Recenze: MISE (Allen Zadoff)


Průměrný thriller ve stylu young adult

Zlomil jsem mu srdce a život mu obrátil naruby. Naštěstí pro mě, můžu udělat takové věci a nic necítit. Necítím vůbec nic. Ne, vlastně to není pravda. Cítím třeba zimu, hlad, nebo ten zvláštní pocit, když si obleču novou košili. Taky cítím třeba kamínky na cestě, jak mi křupou pod nohama. (Str. 19)



Knihu jsem si zakoupila v bazaru, protože v nakladatelství už je vyprodaná. Dotisk se konat nebude, ale mě hodně oslovila, takže nebylo, co řešit... Obávám se, že mě anotace a texty na pevné vazbě knihy navedly jiným směrem a snad proto jsem byla trochu v útlumu, když jsem knihu četla. Očekávala jsem něco tvrdšího, ale překvapila mě poměrně lehká a čtivá young adultka ze světa teenagerů, kde jeden z nich nemá problém občas někoho zabít... 


Čtivý styl v ich-formě žánru young adult působí poměrně surově, což se k této knize hodí. Je v tom jistá bezduchost, která se dá přičítat překladu nebo samotnému autorovi, ale upřímně... Jelikož je ústřední postavou voják prostý emocí, skvěle to dotváří atmosféru. I když na někoho to nemusí působit zrovna nejvhodněji. 

Je snadné se začíst a ihned vyrazit na misi, která se odehrává na prvních stránkách. Ukazuje se, že hlavní hrdina je výtečný voják a dokáže se postarat o kohokoliv - nebo ne? Tváří se jako nejlepší přítel a přitom... 

Říkají mu Benjamine, zatímco vystupuje na nové škole jako vyjukaný student. Jenže on není normální puberťák. Je to voják na misi, která se pro něj stane ošemetnější, než by čekal. Zajímavé je, že jak před ostatními, tak i před čtenářem, uchovává svou osobnost jaksi v utajení, takže vlastně netušíte, jaký ve skutečnosti je nebo co má rád. Víte jen, čím není a jak moc se to v něm láme a boří, když začne přemýšlet a ne jen plnit rozkazy... 

Trochu mě zklamalo, že nepůsobí tak chladně a bezcitně, jak anotace slibuje. Je to mladý kluk, vycvičený jako profesionál, co zažívá perné akční dobrodružství, ve kterém jsou zapletené i jiné postavy. Charaktery jsou vyvážené, ale nikdy plně dotvořené. Jako by jim vždycky něco chybělo. 

„Ona si myslí, že ji miluješ,“ řeknu mu. „Já ji ale vážně miluju.“Odvalím se včas, protože mi na hlavu namíří kyj v podobě ulomené nohy od stolu. Prásk. Mine mě o pár čísel. „Tys ji využil,“ lapám po dechu. (Str. 313)

Dějová linie je jednoduchá, poměrně svižná a akční. Ale ten nejpůsobivější zážitek začíná až tak za polovinou knihy, kdy se opravdu nemůžete odtrhnout. Do té doby to plyne zajímavě, ale v klidnějších vodách young adult, kde byste hrdinu mohli považovat za rozmrzlého a vychytralého teenagera, kdyby neměl za zády Matku a Otce. Autor dává důraz na detaily ohledně chování a přemýšlení, což je určitě zajímavý způsob, jak upoutat čtenáře. Dokonce vymyslel i jakousi společnost, která Benjamina vycvičila, ale mnoho se toho o ní nedozvíte.

Děj je propletený emotivními vzpomínkami hlavního hrdiny, které někdy působí popleteně. Především z toho důvodu, že se zdá, jako by se některá setkání odehrála dvakrát nebo na ně měl zcela odlišné náhledy. To čtenáře může poplést.

Násilí není nijak výrazné. Ano, v knize narazíte na mrtvé lidi, na smrt i rvačky. Hlavní hrdina se neocitá v nebezpečí, on jím zkrátka žije, ale vše je v lehké formě. Stejně tak i křehká láska dvakrát emotivně nepůsobí, ale je příjemným rozptýlením. Velmi příjemné je, že Benjamin tápe a hledá informace, které by mu osvětlily danou misi a tak trochu i jeho život - samozřejmě jste stejně jako on lační po novinkách. Touha znát víc bližších údajů je zřejmě to, co se autorovi nejspíš nejvíce povedlo v knize vyzdvihnout a zaujmout tím. Ale jelikož český čtenář nemá k dispozici další dva díly, nakonec to působí nedotaženě.

Upřímně jsem nejprve očekávala něco ve stylu Cherub, bohužel Mise je jen velmi slabý odvar. Ale spisovatel Robert Muchamore má svou sérii mnohem propracovanější, promyšlenější a je vidět, že rozhodně ví, co píše. Ten vás opravdu zatáhne do podsvětí, mezi teroristy a kamkoliv jinam, kam byste nikdy nevkročili. 

Podle všeho Allen Zadoff napsal i pokračování tohoto YA thrilleru, které se zřejmě ale vydání v České republice kvůli své průměrnosti nedočká...

Zdroj: Allen Zadoff

Mise je oproti Cherub povrchní jako by autor neměl znalosti nebo jimi nechtěl čtenáře zatěžovat. Což je na jednu stranu škoda, protože pak titul zaujme převážně nenáročné čtenáře young adult. Jako oddechovka je četba určitě zajímavá a působivá, ale nijak nic víc nenabízí. 


Knižní obálka: 
Ta se mi opravdu moc líbí. Zaujala mě na první pohled a pohltila mě. Slibuje něco víc, zatímco kniha se rozdává o něco méně.


Anotace:
Na jedinci nezáleží, záleží jen na misi.
Potřebují perfektního vojáka.
Někoho, kdo si dokáže zachovat chladnou hlavu.
Někoho, kdo jedná bez soucitu, beze strachu, bez emocí.
A proto vycvičili teenagera bez minulosti a beze jména.

Je nenápadný, málokdo si ho všimne. Střídá města, školy, kamarády, na novém místě zůstane vždy jen krátce, ale pokaždé někdo zemře. Mise je splněna a on má před sebou nový úkol.

Všechno je najednou jinak, když má zneškodnit starostu New Yorku. S jeho dcerou toho má mnoho společného a starosta mu připomíná otce. Hluboko uvnitř totiž sní o normálním životě, o lásce, o domově a o rodičích, o které přišel. Touží po obyčejném životě natolik, aby misi sabotoval? 

Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Žánr: Young adult, Thriller
Série: Mise (1)
Počet stran: 349
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.