Recenze: PO STOPÁCH STOLETÉ DÁMY (Lenka Pechárová)

Originální způsob prezentace historie České země!



Za recenzní výtisk děkuji
 nakladatelství Portál
Portál na FB

Chci zakoupit titul Po stopách stoleté dámy!


Naše země 1918 - 2018 tak zní podtitul horké novinka nakladatelství Portál, která opěvuje Českou republiku tím nejlepším způsobem a vzdělává dětské čtenáře. Zobrazuje všechny podstatné události, které se od vzniku odehrály. Naše republika totiž letos slaví výročí sta let a tato kniha je opravdu krásným darem pro všechny čtenáře.



Hned v úvodu autorka přeje naší republice vše nejlepší, což je velmi prozřetelné a milé, jakým způsobem knihu pojala. Jako by šlo o dar pro naši zemi. Pak už se rovnou vrhá do významných událostí, které výrazně ovlivnily dějiny naší země. 





Od vzniku samostatného Československa až po menší informace o roku 2018, jelikož ten teprve započal a netušíme, co všechno přinese. Kniha se zabývá nejen politickými událostmi, ale také kulturními, politickými i sportovními. Dočtete se zkrátka všeho, co by měl český občan znát a také o tom, co by mohlo zajímat zahraniční čtenáře.



Je působivé, že se publikace zabývá každým rokem od roku 1918 a rekapituluje vše podstatné, co se daný čas událo. Hodně oceníte, že se kniha zabývá také zajímavostmi a informacemi, o které v hodinách dějepisu zřejmě nenarazíte. Tudíž máte skutečně možnost všech sto let “prožít“ a připomenout si ty nejpůsobivější okamžiky, které nás nějakým způsobem ovlivnily či zaujaly. 

Po stopách stoleté dámy není žádná černobílá kniha bez ilustrací, to by přece ani nešlo. Všechny kresby jsou situované do barev České republiky, což samozřejmě každý český čtenář ocení. Ilustrátor Lukáš Fibrich si dal rozhodně záležet a snažil se ztvárnit vše autenticky, což se mu povedlo.



Co potěší děti a hravé dospělé? Zpestřením obsahu jsou různorodé hádanky a rébusy, které čtenář může po dobu čtení luštit. Tato zábava je opravdu třešničkou a samozřejmě je na konci knihy také vyřešení všech bonusů. Jako plus obsahuje kniha také citace, které se hodí k daným událostem. V závěru nejsou jen použité zdroje, ale také závěrečná hra s názvem Abeceda Československa, díky které si můžete připomenout zajímavé události.



Komu bych knihu doporučila? Publikace je pro dětské i dospělé čtenáře, kteří si rádi připomenou nebo se rádi přiučí historickým faktům, týkající se České republiky. Ačkoliv publikace je primárně určená zvídavým dětem, podle mého zaujme možná více starší čtenáře. 

Co na titul říká Chensie? Byla jsem překvapená, jak moc je kniha nabušená zajímavými informacemi. Některé jsem znala, jiné si připomněla a něco pro mě bylo dokonce novinkou. Samotná publikace je svým způsobem fascinující a hodně se mi líbil způsob prezentace historie České země.


Knižní obálka: 
Všeříkající a nápaditá.




Anotace: 
Kniha ke stému výročí vzniku Československa prochází jednotlivými roky republiky a v každém z nich upozorňuje na zajímavosti, které se tehdy udály. Zvídavé děti se tak dozvědí nejen zásadní historické skutečnosti, ale i to, kdy byla vynalezena hra Pexeso, kdo vymyslel kontaktní čočky nebo co znamená zkratka SUNAR. Knihu provázejí kvízy a dobové vtipy.
Lenka Pecharová absolvovala FF UK Praha (historie – germanistika) a Pedagogickou fakultu ZČU Plzeň (učitelství – anglický jazyk), 18 let vyučuje na základní škole, publikačně se zaměřuje na mezipředmětové vazby, v nakladatelství Portál vyšlo: Od blechy po slona, Počítáme s vitamíny, Po stopách Karla IV.; volnočasově se věnuje práci s dětmi, hlavně letním táborům.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2018
Žánr: Literatura vzdělávací, historie, Literatura faktu, 
Počet stran: 184
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.