Recenze: RŮŽE PRO CHARLOTTE (Elizabeth Craft, Shea Olsen)


Průměrný slaďák o lásce k celebritě...


„Ale proč by někdo kupoval purpurové růže, když mají takový význam?“ zeptá se posléze.„Je to jediná růže, která si na nic nehraje. Je přirozená a krásná, ale lidi si ji nikdy nevyberou.“ (Str. 19)


Za recenzní výtisk děkuji
Euromedia
Yoli (FB)


Chci zakoupit román Růže pro Charlotte


Růže pro Charlotte je romantická pohádka, kterou napsali dvě autorky, motající se především kolem filmů. Námět knihy není zrovna nejoriginálnější a bohužel neoslní ani její zpracování, které je průměrné. Je nutné brát dílo jako romantickou oddechovku, jež nepřekvapí.

Styl psaní v ich-formě je běžný u takových žánrů. Poměrně dynamický děj se střídá s osobním životem hrdinky a chvílemi, kdy je se slavnou celebritou. 


„Tak jsem to nemyslel, Charlotte. Dlužím ti vysvětlení. Musíš vědět, že jsem ti nelhal.“ (Str. 71)

Autorky šly rovnou k věci a tak začátek odsýpá poměrně rychle, jelikož se při práci setkává se sexy devatenáctiletým Tatem. Přijde jí povědomý, ale víc to neřeší... Teprve, když si ji Tate začne získávat působivými romantickými gesty, zjišťuje po prvním rande, že se vlastně celou dobu stýká s jedním z nejslavnějších muzikantů.

Charlotte je zodpovědná dívka, praktická, chytrá a má vytyčený cíl, kterého chce za každou cenu dosáhnout, aby neskončila jako její babička, maminka a sestra, které měly děti velmi brzy a zůstaly na všechno samy. Někomu může tato hrdinka připadat tvrdohlavá, v některých chvílích nerozumná, když nechápe, před čím se ji snaží Tate chránit a že jeho svět, plný reportérů a bez soukromí, je naprosto jiný, než ten její. Charlotta občas působí i dětinsky a rozmazleně, což přímo neodpovídá profilu, který se zřejmě autorky snažily vytvořit.

Tate Collins je prostě okouzlující bůh, který se na rok ztratil novinářům, aby měl čas pro sebe. Šlo to s ním poměrně z kopce a když zahlédne dívku, která tančí v květinářství, náhle je jí pohlcený a díky tomu, že ona ho nepozná, se ji také snaží za každou cenu získat. Ale pouze podle jeho pravidel, což někomu může s trochou fantazie připomenout toho nejproslavenějšího knižního dominanta. Ale žádné strachy, žádné sadomasochistické hrátky se nekonají. Tate má zaručené způsoby, jak Charlotte rozmazlovat, že o něm některé slečny budou určitě rády snít. 

Hrdinové nejsou sepsáni zrovna nejlépe, protože v některých chvílích se nechovají podle prvotního scénáře. To nastává zejména u Charlotte, která je z počátku vylíčená tak a chová se jinak. Čtenář má možnost je poznat, ale autorky se zaměřovaly především na romantiku a velká gesta. 


Můj hvězdný přítel mě po koncertu vezme do zákulisí. Co by mohlo být lepší? Nic, odpovím si. A nutím své srdce poslechnout. (Str. 223)

Děj je jednoduchý a odehrává se ve stínu velké lásky, která má svá temná zákoutí s pableskujícími fotoaparáty novinářů. Ani tito dva, kteří se pro sebe samozřejmě hodí, nemají vztah jednoduchý, což je logické. Čtenářky touží po zvratech, které jsou ale poměrně očekávané. 

Romantika hraje v tomto příběhu prim a pro někoho může být až příliš sluníčková a přeslazená. Při některých situacích přímo odkapává slad z vět nebo se z knihy drolí rudá srdéčka. Jestli jste na takové věci alergické, nedoporučuji. V případě, že si rády přečtete něco něžného a milého, budete spokojeny. 

Jako náročnější čtenářka jsem očekávala něco trochu víc, co by děj ozvláštnilo a dodalo mu jiskru, protože působí obyčejně. Bohužel nic navíc jaksi dílo neobsahuje. Žádná byť trochu hodnotnější myšlenka, na které se v této době dá narazit i u erotických románů. Pro někoho může být titul zkrátka bezduchým. Pokud však chcete u knihy vypnout, moc nemyslet a jen se nechat unášet nenásilným dějem, Růže pro Charlotte oceníte. 

Námět zpěváka, který si získá srdce své vyvolené, už tu několikrát byl. I v této knize můžete počítat s ohranými klišé, která zapůsobí spíše na snílky, toužící po něčem trochu mimo realitu. 

Závěr knihy byl opět očekávaný a nepřekvapil. S ničím jiným jsem ani nepočítala, takže vytýkat nebudu, protože u takového prostého příběhu se hodí a každý se na něj třese. Ačkoliv jsem knihu přečetla za den, protože se četla lehce, narazila jsem na spousty situací, kdy jsem protáčela oči a zoufala si nad nereálností některých pasáží.

„Takže jsi romantička?“„Až v poslední době,“ vydechnu a cítím, jak červenám. Stojíme jen kousek od sebe, trochu se mi točí hlava. (Str. 109)

Komu bych knihu doporučila?
Růže pro Charlotte jsou románem, který nenadchne, ale ani neurazí. Může působit přeslazeně a náročnější čtenář bude rozhodně zklamaný. Knihu bych jako odpočinkové dílo doporučila opravdu jen těm, kteří prostě touží po romantice a neočekávají mnoho, protože titul toho zrovna moc nenabízí.


Knižní obálka: 
Zprvu mi ilustrace vadila. Přišla mi příliš obyčejná, nevýrazná a bez jiskry. Ale s ohledem na obsah je vlastně naprosto vystihující. 


Anotace: 
Osmnáctiletá Charlotte Reedová si život dokonale naplánovala. Výborně se učí, po škole pracuje v květinářství a chodí na praxi do univerzitní vědecké laboratoře, po maturitě doufá získat prospěchové stipendium na Stanfordu a posléze vystudovat medicínu. Odmítá pozvání na večírky a klukům se vyhýbá obloukem. Nechce totiž dopadnout jako její babička, matka i sestra, které otěhotněly příliš mladé a tím pro ně všechno skončilo. Charlotte je velmi cílevědomá a zodpovědná, její život se však zdá dokonale nudný. To se ovšem změní, když se jednoho dne objeví v květinářství hezký a okouzlující Tate. Zprvu Charlotte jeho snahy o seznámení odmítá, nakonec však podlehne. Teprve když je po společné večeři na ulici obstoupí dav fanoušků, zjišťuje, že její nový přítel není nikdo jiný než slavný zpěvák Tate Collins. Přestože se na něj Charlotte zlobí, nakonec poruší své zásady a začne s Tatem chodit, záhy však zjišťuje, že vztah se světoznámou celebritou není vůbec jednoduchý, zvlášť když před ní Tate cosi tají. Zůstat s ním znamená riskovat vše, oč kdy usilovala. Je však otázka, jestli je vůbec možné takovou bitvu vyhrát.

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult, Dívčí romány
Počet stran: 264
Vazba: brožovaná s chlopněmi




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.