Recenze: NULY (Chuck Wendig)


Nuly. Thriller o hackerech, kteří změní svět! 

„Všichni jsme jenom jedničky a nuly,“ prohodí Wade. „Jde jen o to poznat, kdo je jednička a kdo nula.“Reagan se do toho vloží: „Protože sedíme u tohohle stolu, řekla bych, že jsme všichni nuly.“ (Str. 81)

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia


Knižní klub na FB


Chci zakoupit thriller Nuly


Jak moc technologie ovládá náš život? Jak moc lidé, kteří ovládají technologii, mohou vládnout světu? Spousta nahodilých otázek, které zodpoví kniha nebo vy samy. Množství zápletek, při kterých budete tajit dech. A nejsilnější je ten psychedelický nádech, který ze stránek uniká a motá vám hlavu... 

Překlad působí trochu zvláštně, někdy lehce křečovitě nebo krkolomně. Mohou vás překvapit ne zrovna tradiční přirovnání, nad kterými se můžete zamyslet. Myslím si, že styl psaní dodává románu tu správnou dávku neobvyklosti a přesto běžnosti, takže čtenář vnímá, že něco není v pořádku, ačkoliv ho text stále dokola přesvědčuje, že vlastně je. V er-formě se každou chvíli noříte do jiného pohledu, ale nepůsobí to zmateně. Každá kapitola je nadepsaná a tušíte, že jde o novou postavu. Ačkoliv je tam hrdinů poměrně dost a těch hlavních je prakticky šest, jsou velmi dobře odlišení a snadno se mezi nimi orientujete - pokud čtete příběh nepřerušovaně. Obávám se, že při častém odkládání se budete ztrácet a tápat. 

Mužův pohled se zaostří. Vzápětí přimhouří oči vzteky. „Zrůdo. Všichni jste zrůdy!“ (Str. 320)

Téměř na sedmdesáti prvních stranách se poměrně tradičním způsobem setkáváte s několika hlavními hrdiny. Autor o nich shrnul to podstatné - kdo jsou, jakým způsobem páchají své přečiny a proč. Už z toho nepatrného množství textu poukazujícího na jednu postavu si lze dohromady spojovat charakterní rysy a skládat mozaiku profilů dohromady. Nemusíte se obávat, že by vás začátek odradil, ačkoliv jsou si v něčem příběhy podobné. Skutečně jsou velmi dobře odlišené a faktem zůstává, že autor píše lákavě a vás od prvních stran zajímá, kdo jsou ti lidé a proč se jim to děje? Jako by jste sledovali reality show, která může pár lidem změnit svět... 

Chance Dalton má dobré srdce a úmysly, ale přece jen nejde o charitativní případ, který by ze svých činů netěžil. Narodil se v roce 1991 a naučil se využívat jednoduchých triků k tomu, aby se přidal ke skupině, která není zrovna legální... Když se k němu dostanou, bojoval by jako lev, kdyby ho před tím nepřeválcoval pár fotbalistů velikosti tanku. 

DeAndre Mitchell je už vyšší level a díky zisku z nezákoných zdrojů si žije jako ve vatě. Samozřejmě se tím nikde nechlubí a svou matku utvrzuje v tom, že jen sehnal velmi dobře placené zaměstnání. Když však tváří v tvář stane spravedlnosti, je překvapený, že to přišlo tak náhle... 

Aleena Kattanová, žena, která pracuje v počítačové společnosti jen proto, aby měla snadnější přístup k tomu, co potřebuje pro své poslání. Pomáhá totiž získat svobodu Syrským občanům, samozřejmě nelegálním způsobem. Pokud by ji odhalili, automaticky by ji soudili jako teroristku.

Reagan Stolperová je žena, která už má dost všech namyšlených ženských a tak si jednu vezme do parády a udělá jí ze života doslova peklo. Dá si s tím práci a trpělivě čeká na záhubu, která přichází... jenže netuší, že si jde i pro ni. Reagan však není jako ostatní, je dychtivá a to je na ní nejděsivějšího. Když se namane šance, skočí po ní jako had a je nutné si na ni dávat pozor.

Wade Earthman je nejstarší člen pětice, o které tato kniha především je. Muž, který se skrývá na svém zabezpečeném pozemku, má v lásce především své technické vymoženosti, se kterými tráví nejvíce času. Je připravený na všechno, ale co když oni mají eso v rukávu? 

Postav je opravdu mnohem víc, ale pokud se začtete, snadno se v nich orientujete. Charaktery poznáváte především díky chování a činům, postupně se vyvíjí. Autor se zbytečně neangažuje v ukázce jejich osobních návyků, což je hodně příjemná změna. Román, kde bez zbytečné vaty živě vykreslil profily postav, ačkoliv samozřejmě nejvíce se to týká těch hlavních. Ty si opravdu oblíbíte nebo si na ně zvyknete, protože působí velmi reálně.

Teď ji slyší. Její přítomnost je jako hudba. Jeho víra se proměnila ve skutečnost: přechod od víry k věrohodnosti a dokonce důvěře. Odhalení a zrození bohyně. Radost, že se smíte zcela odevzdat do rukou jiné bytosti. Nechat se jí obklopit. Ovládat. Nechat se vlastnit. A ona bude brzy všude. (Str. 287)

Dějová linka je trochu zmatená, protože Chuck Wenig se rozhodl zobrazovat postupně informace, které čtenář pochopí později. Zřejmě se tímto způsobem snaží navodit napínavou thrillerovou atmosféru, ale i bez toho je to víc než lákavé. Na mě ty části, ve kterých jsem se spíše ztrácela, protože vybočovaly z děje, působily spíše matoucím dojmem a neocenila jsem je tolik. Vy je zas můžete zbožňovat, protože odkrývá pasáže příběhu, které by měly být skryté. Bystří čtenáři se postupem času podle nich mohou orientovat a nacházet další a další díly skládačky. Napětí stoupá také s tím, že texty jsou krátké a čtivé. Chuck Wenig s nimi manipuluje podle toho, co se na různých místech odehrává a upřednostňuje je podle časového harmonogramu. V případě, že je kapitola doslova naplněná adrenalinem, můžete očekávat, že přeskočí na něco méně žhavého, aby vás udržel ve střehu a zvýšil vaši touhu po pokračování.

Jelikož se jedná o svět hackerů, ne všemu musíte nutně rozumnět. Autor sice zbytečně nezahlcuje a snaží se to podat jednodušší formou, ale některé názvy pro vás mohou být španělskou vesnicí. Na prožitek to nemá vliv a ti, kteří chtějí znát příběh až na dřeň, si mohou některé programy dohledat. Překvapí vás (pokud v sobě máte hackerskou krev, tak budete nadšeni), že některé procesy, které v knize sepsal, je možné aplikovat v praxi a využít tak k vlastnímu prospěchu. Takové mini návody pro začínající hackery... užívejte je v rámci zákona anebo raději vůbec. :D Samozřejmě vám autor tenhle svět počítačových machrů ukáže a pokud se v těchto věcech neorientujete, tak i dostatečně vysvětlí. 

Podstatné je číst pečlivě. Je to opravdu nutné, jinak vám uniknou drobné maličkosti, které Chuck Wenig trousí jako drobečky. Nejsou tak skryté, aby si jich náročný čtenář nevšiml, ale pokud titul čtete přerušovaně, zbytečně je opomenete nebo je přejdete bez povšimnutí. A to by byla škoda, právě skládat dohromady celou mozaiku je nejzajímavější. Připravili byste se o pěkná překvapení.

Jak naznačuje anotace, tak v knize existuje přízrak s názvem Týfon, který je velmi důležitý pro veškerý děj. Nedostanete se k němu lehce, ale už od začátku o něm vlastně slýcháte, ačkoliv toho si všimnete spíše zpětně. Působivé je, že příběh má neočekávaně svou mytologickou stránku, která v tomto případě působí až psychedelicky. Je velmi příjemné pročítat se až k samotnému jádru a přitom se dozvídat i ty nemilé části, jež z počátku byly ukryté. 

Jediné, co mě trochu vyvedlo z míry, byla hladina násilí. V některých situacích se děj prostě změnil v prachobyčejná jatka, která sice mají důvod, ale na někoho mohou působit prázdně. Honičky, které nemusí zapůsobit na každého tak, jak si autor představoval. Pokud jste méně krvelační, obávám se, že tuhle stránku knihy neoceníte, protože to už bylo lehce přehnané a vyznívalo by upřímněji, kdyby autor ubral. 

Pro někoho může být námět objevem, ale pokud jste čtenáři sci-fi, tak už máte více načteno a nepřekvapí vás to tolik jako čtenáře, který se takovým tématům vyhýbá. Jakmile se tam zmínila jasná indicie, už jsem věděla k čemu to směřuje a tak na mě finále tolik nezapůsobilo. 

Tento thriller je velmi důkladný, sociální vazby jsou skvěle vytvořené a propletené, ale... Náročný čtenář však objeví, že má i pár slabých míst, které nejsou dovysvětlené nebo až přílišně zamotané. Mínusem může být (je) délka. Ke konci už jste spíše omámení nebo unavení než plně ve střehu a tak je možné, že vám některé situace, propletené se začátkem díla, uniknou. Určitě by zkrácená verze tolik nezahlcovala a byla by dynamičtější.

Takoví jsou prostě hackeři, myslí si. Skupina věčných individualistů. Nespolupracují dobře, protože do jisté míry jsou všichni blázni, zvrácenci, pitomci, mimoni. A nic je nepopíchne tak, jako když jim někdo vykládá, co mají dělat. (Str. 82)

Co na Nuly říká Chensie? Byla jsem románem očarovaná až do tří čtvrtin, ale postupem času se mi opravdu zdálo, že některé texty jsou umělým prodlužováním. Autor zbytečně zachází do detailů, které nejsou důležité a zahlcují. Závěr už jsem dočítala s menším zájmem, protože zápletku jsem vytušila a námět je mi známý. Toužila jsem po něčem okázalém a originálním, ale toho druhého se mi prakticky nedostalo, ačkoliv to bude samozřejmě hodnotit každý jinak. Vadila mi přemíra násilí, která byla v některých situacích přehnaná a spíš než by prospěla knize ubližovala. Pokud by autor byl stručnější a zmírnil ztráty, určitě by u mě titul zabodoval mnohem víc. 

Komu bych knihu doporučila? 
Všem thrillerovým nadšencům, kteří chtějí propracovaný děj a nevadí jim vyšší množství krve. Nuly mají rozhodně, co nabídnout a hodně z vás si je bude hýčkat. Prožívat s nimi od začátku neuvěřitelné dobrodružství, protože se k hrdinům silně přiblížíte. 

Knižní obálka: 
Naprosto přesná. Velmi se mi líbí, ke knize se hodí a hlavně mě skutečně nalákala. Nevidím problém ani v tom, že je lehce podobná "Matrixu". 




Anotace: 
Tahle pětice by se v normálním životě nejspíš nikdy nepotkala. A přesto se ocitnou na tajném místě jako nedobrovolní spolupracovníci. Jedno mají totiž společné – veterán ze staré školy, internetová aktivistka-muslimka, podvodníček tmavé pleti, dobrosrdečný pozér a drsná trollka jsou prvotřídní hackeři. Takže dostali na vybranou: buď několik let vězení, nebo jeden rok plnění zakázek pro vládu. Za mříže se nikomu nechce, ale hacker prostě musí hackovat, a tak si nesourodá skupinka, která si říká Nuly, krátí své nechtěné zaměstnání tím, co umí nejlíp. A brzy objeví, že je dohromady nesvedla ani náhoda, ani genialita policie – za vším stojí někdo mnohem nebezpečnější. Někdo, nebo spíš něco, co se vymklo kontrole… Divoký sci-fi thriller Nuly se neutuchajícím tempem a všudypřítomnou akcí i humorem vyrovná superhrdinským filmovým trhákům.

Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2015
Žánr: Thriller, Sci-fi
Překlad: Lenka Faltejsková
Počet stran: 471
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.