Recenze: ZNAMENÍ JEDNOROŽCE (Hana Marie Körnerová)

Kvalitní historické dobrodružství! 

„Jsme jen figurkami na šachovnici mocných,“ řekl trpce. „Když dojde na lámání chleba, obětují nás jako první.“ (Str. 81)


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Baronet
Baronet (Fb)


Chci zakoupit román Znamení jednorožce


Hana Marie Körnerová je česká autorka, která má na svém kontě již přes padesát knih. Psát tedy rozhodně umí a především se specializuje na historické romány, z nichž dokonce i jeden byl zfilmován. Dílo Andělská tvář zrežíroval Zdeněk Troška a poskytl tak fanouškům této autorky neskutečný zážitek. 

Já si v rámci projektu Podpora českých autorů vybrala u nakladatelství Baronet Znamení jednorožce jako recenzní výtisk. Jsem ráda, že vám mohu přinést nejčerstvější informace. Čtenářky historických románů,  zbystřete! 

Styl psaní je klasický pro historický román. V er-formě Hana Marie Körnerová využívá všech možností, jak čtenářům vylíčit děj i historická fakta nezdlouhavými všeříkajícími popisy. Ve středně dlouhých kapitolách se z počátku střídá minulost a přítomnost, avšak ačkoliv texty nejsou nijak označené, čtenář není zmatený a lehce se orientuje. 

Prolog, praktický úvod do knihy, ale z historického úhlu, je hodnotnou částí. Taková připomínka dějepisných znalostí nemusí být vhod každému, ale autorka sama informuje o tom, že pokud tento úsek vynecháte, nebudete v ději o nic ošizení.

Místo úvodu (jen pro zajímavost) nabízím hrstku historických dat, která instruují dobu, v níž se příběh odehrává. Čtenáři, které historie nezajímá, je mohou pokojně přeskočit. (Str. 7)

Hlavní hrdinka Céline je tvrdá a odolná dívka, která se nevzdává, ani když jí přijde oznámení o tom, že její bratr a otec jsou mrtví a ona se musí provdat za markýze, kterého by si sama nikdy nevybrala. Manželství je pro ni utrpením. A ona stále nevěří tomu, že její bratr je po smrti, jelikož jako dvojčata mezi sebou měli neobvyklé pouto... Cítí, že její bratr Brian žije! 

Brian je dobrodruh, kterému nebezpečný život, jaký žije, imponuje a užívá si ho. I na úkor vlastní sestry, dá se říct. Jenže on nemá na vybranou a tak když se vše stane spletitějším a zamotá se do toho Céline, je na něm, aby věřil a modlil se za dobrý závěr celé akce. Brian je spíše vedlejší postavou, která je ve stínu své sestry. Sourozenecké pouto je neobvykle vylíčené, lehce nadnesené. To, jak byla Céline a Brian propojení, bylo užitečné a nápadité, ovšem ne vždy to působí reálně. 

Hrdinové jsou sepsáni velmi dobře, přesto díky er-formě je čtenář vnímá spíše z dálky. Není snadné se do nich vžít, jelikož jsou samozřejmě z jiné doby a mají nejen odlišné chování, ale také zvyky. Přesto jsou však charaktery skvěle vystižené a zajímavé. 

„Jenže je to nebezpečné,“ pokračovala komorná. „Muži nemají rádi, když je žena vodí za nos. A ten jeho sluha pořád slídí. Co kdyby...“ (Str. 174)

Dějová linie se především týká Céline, která se vrhá do nebezpečného dobrodružství, ačkoliv je žena a měla by spíše být reprezentativní ozdobou svého manžela. K sličné a něžné dívce se však za službu těla i nějaký ten muž zachová skoro jako gentleman. Měla jsem za to, že půjde o historický romantický román, ale v tomto případě jsem se tedy neskutečně spletla. Dobrodružství, které mi autorka nabídla, bylo promyšlené, spletité a lákavé. 

Život v daném prostředí byl sepsaný až neskutečně silně. Je vidět, že pro Hanu Marii Körnerovou je historie důležitá a baví ji. Do své knihy dokázala zapracovat i historické postavy a sepsat je velmi reálně. 

Ačkoliv se v románu objevuje i romantická linka, je spíše jako bonus. Není nijak výrazná. Jestli jste romantické duše a potřebujete více něžných chvil, budete spíše zklamané. V případě, že máte romantických děl plné zuby a chcete něco úderného, zajímavého a kvalitního, budete nadšení. 

Poznámky jsou důležitou součástí knihy. Bez nich by se čtenář, neznalý historických faktů, nejspíš ztrácel. Taková pomocná věta pod čarou je v tomto románu neocenitelná. 

Závěr knihy mi přišel tak nějak očekávaný. Jelikož po tom všem, čím si Céline prošla, jsem jí přála něco tak milého a lákavého, co by její život rozzářilo. Z mladého hrdinky se stala žena, která se ničeho nezalekne a dokáže jednat tak, aby na ni byl její bratr hrdý. Vývoj je povedený. Za mě byl závěr asi nejhezčí část knihy, protože skýtal hrdince naději... 

Já jsem od knihy očekávala něco jiného. Podle mého jde o kvalitní dílo, ale takové stabilní, které vás nezklame, ale ani nepřekvapí. Nejsem čtenářka zrovna takových románů, takže se mi kniha četla pomalu, ačkoliv některé situace byly napínavé, nedokázala si mě autorka získat.

Co může v knize vadit?
* Pokud nejste čtenáři typických historických románů, nejspíš budete nejistí. Styl psaní není ničím ozvláštněný, ačkoliv je dynamický a čtivý. 
* Všechno působí dojmem klasického historického románu, který je sice kvalitně napsaný a promyšlený, ale postrádá jiskru. Jako by se autorka obávala riskovat a vytvořit něco nápaditějšího.
* I historické romány mohou obsahovat humor. Ve Znamení jednorožce byl velmi málo vtipných nebo nadlehčených rozhovorů. Román díky tomu postrádal lehkost.

Komu bych knihu doporučila? 
Pokud tento žánr nečtete, doporučuji si vybrat třeba spíše lehčí a romantičtější historický román, který je okrášlený humorem a snadno si vás získá. V tomhle případě je román spíše pro náročnější čtenáře historických románů. 


Knižní obálka: 
Tak ta má podle mého opravdu jiskru. Moc se mi líbí. Je výstižná, ale i trochu temnější a tajemná.




Anotace: 
Historie, dobrodružství, romantika, napětí. To všechno nabízí nový román Hany Marie Körnerové odehrávající se v polovině osmnáctého století ve Francii. Zavede nás na dvůr Ludvíka XV. i na ponurý strážní hrad, kde se v časech sedmileté války shromažduje vojsko. 

Hlavní roli v něm hrají dvojčata ze starého rodu. Od raného dětství jsou na sobě silně závislá, mají vlastní svět s tajnou řečí a tajným znamením – jednorožcem. Jejich úspěšná budoucnost je naplánována dlouho dopředu, ale všechno se dramaticky změní po smrti rodičů. Mladík vstupuje do tajné služby Jeho Veličenstva, dívku král provdá za jednoho ze svých věrných. Na dlouhá léta se jejich cesty rozdělí. Když se uprostřed války opět sejdou, pomůže jim v nebezpečí nejen vzájemná podoba, ale i prsten sloužící jako poznávací znamení…

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy, Historie
Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.