Recenze: MILENEC V PŘESTROJENÍ (Sally Steward)


Romantika na ulici...




Možná některé čtenářky budou nevěřícně valit oči, ale mám prostě období, že čtu romantické knihy a zabrousila jsem dokonce i do dob před rokem 2000. Pravdou je, že tato kniha se dá počítat mezi ty kdysi zmiňované "harlequinky", ale upřímně, čím se liší od dnešních románů pro ženy? 



Styl psaní je pohodový, příjemný a snadno se čte. Překvapilo mě, že jsem se poměrně snadno vžila do děje a opravdu mě zaujalo, co se v knize odehrávalo. Nešlo o žádné velké drama, ale své kouzlo to mělo. V er-formě se autorka snaží zobrazit pohled Allison i Brada, ale někdy od sebe pohledy nejsou oddělené, což trochu zhoršuje orientaci v textu.

Sally Stewardová nás zavádí do Oklahomy, reálného světa, ve kterém se reportérka Allison snaží natočit reportáž, která by jí přinesla slávu a peníze. Ne, že by byla tak rozmařilá, má své důvody a tak se snaží urvat senzaci. Všechna pozornost médií se motá kolem sériového vraha, který má na svědomí už čtvrtou vraždu bezdomovce... Policie nemá žádné stopy. Oběti nemají nic, co by je spojovalo, až na to, že se všichni nacházeli na ulici. Allison má na takové věci čuch a když jí do rány padne bezdomovec, který je zvláštní, nebojí se za ním pustit a vymámit z něj informace... 

Allison je reportérka. Rozvedená žena a matka dvanáctileté dcery (v tomhle mi věřte, ačkoliv anotace tvrdí, že Megan je deset). Žije v domě, který nutně potřebuje opravy a na ně jí nezbývá mnoho peněz. Dcera je díky otci, zámožnému doktorovi, rozmazlená a Allison se má tak, co ohánět. Je to cílevědomá žena, která se nebojí dát najevo své pochybnosti a vyzvědět si i ty nejzajímavější informace, které ji nakonec dovedou ke skutečné identitě podivného bezdomovce...

Brad Malon je detektiv, který nemá zrovna největší radost z toho, že vyfasoval případ, kdy musí být v přestrojení mezi bezdomovci. Nechtějí ho přijmout mezi sebe snadno, bojí se o své životy a tak je těžké mezi ně proniknout. Ke všemu se mu do cesty připlete Allison, která se nevzdává, a především ho přitahuje... Jenže copak by si s ním takováhle žena začla, když si myslí, že je pobuda? 

Hrdinové jsou dobře vykreslení. Není problém se do nich vžít. Mají reálné charaktery a v rámci takového románu jsou plně dostačujícím rozptýlením. Oblíbíte si je nebo jich naopak budete mít plné zuby. Nejsou černobílí. Překvapilo mě, že na pouhých téměř dvě stě čtyřiceti stranách máte pocit, že s nimi skutečně můžete soucítit. 

Dějové linie jsou tedy dvě podle pohledů hlavních hrdinů, ale dělí se na několik částí: 

* Řešení románku, který se pomalu začíná prohlubovat mezi hlavními hrdiny. Je to něžné, ale nepřeslazené. Zvolna se poznávají a začíná působit přitažlivost, takže samozřejmě očekávejte několik erotických scén, i když nejde o erotický román, který by vás orgasmy přímo zahltil. Navíc je to psané reálně a nepříliš nadneseně a přesto s ženským umem vylíčit akt jemně a působivě. 

* Sériový vrah je stále na svobodě a je čtenářskou povinností dočíst se až k jeho dopadení. Do té doby samozřejmě se snažíte odhalit kriminální živel na vlastní pěst a sbírat indicie, protože Brad a Allison si nenechávají nic pro sebe a vše vám vhodně servírují. Nemyslím si, že by měl někdo problém odhalit zločince. Já jsem na to přišla velmi brzy, protože se jedná o výraznou postavu. Podle všeho nebylo autorčiným cílem vypracovat promyšlenější linii, pouze se snažila své čtenářky pobavit a dodat jim kapku toho vzrušení z nebezpečí. 

* Allison je se svým exmanželem na nože a řeší se hádky i naschvály, které jí dělá. Nejde o nic přehnaného, ale rozhodně to děj svým způsobem ozvláštňuje. Myslím, že ocení nápaditost, se kterou autorka jejich potyčky líčí, zejména když se Allis jako správná matka snaží držet. Výborná ukázka toho, že soukromé spory by se neměly řešit před dětmi a hlavně by se do toho děti neměly zatahovat a používat je proti sobě ve vztahu. Pokud na to autorka chtěla poukázat, rozhodně se jí to víc než povedlo. 

Kniha oplývá také jemným reálným humorem, který nadhlehčuje některé situace. Nebezpečí není natolik děsivé, aby se mohlo jednat o thriller, sktuečně očekávejte román pro ženy, jinak budete zklamané. 

Závěr byl pro mě tedy očekávaný, protože jsem tušila, kdo je vrah a jeho odhalení mě v tom jen ujistilo. Jako detektiv bych se zřejmě uživila, pokud by se jednalo o snadné případy. Nejde o nějaké velké finále, ale odhalení zaujme. Vyřešení románku se dozvídáte až o trochu později, takže konec knihy prožijete více méně romanticky. Takový správný happyend by určitě neměl chybět a také nechybí. 

Ráda bych se vyjádřila k překladu, který sice není nejhorší, ale obsahuje poměrně dost překlepů. Mě osobně pobavilo, že jméno útulku Nová naděje bylo psáno v kurzívě a "e" s háčkem vždy chybělo, takže jsem si poprvé myslela, že se jedná o tři slova či nějakou šifru. Teprve až na konci se podařilo slovo vytisknout správně, takže tato drobná chyba je spíše komickým prvkem, který později jako čtenářky budete sledovat a pobaveně počítat - alespoň na mě to tak zapůsobilo. 

Co na knihu Chensie? Já jsem byla hodně překvapená, že se mi kniha jako oddechovka líbila natolik, že jsem se skutečně začetla a přečetla ji za jeden den. Bavilo mě to i přes ty překlepy a velmi lehce mi všechno utíkalo. Dá se říct, že mi kniha v ten den přišla opravdu vhod, i když nebyla přesně tím, co jsem očekávala (myslela jsem, že půjde o něco výraznějšího). Hodnotím příběh kladně, i když detektiv Ellis z harlequinky Nebezpečný flirt od Cathie Linz si mě získal mnohem víc. Měl burácivější a vášnivější charakter a temnějšího kouzlo, takže jako jednodenní románek byl skvělý. 

Komu bych Milenec v přestrojení doporučila? 
Netuším, jestli by to ocenila některá z mladších čtenářek, které dávají přednost dnešní tvorbě nebo New Adult. Ale věřím, že takhle odpočinkovka je vhodná pro ty, které chtějí nenásilnou četbu, u které stačí málo přemýšlet a stejně si připadáte jako Poirot. K tomu všemu sympatické postavy a příjemná romantická linka potěší romantičky, které netouží po ničem, z čeho odkapává med. 


Knižní obálka: 
No, odpovídající, ale podle mého spíš odradí. Jde o ilustraci z roku 1999, podle toho také vypadá. 




Anotace:
Allison, atraktivní novinářka žijící po nevydařeném manželství sama s desetiletou dcerou, se z finančních důvodů soustředí především na svou kariéru. Při hledání námětu na reportáž se seznámí s přitažlivým bezdomovcem. Netuší však, že jde ve skutečnosti o detektiva, který se v prostředí útulku Nová naděje snaží vypátrat několikanásobného vraha. I když mezi oběma přeskočí jiskra, Brad se bojí, aby Allison neodhalila jeho identitu, a ona se zase zdráhá navázat vztah s mužem bez prostředků. Vyřešení případu však posléze ukončí jejich dilema.

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 1999
Žánr: Romány pro ženy
Překlad: Eva Brožová
Počet stran: 232
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.