Recenze: MALÝ ŽIVOT (Hanya Yanagihara)


Jedinečný a intenzivní zážitek pro náročné! 



Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia.
Odeon na Fb.


Chci zakoupit titul Malý život


V úvodu recenze netradičně uveřejním svůj osobní názor na knihu, přestože zbytek textu je objektivnější. Proč? Protože Malý život si část mého srdce vzal a já bych mu také ráda ze sebe něco předala. 

Nejsmutnější na celém příběhu je, že je natolik precizní a silně emotivní, že ho spousta lidí zřejmě nedočte nebo neocení tak, jak si zaslouží. Já sama jsem byla vystavená natolik intenzivnímu zážitku, který mi opravdu dával psychicky zabrat. Touha znát další kroky a dočíst až do konce mě i přesto všechno neopustila a já darem získala něco, po čem touží každý čtenář. Skutečný, živý, hemživý svět, který ožije jakmile knihu jen pootevřu. Po dočtení už vidíte spousty věcí jinak. A především už se rozdílně díváte na samotné knihy, jelikož tohle dílo je beze sporu předčí.

Styl psaní v er-formě je hutnější a propracovanější a zobrazuje nejen pohledy hlavních postav. Skrývá v sobě  podstatné informace, ale také ty nedůležité, které však dokreslují celou mozaiku příběhu a hlavně pocit, jaký z něj čtenář získává. Především jde o složitá souvětí, která se proplétají obsahem knihy už od prvních stran. Překlad rozhodně nepostrádá širokou slovní zásobu. Kapitoly jsou dlouhé, dělí se na menší části a obvykle se hrdina s každou další o nějaký čas posune. 

Autor nás seznamuje se čtyřmi hrdiny příběhu ve chvíli, kdy dva z nich hledají byt k pronájmu. Ani jeden z nich si nežije na vysoké noze a tak není jednoduché sehnat dostačující bydlení za levný peníz. Postupně má čtenář možnost se s každou z postav poznat blíže poměrně rychlým vyprávěním a shrnutím prozatím nejdůležitějších informací. 

Malcolm stále bydlí u svých rodičů jako jediný ze svých přátel. Talentovaný architekt ve svém životě umdlévá, ale vydává se správnou cestou. 

Jude má díky své minulosti nejpůsobivější a nejkomplikovanější osobnost. Je z celé čtveřice nejtajemnější a nejplašší. Děsivá minulost ho silně ovlivnila. Autorce se podařilo kompletně vystihnout složitý a výjimečný charakter až do detailu. 

Umělec DžejBí (figurativní malíř) má milující rodinu, ačkoliv nepoznal nikdy svého otce, tak matka a tetičky s babičkou mu plně vynahrazují vše, co potřebuje. Dávají mu útočiště, proto se velmi rád vrací domů, a podporují ho v tom, co dělá, ačkoliv jsou nejspíš jediné, které si myslí, že je nedoceněný genius...

Willem doplňuje čtveřici přátel z vysoké školy. Touží být hercem a časem se mu to také podaří. Nejblíže má ke svému nejlepšímu příteli Judemu, se kterým také soustavně bydlí a není schopen ho ponechat svému osudu.

Ačkoliv jsou hrdinové rozdílní, ze začátku může být trochu problém se v nich vyznat. Během čtení se všechny charaktery obdivuhodně vyvíjí, ale největší vývoj zaznamenáte u hlavní hrdiny, samozřejmě. 

Mnohovrstevnatý příběh nezobrazuje pouze životy ústředních postav, poukazuje i na vedlejší hrdiny a doplňuje ho nespočet různorodých témat bravurně ztvárněných. Autorka často odbočí k odlišnému zážitku a pak se vrací zpět k aktuálnímu dění. Je nutné číst pečlivě a četbu opravdu vnímat, rozhodně tento komplikovaný styl psaní potěší náročnější čtenáře. Surová komornější atmosféra zapůsobí již od prvních stran až do těch posledních...

Tento román je neskutečně emotivní. Předá čtenáři natolik silný zážitek, že někdo si jej bude muset dávkovat postupně, jelikož ho to může ovlivňovat. V podtextu je cítit beznaděje a zoufalství spojené s životem hlavního hrdiny. Depresivní četba však dokáže překvapit okamžiky, ze kterých je cítit vášeň pro danou věc i štěstí. Intenzivní srdceryvný zážitek může někoho i vyčerpat. 

Neuvěřitelné množství témat je zpracováno tak osobitým způsobem, že čtenáře klidně přiměje vidět například umělecká díla očima daného hrdiny. O všem se v knize hovoří velmi otevřeně. Kontroverzní témata působí jako samozřejmost, která k životu prostě patří. O to surověji a temněji jednotlivé dílky zapadají do mozaiky prostého a zmučeného života.

Titul je samozřejmě neobvykle obsáhlý, protože zobrazuje převážně celý život ústřední postavy. Na první pohled nejméně výrazná osobnost se stává studnicí hlubokých myšlenek, obezřetně zvolených slov a svazujících emocí. Je pochopitelné, proč se autorka rozhodla psát zrovna o Judem. Onen muž předčí svým životem jakéhokoliv hrdinu a to především z toho důvodu, že je sepsán stylem, který ho zcela oživil. 

Kniha má nevýslovný potenciál, obdivuhodné množství hlubších myšlenek, dokonale spletitých charakterů a dějových liníí. Obrovský dojem však rozhodně udělá psychologická část. Autorka polemizuje, pohrává si s myšlenkami svých postav a neopomene nic, co se jich dotýká. Doslova detailní myšlenkové schéma, které je jedinečné. 

Závěr je vítaným a zároveň bolestným posledním rozloučením se vším, co se do té doby odehrálo a co čtenáře natolik ovlivnilo. Dojemný konec je milý především v tom, že autorka zbytečně nedramatizuje. Stále se drží na stejné vlně a život, který vytvořila i nadále vyznívá věrohodně. Pro některé traumatický a nádherný zážitek v jednom končí a věřte mi, je potřeba si dát nějaký čas na vzpamatování...

Po poděkování následuje krátká pasáž s názvem Doslov: Když lidé pláčou nad romány, kterou také doporučuji přečíst. Svým způsobem něco málo odhaluje ze zákulisí románu a působí jako tečka na závěr, která vše uzavře a pomůže vám proniknout zpátky do vlastní reality. 

Není nikdo, komu bych tento titul nedoporučila. Je to tak nádherné dramatické čtení o skutečnosti, která je bolestná, že by si ji měl vychutnat každý čtenář. Ovšem dílo je natolik spletité, výrazně odlišné od běžných knih a komplikované, že jej ne každý ocení a dočte až na samotný konec. Nejvíce si knihu zamiluje náročný, emočně vyzrálý čtenář, zvyklý na obdobné tituly. 


Knižní obálka: 
Na jednu stranu vypadá jednoduše a na druhou už vnímáte složitosti. Myslím, že česká obálka je vystihující takovým tím drásavým způsobem, protože po přečtení už vnímáte stíny, detaily i stoupání a klesání tak, jak to zřejmě nakladatelství zamýšlelo. Podle mého ačkoliv v první chvíli mi přišla zvláštní, tak teď už ji vidím v jasných barvách a opravdu se mi k Malému život víc než zamlouvá. 




Anotace: 
Když se čtyři spolužáci z malé vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost.
Je tu hezký laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí s ostrým jazykem, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a
rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy točí. Během několika následujících desetiletí se vzájemné vztahy prohlubují a nabírají temnější odstíny, poznamenané závislostí, úspěchem a pýchou. Ale jak si každý z nich dříve či později uvědomí, největší výzvou je pro ně pro všechny Jude sám; ve středním věku děsivě nadaný soudní advokát, ale v soukromí stále 
zlomenější člověk, s myslí i tělem zjizvenými hrůzným dětstvím a poznamenaný takovým traumatem, až se sám bojí, že je nikdy nedokáže překonat – a že jeho minulost bude navždy určovat jeho život. 
Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem. V pozoruhodně vybroušeném románu Hanya Yanagihara mistrovsky vylíčila, jak se láme srdce, a podrobila nelítostnému zkoumání tyranii zkušenosti a paměti. 

Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány
Edice: Světová knihovna (od 2000)
Počet stran: 640
Vazba: pevná s přebalem




1 komentář:

  1. No úplně se v ty knížce vidím, žiji od výplaty do výplaty. Bydlim v podnájmu, to je úplně můj život. Každopádně sehnat podnájem nebylo nic jednoduchýho, ale nakonec jsem pochodila tady. Knížku si moc rád přečtu, díky za tip.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.