Recenze: ELLA VE ŠKOLE (Timo Parvela)


Ella si získá děti i dospělé! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Portál na FB

Chci zakoupit titul Ella ve škole! 


V zahraničí je série Ella finského spisovatele Tima Parvela velmi populární, dokonce podle článku nakladatelství Portál, kde je také ukázka, má až dvacet dílů, což malí čtenáři rozhodně ocení, protože se svou oblíbenou hrdinkou mohou prožít spousty lákavých dobrodružství.


Styl psaní v ich-formě velmi snadno vtáhne do děje malé i velké čtenáře. Předčítáte-li svým dětem, bude pro vás velmi snadné se s Ellou sžít a představit tak dětem její dobrodružství, která zaujmou i vás. Krátké a čtivé kapitoly jsou vhodné jako večerní čtení a je možné, že se tak necháte strhnout, že jich přečtete naráz více, než jste očekávali. Titul je přirovnáván k dětskému románu Děti z Bullerbynu, což nemohu posoudit, protože jsem knihu nikdy nečetla.



Příběh malé prvňačky Elly vás zavede do různých míst, nejen školního prostředí. Projdete se s ní v Zoologické zahradě, navštívíte divadlo a užijete si dobrodružství na školním výletě. Jako první příhoda vás přivítá Ella a vyděrač, což je trošinku kriminální povídka, dělená na několik částí, kdy děti prožívají opravdové adrenalinové dobrodružství, když jejich oblíbeného učitele něco trápí...

Hlavní hrdinka je zábavné, milé a zvídavé děvčátko, se kterým by se každý malý čtenář chtěl kamarádit. Není tedy divu, že má spousty veselých přátel, kteří ji doprovází při jejích bezpečných patáliích a prožívají s ní všední dny, které pro děti mají vždy nádech toho správného kouzla.



Autor líčí školní prostředí lákavě, což je velký plus. Děti tak budou vnímat, co všechno je ve škole čeká a budou se těšit na své kamarády, na nové zážitky i vědomosti, které se naučí. Myslím, že právě takový přístup je pro malé školáčky velmi hodnotný a podporující. Ten nevinný dětský humor je tomu všemu jako třešinka na dortu a zamilujete si ho! 




Ráda bych vyzdvihla zábavné a krásné černobílé ilustrace, které působí opravdově a přitom hebce bez nějakých ostrých hran. Díky tomu získávají pozitivní a optimistický nádech, ladí se skvělou a vábivou atmosférou knihy. Ilustrátorka Magda Veverková Hrnčířová si s kresbami opravdu vyhrála. Na děti rozhodně zapůsobí tím nejlepším způsobem.

Čím je kniha pro děti nejvhodnější? Timo Parvela je původní profesí učitel, který se rozhodl stát autorem a psát pro děti a dokonce i pro dospělé. S ohledem na jeho zkušenosti ze školy si můžete být jistí, že dětem nenásilně představí školní prostředí lákavě a zábavně. Dokonce se díky zajímavým a podnětným informacím také poučí! 

Co může/nemusí čtenářům vadit? 
* Možná zahraniční jména, která jsou méně známa snad proto, že autor pochází z Finska. Někdo naopak zajímavé a originální názvy může vnímat pozitivně.



Co na Ellu ve škole říká Chensie? Byla jsem hodně překvapená. Původně jsem tuto knihu recenzovat vůbec neměla, ale jsem moc ráda, že jsem nabídku přijala a mohla jsem se svým tříletým synem prožít zábavná dobrodružství. Autor skvěle vylíčil atmosféru příběhu, jednotlivé kapitoly a vytříbil styl psaní. Ella je zábavná hrdinka, která si získá malé i velké čtenáře. Bylo snadné knihu předčítat, protože mě bavila. Nejsou takové dětské knihy nakonec nejlepší, když vás s vaším dítětem zaujmou a vy pak můžete příběh živě prožívat? :o) 

Komu bych knížku doporučila? 
Dětem na prvním stupni základní školy, ale i malým předškoláčkům. Budou se těšit na veselé kamarády, které má v knize Ella. Rozhodně děti navnadí na školní prostředí a potěší je! Jelikož se Ellino dobrodružství líbilo i mně, nevidím problém v tom, aby si jej přečetli i starší děti nebo jako oddechovku klidně i dospělí.


Knižní obálka:
Krásně pestrá, zaujme na první pohled a poukazuje na osobité kresby uvnitř příběhu.




Anotace: 
První díl humoristické série o holčičce Elle a jejích kamarádech, určený především mladším školákům. Ella chodí do první třídy a v knížce popisuje svůj život, běžné, každodenní příhody (příprava vánoční besídky, návštěva divadla, bláznivý výlet do bazénu, problémy s panem učitelem apod.), ovšem velice humorně a vtipně, takže se pobaví nejen děti, ale i (předčítající) rodiče. Popisem zdánlivě obyčejných střípků z všedního dne vyprávění připomene nesmrtelnou klasiku Děti z Bullerbynu.
Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším.
Magda Veverková Hrnčířová je ilustrátorka a grafička. Pro nakladatelství Portál ilustrovala např. knihy „František a jeho pohádky do postýlky“ (2010) či „Pohádky do kapsy“ (2010).

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2017
Žánr: Dětská literatura, Pohádky
Počet stran: 120
Vazba: pevná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.