Knižní shrnutí 2018 - Únor

To je dost, že jsem se také vrhla na psaní článků, když recenzemi je březen doslova zahlcený. Čtu jako ďas, drazí čtenáři a čtenářky, protože se mi nahromadily knihy a já nejsem ten typ, který by si povinnosti nechával na později. Vrhla jsem se na tu hromadu až listy lítaly. Skoro doslova, protože jsem četla jeden román za druhým, až mě oči přecházely. To byla jízda! Ale o březnu už dost, únor je chudší, ale to vůbec nevadí. Užila jsem si ho beztak.

Článků bylo také poskrovnu. Samozřejmě jste měli možnost přečíst si shrnutí za leden a pokud vás knižní inspirace neomrzela, tak i rekapitulaci prosince, protože mi vlastně nějak unikl a dodělávala jsem ho později. Jak už jsem vás informovala, tak už nějaký čas nevychází jednotlivé články o recenzních výtiscích, ale připravuju si pro vás pouze jeden článek měsíčně, kde jsou všechny sepsány a zhodnoceny. Jestli chcete vědět, co mi díky spolupráci s nakladatelstvími dorazilo v lednu, přečtěte si článek Leden s knižním nebem!




Budu se opakovat, ale pořád nás můžete sledovat na Instagramu Svět Mezi Řádky, kde se mimo zahraničních knih mihnou občas i ty české, protože mi rády čteme české knihy. Což se koneckonců můžete dozvědět i na našem projektu Podpora českých autorů, který je na rozdíl od Světa Mezi řádky - FB pouze o české literární scéně. Vyhledejte si náš projekt i na FB Podporujeme české autory, aby vám neunikly každoměsíční soutěže (min. dvě do měsíce!). Jestli jste také nadšenci jako my, klidně přidávejte své recenze, články nebo názory na knihy českých autorů a autorek v naší skupině Čteme české knihy.


Prvním únorovým titulem je kniha měsíce a knižní tip v jednom, protože SPŘÍZNĚNÉ DUŠE je naprosto fantastický román. Na brilantní thriller pro náročné čtenáře mohu pět jenom ódy. Autor John Marrs je skutečně pan spisovatel, v zahraničí vydal již čtvrtý titul a pokud bude v České republice k přečtení ještě nějaké z jeho dalších děl, rozhodně si ho nenechám ujít.

Horká novinka se poměrně rychle dostala do povědomí čtenářů především díky neobvyklému tématu, přímo vybízejícímu k zamyšlení. Knižní obálka je výrazná a přiláká oko čtenáře, není divu, že knihu jen tak nepřehlédnete. Byla by opravdu škoda tento thriller vynechat ze svého seznamu, protože podle mého je naprosto dokonalý... Více v recenzi!




Při druhé knize jsem zažila žhavou romantiku a lásku, kterou sepsaly autorky Elle Kennedy a Sarina Bowen. Románu předchází v zahraničí tituly Him a Us, které v České republice bohužel nevyjdou. Což je škoda, protože hodně čtenářek, které mají v oblibě žánr lgbt (male/male) by bylo nadšených. Navíc mi přišlo, že předchozí tituly měly mnohem víc, co nabídnout a byly promyšlenější. HODNEJ KLUK vedle nich vypadá jako prostší oddechovka také proto, že čtenář je vhozen mezi spoustu hrdinů, které prakticky nezná a nejsou v knize nadále představeny, jelikož základy mají právě z Him a Us. 

Očekávaná chuťovka od autorky Elle Kennedy, kterou znáte především díky new adult erotické sérii Off-campus, je konečně vydána v České republice. Baronet vás horkou novinkou potěšil hned v únoru a samozřejmě se na ni čtenářky vrhají, ať už kvůli líbivé ilustraci na přebalu, lákavé anotaci či touze po vášnivém dobrodružství! Pokud hledáte žhavou oddechovku, která vás v chladném počasí rozehřeje, jste u správné knihy! Více v recenzi!




Potřetí jsem zavítala do historického románu plného romantiky. Raine Miller mě hodně překvapila. Kdysi jsem od této autorky rozečetla knihu, která mě ovšem brzy přestala bavit a byla jsem nucena ji odložit. U díla NAPRAVENÝ PROSTOPÁŠNÍK mi nic takového nehrozilo, protože si mě získala neotřelými postavami, ačkoliv námět byl ohraný, dokázala autorka zapůsobit. 

Hledáte ten správný historický román, který by vás zbytečně nezahlcoval? Měl kouzlo, nevinnost a byl tou správnou oddechovkou pro nenáročné? Pokud se chystáte na výlet do knižního světa, kde se zamilujete, pak pro vás mám tip! Napravený prostopášník je přesně to, co mě poslední dobou neskutečně navnadilo a svezlo na vlně romantiky, lásky a lehkosti... Více v recenzi!




Čtvrtou knihou, kterou jsem v únoru četla, se stala pohádka BAMBALANDA A ŠTRUNTALANDA, kterou sepsal český autor Jiří Šandera. Specializuje se na dětské pohádky a je to opravdu znát. Dokáže se do kouzelného světa dětí skvěle adaptovat a popsat jej tak, jako by skutečně dokázal vidět to, co ony. Název knihy mi sice dělal problémy, ale to se vůbec netýká atraktivního a zábavného příběhu, kterému vévodily dva zvídaví skřítci. Myslím, že děti budou z takové pohádky unesené, protože kdo by takové dva roztomilé zlořády nechtěl doma? 

Český spisovatel Jiří Šandera vydal svůj pohádkový debut v roce 2003, tento titul je jeho druhou publikací. Zajímavé je, že sám autor velmi prozřetelně před dětským publikem tvrdí, že se do jeho domku nastěhovali domácí skřítkové. Nejspíš ti stejní, o kterých píše v této krásné knize. I hlavní dětští hrdinové jsou podle všeho dle skutečnosti, protože mají stejná jména jako jeho děti. Už na zadní stránce se tedy dočtete informací, které jsou beze sporu kouzelné a podnětné. Není nad to, když pohádková kniha obsahuje kouzlo zvenku i uvnitř... Více v recenzi!




Na pátý titul NEJDELŠÍ DEN ADAMA T. se rozhodně zapomenout nedá, protože se jedná o mého oblíbeného spisovatele Patricka Nesse, kterému v České republice vyšlo již jedenáct knih. Trilogie Chaos u nakladatelství Jota mi zatím leží v knihovničce, protože jsem se na ni ještě nedostala. Ale Volání netvora mě emocionálně dostalo na kolena. My ostatní tu prostě žijem (mám ji dokonce s podpisem!) je jeden z mých nejoblíbenějších románů, protože je prostě geniální z mého pohledu. Co se týče knihy s neobvyklým názvem Něco víc, tak konec je děsivý i uspokojivý zároveň a rozhodně předčila mé očekávání. V tuhle chvíli zrovna čtu druhý díl ze série Class (recenze prvního dílu Jízda), která vychází u Slovartu, a náměty k jednotlivých dílům vymýšlel právě tento autor. Musím uznat, že je to drastické a silně návykové. Novinku, kterou jsem zrecenzovala v únoru, jsem si také oblíbila, ale mého favorita nepředčila.

Horká novinka Patricka Nesse je velmi neobvyklá. Popisuje totiž pouze jeden den v životě hlavního hrdiny. Ten nejdůležitější, prakticky zlomový. Nejspíš se zaobíráte myšlenkou, jaké to asi je... číst knihu, která představuje jen tak krátkou část života hlavního hrdiny. Jak dokázal autor zpracovat jeden den, aniž by vás unudil k smrti? Příběh působí velmi přirozeně, jako by pro autora bylo snadné něco takového sepsat a pro čtenáře ještě snazší prožít. Co se skrývá za tím jedním dnem? Proč je pro Adama i čtenáře tak podstatný? Více v recenzi!




Konečně jsem se pustila do knihy ALENKA V ŘÍŠI ZOMBIÍ, která mi doma už nějaký čas ležela. Musela jsem, protože ke mně mířil jako recenzní výtisk od Zeedee druhý díl. A jsem moc ráda, že jsem to udělala. Jednička byla originální, neotřelá, zábavná a prostě strhující. Všechno to jiskření, vášeň ve stylu young adult a lačné zombie se mi prostě neskutečně líbilo. Druhý díl Za zrcadlem mi bohužel už tak dobrý nepřišel, ale pořád jsem moc ráda, že mám sérii v knihovničce  a doufám, že vyjdou i další díly! Protože by fakt byla škoda, abychom o tuhle akční fantasy romanci přišli.

Sérii Alenka v říši zombií už v zahraničí vyšel čtvrtý díl, v České republice díky nakladatelství Fragment máte prozatím možnost přečíst si dva první bez novely, která vyšla mezi nimi. Autorka Gena Showalter se převážně věnuje fantasy, v některých sériích přímo paranormal romanci, které u nás bohužel nevychází. Letos od této spisovatelky budete mít možnost přečíst si První život, jehož vydání na červenec plánuje nakladatelství Omega. Více v recenzi! 

Touto poslední šestou knihou únor skončil. To neznamená, že jsem toho přečetla tak málo, ale že jsem toho jen tolik zrecenzovala, další recenze vycházely až v březnu, se kterým se vám během dubna také budu hlásit. Snad jsem vás těmi knižními tipy navnadila. :o)

Únorové klání dopadlo subjektivně takto: 


Zklamání měsíce - Hodnej kluk
Nejdrsnější kniha měsíce - Spřízněné duše
Nejšílenější kniha měsíce - Alenka v říši zombií
Nejromantičtější kniha měsíce - Napravený prostopášník
Nejpovedenější knižní obálka - Alenka v říši zombií
Nejoriginálnější příběh - Nejdelší den Adama T.
Top Leden - Spřízněné duše

Které knihy jste za únor přečetli?
Jaká se vám dostala pod kůži? 



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.