými hrdiny jsem potřebovala. Nemůžu se dočkat, až si přečtu další romány této autorky, která mi neskutečně učarovala. 

Co může v knize vadit?
* Samozřejmě tento příběh se dá přirovnat i k jiným New Adultka, které v ČR vyšly. Není to nejoriginálnější, ale autorka to dokáže podat tak, že čtenářkám nějaké ty podobnosti spíše imponují, než by vadily. 
* Pokud nemáte rádi vulgární slova, tak v této knize se jich dočtete spousty. Není to přehnané, k hrdinům se to hodí a působí to přirozeně.

„Nemáš monopol na smutek. Nejsi jediný, kdo přišel o mámu. Ach, chudáček Reed Royal,“ spustím posměšně. „Chová se jako kretén, protože přišel o maminku.“ (Str. 119)

Komu bych knihu doporučila? 
Máte rády New Adultky? Papírová princezna je jedna z těch, které si stavíte na piedestal. Chcete cítit napětí, romantiku, bezmoc a touhu? U téhle působivé knihy se zamilujete a budete chtít víc!


Knižní obálka: 
Je to dost neobvyklé, především u New adultky. Samotná ilustrace je moc hezká, ale nejsem si jistá, jestli se to hodí k této knize. Je to originální, dohromady to vytváří velmi krásné obálky série, ale vzhledem k tématu jsem fakt nejistá... 



Anotace: 
Ella Harperová se v prvé řadě snaží přežít. Spolu se svou přelétavou matkou se celý život stěhovala od města k městu, bojovala o přežití a věřila, že se na ni jednoho dne usměje štěstí. Po smrti matky ale Ella zůstala sama…

Dokud se neobjevil Callum Royal. Vytrhl Ellu z chudoby a odvezl ji do svého sídla, za pěti syny, kteří ji nenávidí. Bratři Royalové jsou jeden přitažlivější než druhý, ale nikdo ji nepřitahuje tak jako Reed Royal, jenž je však odhodlaný poslat ji zpátky do slumů, ze kterých vzešla.

Reed o ni nestojí. Prohlašuje, že Ella mezi Royaly nepatří.

Možná má pravdu.

Bohatství a luxus. Intriky a lži. Nic podobného Ella ještě nepoznala, a jestli má v paláci Royalových přežít, bude se muset naučit, jak být jednou z nich – a zůstat přitom sama sebou.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy, New Adult
Ze série: Royalové (1)
Počet stran: 
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.