Recenze: JÍZDA (Guy Adams)

Akční sci-fi young adult pro otrlé! 

„Nejsou válečníci,“ pomyslí si Quillová. „Ať si užijí svých pět minut slávy. Až jejich ostražitost poleví...“ (Str. 184)



Tak tahle kniha je napěchovaná adrenaline a rozhodně dokáže nejednoho čtenáře překvapit! Guy Adams a Patrick Ness složili z částí textů neuvěřitelně dynamický a z části až brutální thriller pro dospívající. Ta krutost, upřímná, lidská a silně reálná vám vyrazí dech! Stejně jako já budete toužit po dalším dobrodružství, které byste na vlastní kůži nejspíš zažít nechtěli. 

V er-formě vám Guy Adams představuje spíše jakousi mozaiku složenou z kapitol různých úhlů pohledů. Texty do sebe vzájemně zapadají, i když někdy vyprávějí minulost, a vytvářejí tak velmi dynamický, akční a svérázný až surový příběh. Celá kniha je díky tomu velmi čtivá a hlavně působí značně neobvykle ve velmi dobrém smyslu. 

Hrůzná young adultka pro dospívající začíná krátkým seznámením s vedlejší postavou Poppy. Úžasné a děsivé dobrodružství pro otrlé se rozjíždí a to doslova! Milá a slušná Poppy se najednou mění v chechtajícího šílence. Za volantem svého vozu provádí na silnici tak dramatickou jízdu, že z toho někteří dokonce nevyváznou živí. Poppy se zuřivě směje ještě víc a pak... šok, rána a smrt. Proč ta hodná dívka zešílela?

Kolik těl tu je? To Ram netuší - vidí jen obrysy masakru a nikdy předtím tak zoufale netoužil po tom, aby mohl odněkud utéct. (Str. 121)

Charlie je velmi neobyčejný. Ne proto, že je gay nebo proto, že má kolem sebe partu přátel, kteří mu velmi rádi pomohou. Oni dokonce moc dobře vědí, kým ve skutečnosti je... A vy to zjistíte záhy, jakmile se začtete. 

Quillová nesnáší nakupování, puberťáky a... no zkrátka tak nějak všechno. Jenom zabíjí čas, protože ji nebaví trávit ho tímhle způsobem. Jako učitelka fyziky je na děti tvrdá a dokáže je naučit, ale když jde do tuhého, dokáže se o ně i postarat. Přece jen má nejraději, když se něco pořádného a nebezpečného děje! 

Hrdinů je mnohem více, než očekáváte. Nikterak se neztrácíte, každý má svůj díl slávy krásně odlišený. Styl psaní není běžný, z toho důvodu také nemáte možnost hrdiny hlouběji poznat, ale i přesto jsou uvěřitelní a působí víc než zajímavě. Mohla bych vám hlavní hrdiny představit, ale obávám se, že bych vám prozradila část tajemství... 

„Myslím to vážně,“ dodá Max. „Rozstříhám tě na kousíčky. Ufiknu ti uši a budu se u toho smát.“ (Str. 40)

Autor si nebere servítky a vše líčí tak surově, až některým po zádech přeběhne mráz. V první kapitole něco takového opravdu neočekáváte, o to mocnější je náraz s realitou, kterou si pro vás Guy Adams připravil... Samotný příběh je zcela jiný, než jsem si představovala. Čekala jsem středoškolskou záhadu, ale dostalo se mi mnohem lepšího, vzácnějšího a krutějšího dobrodružství. 

Na zadní straně publikace je zobrazeno, že se jedná o příběh situovaný do světa ságy Doctor Who, tedy Pána času. Co tedy očekávat? Někteří z vás už vědí, jiní budou příjemně překvapení. Námět Patrika Nesse se pojí s britským seriálem Class, který pro mě byl úplnou novinkou a i přesto mi v knize nic nechybělo a skvěle jsem si ji užila. 

Skvěle vykreslená atmosféra je podtržená upřímným pohledem na svět, který není tak milý a pozitivní. Ačkoliv jde o young adult akční sci-fi, počítejte s tím, že budete možná znechuceni a rozhodně šokováni! Autor se nebojí poukazovat na násilí, popisuje ho věcně a nešetří vás. Není to přehnané, ale rozhodně to nejednoho čtenáře příjemně/nepříjemně zaskočí. Někdy naopak zobrazí smrtící postup a nechá vás napínavě svíjet se ve vlastních představách... Dokonalé čtenářské trýznění.  Kontroverzní příběh se netýká jen násilí a smrti, ale i erotických náčrtů, které si snadno domyslíte, aniž by text vyzníval vulgárně. Emoce působí v některých částech silněji než v jiných. Podle mého je to schválně a emoční napjatost stoupá v těch správných místech. 

Námět bude pro spousty z vás originální, ovšem najdou se čtenáři, kteří již měli možnost si něco obdobného přečíst. Já tohle téma znám, zpracování bylo působivé, ale už mě neoslnilo. Opravdu to záleží na tom, jestli ho znáte či neznáte... 

Měla jsem trochu pocit, že mi chybí nějaký předchozí děj. Zejména, když příběh začne nabírat na dynamice a vše je napínavější, vycházejí najevo nové informace, které jsou představovány jako by šlo o minulost, jenž by měl čtenář znát. Při čtení to nevadí, ale někteří čtenáři budou toužit i po předchozích románech... Zdá se, že Jízda je volné pokračování. 

Ten smích je mu odporný. Připomíná mu noční můry z dětství. Netvora ve výlevce umyvadla. Bublavé výhružky smrtí zpoza sifonu. (Str. 8)

Co na příběh říká Chensie? Kniha mi vytřela zrak. Nic obdobného v žánru sci-fi jsem ještě nečetla a moc jsem si to užila. Nečekala jsem, že to bude natolik drsné, ale líbilo se mi to. Podmanivě a důmyslně sepsané dílo dělá čest svému názvu - Jízda, ačkoliv má v knize označení jiné opodstatnění. 

Komu bych titul doporučila? 
Guy Adams nenapsal dílo, které by si oblíbily romantické nebo citlivé čtenářky. Tohle je opravdu strhující dobrodružství pro otrlé! 


Knižní obálka: 
Na první pohled se mi líbila, je zvláštní a originální.




Anotace: 
Patrick Ness je pouze autor námětu k této knize.
Poppy je tichá dívka. Až do chvíle, kdy ukradne auto a projede s ním výlohou sázkové kanceláře. Max je hodný kluk, ale jednoho dne vyvraždí celou svou rodinu. Jen tak, pro zábavu. Amar byl vždycky plný radosti ze života, tak proč se chce zabít skokem ze školní střechy? Někteří studenti z Coal Hill nejsou tak úplně sami sebou. Někteří z nich umírají. Ram se právě vzbudil v cizím těle, a pokud nepřijde na to proč, může být na řadě právě on.

Ve zběsilém románu Jízda se setkáváme s Charliem, Ramem, Quillovou a dalšími postavami populárního britského seriálu Class, situovaném do světa kultovní seriálové ságy Doctor Who (Pán času). Scenáristou seriálu Class je Patrick Ness, který vytvořil i námět k románu.

Nakladatelství: Slovart - #Booklab
Rok vydání: 2017
Žánr: Thriller, Sci-fi a fantasy, Young adult
Ze série: Class (1)
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.