Recenze: LÁSKA BEZ PRAVIDEL (M. J. Summers)

Může vás potěšit anebo znudit...

Byl to hluboký hlas a poznala by ho kdykoli a kdekoli. Srdce jí na chvíli vynechalo, přesně tak, jak se jí to stávalo od doby, kdy jí bylo čtrnáct. Ten hlas totiž patřil Evanu Donovanovi, po němž skoro celý život toužila, stejně jako po něm toužily všechny holky, které znala. (Str. 28)


Za recenzní výtisk děkuji
Euromedia


Ikar na FB


Chci zakoupit titul Láska bez pravidel



Láska podle pravidel čtenáře zaujme svou anotací i podmanivou knižní obálkou. Příběh však už takovou sílu nemá a na někoho může působit i povrchně. Záleží, jestli máte v oblibě romantické a nenásilné oddechovky, které vám dopřejí spousty něhy a lásky, ale už ne hlubší myšlenku...


Lehký a romantický příběh už od začátku začne nepravidelným střídáním pohledů hlavních postav - Harper a Evana - v er-formě minulého času. Poměrně snadno se na takové střídání krátkých kapitol zvyká a už od prvních stran je jasné, že jde o odpočinkovou četbu pro nenáročné. 

„Jo, jsem si docela jistej, že když budeme hledat dost dlouho, najdeme v nějaký z těch krabic její starej deníček. Skoro na každý stránce je napsáno Harper Donovanová.“ (Str. 38)

Harper je výkonná šéfredaktorka časopisu Style a život jí ubíhá poměrně stereotypním tempem do doby, než se její otec zraní. Skončí na JIPce a je nutné, aby se o něj někdo postaral. Harper se samozřejmě rozhodne otci pomoci a rozhodne se na pár měsíců přestěhovat do Boulder v Coloradu. Kde se také nachází Evan...

Muž, který rád leze po skalách a věnuje se své stavební firmě, je momentálně sám a na Harper si moc dobře vzpomíná. Teď, když přijela, je pro něj těžké soustředit se na práci, jelikož ho tak moc láká... 

Postavy jsou optimistické, ale působí díky své dokonalosti ploše. Nemají správnou hloubku, čtenář je nevnímá reálně a spíše se zamýšlí nad tím, kolik perfektních charakterů se ocitlo v jedné knize. Pokud něco takového od knihy chcete, rozhodně budete nadšení, že nemusíte přemýšlet nad zápornými vlastnostmi různých postav. 

Zrak jí padl na Evana, který stál u baru a povídal si s Meganiným bratrem. Právě se smál něčemu, co Mark řekl, a vypadal ještě hezčí než obvykle. Přitahovalo ji k němu jakési pouto. Povzdechla si a cítila, jak se jí rozbušilo srdce. Jak jen může být někdo takhle dokonalý? (Str. 172)

Děj je přímočarý. V první řadě jde samozřejmě o vztah Harper a Evana, kteří k sobě i přes úskalí a zápletky, které někdy uměle protahují děj, nacházejí cestu. Jako druhé se autorka zajímala také o Harpeřina otce, který měl vážnou nehodu a jeho dcera se o něj láskyplně stará. Možná vás některé kapitoly budou nudit, kdyby M. J. Summers smazala nepodstatné texty, zřejmě by titul působil mnohem dynamičtěji a mnohé by také více bavil. 

Kniha zklame čtenářky, které očekávají něco hlubšího. Především se jedná o romantickou nenásilnou četbu, ve které se dozvíte o jiskrné lásce a prožijete nějakou tu vášnivou scénu, ale v závěru vlastně nic hlubokomyslného v tomto románu nenajdete. Odpočinková četba toho víc než relax u knihy, kde se mají v podstatě všichni dobře, nenabází. 

Titul obsahuje i lehký humor, který podbarvuje celý příběh. Rozhodně jde o bonus, který trochu rozhoupe hladinu klidných vod, ale neočekávejte nic provokativního. 

Závěr je podle očekávání dojemný a sladký. Pro někoho možná i přeslazený, ale jak upozorňuji, dílo je především pro romantické dušičky, které touží po oddechové četbě. 

Ačkoliv Láska bez pravidel je třetím dílem série Full Hearts autorky M. J. Summers, tak se podle mého dá naprosto bez problému číst jako samostatný příběh. To vám však nebrání dočíst si i předchozí díly, pokud vás titul nadchne. 

Harper je největší láska jeho života a teď je pryč. (Str. 240)

Co na knihu Chensie? Mně tento příběh moc nesedl. Očekávala jsem od autorky něco víc a toho se mi bohužel nedostalo. Celkově jsem měla pocit, že se děj táhne a nudí mě, protože mě zrovna dvakrát nezaujal. Několik dní jsem se s knihou potýkala, než se mi ji podařilo dočíst. Není podle mého vkusu, ale rozhodně netvrdím, že si své čtenářky nenajde, pokud máte tento žánr rádi a vyhovují vám takové romantické romány, budete spokojené. 


Knižní obálka: 
Ta si mě opravdu získala. Přišla mi taková zvláštní a podmanivá.


Anotace: 
Harper Youngová žije přesně takový život, jaký vždy chtěla – je výtvarnou redaktorkou prestižního newyorského časopisu Style a srdcem každého večírku na Manhattanu. Tahle silná, divoká a nespoutaná žena, s níž se každý chce přinejmenším kamarádit, má ale za sebou také spoustu bolesti a trápení, na něž se snaží zapomenout. Vede se jí to přesně do chvíle, než zjistíí, že se bude muset vrátit zpátky do malého rodného městečka, aby se postarala o svého otce. Není-li Evan Donovan zrovna na staveništi, lze ho obvykle nalézt na nějakém skalním převisu. Lezení ho uklidňuje a už zase se mu v životě daří – po nepodařeném manželství se konečně postavil na nohy a jeho stavební firma právě získala obří zakázku. Jenomže pak se zničehonic objeví sestra jeho kamaráda a svět se mu rázem obrátí vzhůru nohama. Ona ho vždycky chtěla a nikdy si netroufla, on o ní dobře věděl, ale nedovolil si na ní ani pomyslet – a oběma jim život už přinesl hodně těžkostí. Pomohou jeden druhému najít cestu domů?

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2015
Žánr: Romány pro ženy
Ze série: Full Hearts (3)
Překlad: Petr Bauman
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.