Recenze: VYVOLENÁ (J. R. Ward)

Bratrstvo černé dýky vás náramně překvapí! 

"Nikdy mi neublížil. Za všechny ty noci, co jsem za ním chodila, mi ani jednou neublížil. Opatřil pro nás domek, abych byla v bezpečí, a byli jsme tam vždycky jen sami dva. Nikdy jsem neviděla žádného z Bastardů..." (Str. 62)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet
Baronet na FB

Chci zakoupit román Vyvolená!


Kdo umíral touhou po patnáctém dílu výtečné paranormal série Bratrstvo černé dýky? Vás, kteří se teprve propracováváte prvními díly, nejspíš tohle číslo vyděsí. Není potřeba, jelikož se nejspíš do příběhů jednotlivých upířích bojovníků ponoříte se stejným nadšením jako my pokročilejší a budete sérii zbožňovat. 

Je logické, že abych mohla informovat o tomto románů, objeví se v recenzi zřejmě nějaké ty spoilery z předchozích dílů. Berte to prosím na zřetel. 

Styl psaní je opět vytříbený. Slova jako náramný prevít se prolínají s propracovanými popisy, které nezahlcují. Rozhovory jsou upřímné, vypovídají o charakterech a hlavně vás skutečně vtáhnou do děje, jako byste stáli Bratrstvu za zády a hihňali se jejich vtípkům. 

A je to tu zas! Po době, která se zdá delší než staletí, ačkoliv nakladatelství Baronet pracuje na kvalitních překladech velmi rychle, takže jsme zas tak dlouho čekat nemuseli. 

Objevujeme se v sídle Bratrstva černé dýky a jsou tu naprosto všichni. Každý se věnuje své shellan, popřípadě rodině a také samozřejmě pracuji na zániku Vyhlazovací společnosti. Netuší však, že se v pozadí rozjíždí kola osudu mnohem temnějšího než je možná samotný Omega...

"Jen aby bylo mezi námi jasno, nikdy nedokážu z hlavy to, cos přávě řekl. A totéž platí i o tom, jak jsem tě viděl s pistolí v ruce." (Str. 81)

Jak je u románů J. R. Ward běžné, opět máte možnost číst několik dějových linek, aniž byste se nějak ztrácely. Pro čtenáře to znamená, že mohou trpět bezmocí, když najednou v tom nejlepší autorka přeskočí na jiné hrdiny. Ale také to sebou nese plus. Pokud vás jeden příběh zajímá méně, druhý si vás zas naopak získá třeba více. Záleží na tom, jaci bratři jsou vaši oblíbenci. 

Setkáváme se s Vishousem, který vás teda hodně překvapí. Nevyvíjí se to tak, jak by si přál a to doslova. Ten prevít má zas moře času k přemýšlení a to pro něj není dobré, jelikož je pochybovač. Ale měl díky tomu možnost odhalit něco, co je ptořeba vyřešit. Někdo totiž upírům šlape na paty z těch bezocasých krys! 

Quinn je neřízená střela a když v něm vybouchnou emoce, je lepší se držet Wrathovi za zády, protože Slepý král je nejspíš jediný, kdo tu jeho bouřlivou povahu zvládne... On a Blay budou muset vyřešit něco, co Quinnovi nedá spát. 

Layla sice přežila porod, což už víte, ale to neznamená, že je šťastná. Je spousty důvodů, proč se cítí bezmocná, zoufalá a bojí se, jak všechno dopadne. Snížila se k velezradě a teď vychází vše najevo a chystá se konečné řešení, které ji jednoznačně zasáhne... Nejvíce se román týká Layly, což jste zřejmě poznali už podle všeříkajícího názvu. Vyvolená zažívá období, ve kterém se konečně stane ženou, nikoliv jen Vyvolenou. 

Xcore, tenhle bastard... doslovně spíše vůdce Bastardů se vrací ke své minulosti, takže má čtenář možnost ta depresivní a brutální období zažít. Budete zhnusení nebo vás přepadne lítost, jedno je jisté. Xcore nestojí ani o jedno. Už nemá, co ztratit. Bratrstvo ho má v hrsti. Co s ním ve jménu Stvořitelky Osudu bude?

Trez prožil svou vlastní osudovou ránu a vzpamatovává se z ní, seč může. Je logické, že je na pokraji svých psychických sil a myslí jen na svou lásku Selenu. Co mu osud přihraje do cesty? Čím vším se život v Caldwallu může ještě proplést?

Čekají vás neuvěřitelné zvraty naplněné adrenalinem a emocemi. Je tolik situací, které zaskočí nejen vás, ale i samotné hrdiny. Neuvěřitelný příběh nabušený akcí sice neobsahuje tolik bojových a násilných činů, protože Vyhlazovací společnost si asi dává čaj o páté. Ale tutově vám takové chvíle nahradí přelomy, které se týkají životů jednotlivých postav. S těmi postavami, které se vám za ta léta, kdy je doprovázíte na jejich cestě, prožijete první a poslední, protože autorka se s vámi podělila o spousty věcí z jejich života. Jsou pro vás takřka rodinou? Pak vítejte doma. Můžete si na ně téměř sáhnout nebo spíš zinkasovat nějaký ten lepanec.

Kniha má pouhých 520 stran, což je pro někoho směšné a jiný se klepe, protože se rozloučí s Caldwallem tak brzy. Je ale jisté, že než se tam vrátíte, nezapomenete. A pokud byste náhodou opomněli, autorka vám nenásilně vše připomene, stejně jako to udělala v tomto pokračování. 

V zahraničí vyšel již 16. díl a upřímně... Kdo bude hrát prim? Tušení u pár postav mám, ale v tomto románu zůstalo neukončeno jen pár situací, ale ty podstatné problémy se vyřešily. Takže v závěru knihy nebudete trpět zoufalstvím a čekat, jak to dopadne. Pro tentokrát se tedy autorka rozhodla své čtenářky netýrat a v závěru popustila uzdu romantice a nechala nás dojímat se... 

"A odpověď si rozmysli fakt dlouze a důkladně. Nedá se vzít zpátky, a ať je pravdivá. Jestli zjistím, žes mi lhala, zabiju tě." (Str. 63)

Hrdinové z vedlejší spin-off série Odkaz dýky se této drsné akce neúčastnili, odpočívají a nabírají síly na své vlastní pokračování. Což vůbec není na škodu, protože tentokrát se autorka zaměřila na postavy, které tam nebyly už nějakou dobu a bylo to víc než příjemné. 

Recenze není klasická. Nepředkládám vám, že román obsahuje erotické a romantické scény, násilí, klení, typický smrtící humor apod. Všichni, kdož došli až na konec čtrnáctého dobrodružství a teď mají v plánu pustit se do tohoto patnáctého moc dobře vědí, čím vším je autorka schopná je potěšit nebo srazit na kolena. 

I z toho důvodu samozřejmě uvádím, že kniha je pouze pro čtenáře této série. Nemá smysl koupit si Vyvolenou a začíst se bez znalosti předchozích dílů. Upřímně, hrdinové by na vás koukali jako na zjevení a vy na ně také. Kdo chce prožít chvíle v úžasném románu, který je oddechovkou spíše pro náročné čtenáře (s ohledem na spletitost a promyšlenost děje, psychologii postav, atd), musí pěkně od začátku. Je to dlouhá cesta, to ano, ale stojí to za to! 


Knižní obálka: 
Tohle už prostě k BCD patří. :o) Ty poslední ilustrace se mi líbí mnohem víc, než ty první. 

Anotace: 
Xcor, vůdce Bandy bastardů, odsouzený za velezradu, jíž se dopustil proti Slepému králi, čelí brutálnímu výslechu a trýznivé smrti z rukou Bratrstva černé dýky. Po životě poznamenaném krutostí a zlými skutky je smířený s osudem vojáka, lituje však jediné věci – ztráty posvátné ženy, která mu nikdy nepatřila: Vyvolené Layly.
Layla jediná zná pravdu, která zachrání Xcorovi život. Odhalením jeho oběti a skrytého původu však oba prozradí a zničí vše, co je Layle drahé – včetně role matky jejího milovaného dítěte. Na vážkách mezi láskou a loajalitou musí sebrat veškerou odvahu, aby se postavila proti jediné rodině, kterou má, za jediného muže, jehož kdy bude milovat. A přesto, i kdyby Xcor nějak dosáhl odpuštění, budou se on a Layla muset utkat s ještě větší výzvou: překlenout propast, která dělí jejich světy, aniž by vydláždili cestu do budoucna ještě větší válce, zkáze a smrti.
Do Caldwellu se vrací nebezpečný starý nepřítel, totožnost nového božstva je prozrazena a ve světě Bratrstva černé dýky už nic není jisté ani bezpečné, dokonce ani věrná láska… či osudy, které se dlouho zdály být vytesané do kamene.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Žánr: Paranormal romance, Fantasy a sci-fi, Horor, Romány pro ženy
Ze série: Bratrstvo černé dýky (15)
Počet stran: 520
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.