Recenze: BLÍZKO OBZORU (Jessica Koch)

Tohle není kniha, je to skutečný životní příběh. 

Jsem tam kde ty, jsem blízko obzoru. (Str. 415)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega

Omega na FB

Chci zakoupit titul Blízko obzoru! 


Ať už čekáte cokoliv, tak určitě ne natolik výrazné dílo podle skutečnosti, které vás osloví a změní vám život nebo alespoň pohled na něj. Zamilujete se, budete brečet a smát se. Budete skutečně žít příběh, který pro některé znamenal život. Takový román má nevyčíslitelnou hodnotu už z toho důvodu, že dokázalo zaznamenat lidskou povahu, vazby, hodnoty a ukázat vám, co všechno je na našem světě dobře či špatně. Jaká bezpráví se dějí a jak fér či nefér dokáže osud být. Bude to strastiplná cesta plná pádů, bolesti a křiku... bude to nejeden životní příběh, který vás poučí o lidské krutosti, ale i síle lásky a přátelství.
Styl psaní je velmi čtivý, nepříliš náročný. Působí přirozeně a poukazuje na život hrdinů, jako by se jednalo o tu nejběžnější věc. Náročné čtenáře potěší, že autorka občas odbočí, aby zobrazila pohledy vedlejších hrdinů a nikoliv jen Jessici. Snadno se v nich zorientujete, ačkoliv texty nejsou označené. Emotivní doplňkem je velmi krásná a autentická poezie. Pokud přemýšlíte nad názvem, uklidním vás. Není to jen tak náhodné slovní spojení, opravdu má v knize své opodstatnění. 

"Danny si prošel peklem. Poslední, co může potřebovat, jsou lidé, kteří mu ještě víc ublíží. Jestli mu ublížíš - tak tě zabiju!" (Str. 92)

Začátky jsou trochu méně záživné a působí jako by mělo jít o obyčejný new adult příběh. Ovšem jakmile se začtete, což trvá tak plus mínus dvě tři kapitoly, už se nebudete moci odtrhnout! Najednou se ze všedního románu stává neobyčejné dobrodružství po zážitcích! Budete lačnit po skutečném životě, který se v knize rozjede na plné obrátky. Budete žít prožitky hrdinů, jako by byly vaše vlastní.

Jessica je normální dívka, která má své názory a zapadá mezi obyčejné lidi. Nic moc od života neočekává, ačkoliv má své plány. Když jí do cesty nakráčí Danijel, má ho nejdříve plné zuby a vy sami poznáte proč... 

Danijel je neobyčejný víc, než tušíte. Není to jen kvůli vzhledu, živí se totiž jako model. Má toho v sobě opravdu mnohem víc. Názory, které vám mohou přijít zvláštní. Zážitky, které vás mohou znechutit a vyděsit. 

Hrdinové působí velmi živě a upřímně, snadno je dokážete od sebe rozeznat, možná se s některými i ztotožnit. Máte pocit, jako byste postavy mohly potkat na ulici, protože obdobné charaktery skutečně žijí mezi námi a autorka je výjimečně vystihla.

"Byla jsem na dně, mrtvá duše. Začala jsem se řezat žiletkou jen proto, abych cítila, že ještě žiju. Někdy jsem si do ran sypala sůl, aby to pálilo ještě víc." (Str. 156)

Titul je kvalitní a hodnotný především proto, že obsahuje náhled na kontroverzní témata, kterým se autoři spíše vyhýbají. Prostituci, zneužívání děti, pedofilie, týrání, civilizační choroby, násilí, homofobie a další... Až neskutečně upřímně se jí povedlo poukázat na různé situace, se kterými se někteří setkávají ve skutečném světě. 

Podstatným námětem je Hiv a AIDS, o němž se autorka v závěru ještě rozepisuje a poukazuje na dnešní možnosti léčby, různé procedury a poukázání na to, jak mylně se lidé k lidem, kteří jsou touto nemocí postižení, chovají. Z knihy se tak stává velmi poučná sbírka informací o této nemoci, která zbavuje veřejnost hrůzných mýtů. 

Případy však nejsou ztvárněné surově nebo srdceryvně, aby vás sžíraly. Mimo jiné Blízko obzoru obsahuje také psychologii, nejde sice o psychologický román, ale autorka ji dostatečně zapracovala do knihy natolik, aby zvýšila její kvalitu a zaujala i náročnější čtenáře. 

Očekáváte povrchní román pro ženy? Nedočkáte se! Nic není popsáno povrchně, autorka jde do hloubky a promýšlí situace, které ačkoliv jsou výrazné, působí přirozeně a uvěřitelně. Snaží se vám ukázat různé skutečnosti a vy díky tomu chápete chování hrdinů i jejich okolí. 

Láska je velmi intenzivní. Silně ji vnímáte, ale přesto nepřehlušuje jiné podstatné emoce. Věřte mi, budete hodně prožívat některé situace a s nimi ucítíte i negativní pocity jako je zoufalství a bezmoc. Mnozí budou nadávat na nespravedlnost. Dojemnými informacemi a okamžiky se ve vás autorka nesnaží vyloudit slzy, popisuje je věcně, jak k příběhu patří. Erotiku bohužel/bohudík neočekávejte v pravém smyslu slova. Samozřejmě, že když popisuje vztah, tak se tam intimní situace odehrávají, ale nezobrazuje je, spíše jim věnuje drobné zmínky, protože nejde o podstatu knihy. Někdo může být zklamaný, jiný naopak vděčný, protože s ohledem na téma a sílu samotného příběhu by erotika působila nepatřičně. 

Závěr je velmi emotivní a dojemný, ale nepůsobí srdceryvně. Kniha končí přirozeně a věřte mi, budete se konci bránit stejně urputně jako hrdinové. Přesto však neodkladně přijde. Epilogu se budete vyhýbat, protože s ním je vše tak oficiální, až to bolí. Podle něj totiž Jessica, která svůj příběh vypráví, je právě autorka a Blízko obzoru je v podstatě psané podle skutečné události...

Protože největší blázen jsi TY, hádal se můj vnitřní hlas. Dennodenně vyzýváš smrt a tváříš se, jako by to bylo to nejnormálnější na světě. (Str. 172)

V zahraničí vyšla trilogie Jessici Koch s názvem Danny, která obsahuje mimo tohoto prvního dílu ještě dvě pokračování. Jedno o dětství a dospívání hlavního hrdiny Danijela a druhé o přátelství Tiny a Dannyho. K trilogii se přičítá také novela. 

Co na román říká Chensie? Podle mého příběh spoustě lidí změní život nebo alespoň náhled na něj. Je to velmi silné dílo. Jedno z nejsilnějších, které jsem měla možnost číst. Líbí se mi, jak je hodnotné a emotivní. Je pravda, že než si příběh přečtu znovu, budu se muset opravdu vzpamatovat, protože byl velký důvod, proč se nejen já, ale všichni budou bránit konci tohoto příběhu... Pro mě bylo čtení skutečné jako životy hrdinů. Hodně jsem to prožívala. Sepsat recenzi nebylo jednoduché. Stále mám pocit, že neznám slova, kterými bych Dannyho a Jessičin příběh dostatečně vylíčila, abych jej ocenila. Něco takového skutečně nelze hodnotit a shrnout, protože je to tak výjimečné.

Co může čtenářům vadit? 
* Uvozovky přímé řeči nejsou vždy na správném místě. Všimla jsem si toho několikrát, ale to je spíše detail, kterého si čtenář příběhem pohlcený nevšimne.

Komu bych knihu doporučila?
Všem, kteří chtějí neuvěřitelný literární zážitek. Silný, dojemný, velmi upřímný a hodnotný. Toužíte po nezapomenutelném hrdinovi, na kterého nikdy nezapomenete? Přečtěte si jeho příběh. On si to víc než zaslouží.


Knižní obálka: 
Povedená ilustrace. Zaujme na první pohled. Má hodně, co do sebe a svým způsobem, když se nad ní zamyslíte, opravdu poukazuje na samotný příběh.




Anotace: 
Dojemný příběh o přátelství, odvaze, sebevědomí a síle odpouštění. Pravdivý příběh. Jessica je mladá, těší se ze života a před sebou má slibnou budoucností. Pak potká Dannyho. Je jím fascinována, protože i přes jeho sebejistotu a okouzlující vzhled, ho obklopuje tajemno. Jessice se postupně daří nahlédnout pod Dannyho skupku a zjišťuje, že Danny je již od dětství hluboce traumatizován. Žije daleko od domova a rodiny a jediným jego snem je vést úplně normální život.
Přes všechny obtíže a proti všem očekáváním vzniká mezi Jessicou a Dannym intimní vztah. Ale nejen Dannyho minulost je ponurá, i jeho budoucnost je už naplánovaná. Začíná závod s časem...

Nakladatelství: Omega - Knihy Dobrovský
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 441
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.