Recenze: ALENKA V ŘÍŠI ZOMBIÍ (Gena Showalter)

Návykové a temné dobrodružství s originálními zombiemi! 

V průběhu tvého boje proti zombiím budeš čelit mnoha protivenstvím. Lidé tě označí za blázna. Zombie pokousají některé členy tvé rodiny i tvé přátele. Někteří členové tvé rodiny i tví přátele zemřou. Nikdy nezapomeň, že zlo je zlo. Nemůžeš ho změnit. Nemůžeš ho přivést ke světlu. (Str. 305)
 

Sérii Alenka v říši zombií už v zahraničí vyšel čtvrtý díl, v České republice díky nakladatelství Fragment máte prozatím možnost přečíst si dva první bez novely, která vyšla mezi nimi. Autorka Gena Showalter se převážně věnuje fantasy, v některých sériích přímo paranormal romanci, které u nás bohužel nevychází. Letos od této spisovatelky budete mít možnost přečíst si První život, jehož vydání na červenec plánuje nakladatelství Omega. 

Styl psaní v ich-formě minulého času je dynamickým a plynulým vyprávěním, ve kterém se autorka nebojí přeskočit třeba o několik dní či měsíců kupředu, jen aby vynechala zbytečné texty. Rozhodně se u čtení nenudíte, protože je silně čtivé a má jiskru, hodně žhavou jiskru. 

Hned z prvních stran poznáváte ústřední postavu, kterou samozřejmě není nikdo jiný než Alenka. Netuším, jaké dobrodružství vlastně obsahuje Alenka v říši divů od Lewise Carrola, ale tento retelling je velmi originální a obávám se, že nepříliš podobný předloze. I když ty podstatné symboly, dá se říct, obsahuje. 

Alenka žije se svou rodinou velmi prapodivným způsobem. Její otec je totiž tak nějak šílený. Nutí je být před setměním doma a nikdy na noc nevycházet ven. Dům mají zabezpečený podobně jako banka své trezory. A každou noc otec obchází kolem oken a hlídá s puškou... Proč to dělá? Protože má pocit, že by jeho rodinu mohly napadnout příšery. Trochu nestandardní, že ano? No, takhle neobvyklé je všechno až doposud, než se Alence úplně změní život. Je to jako propad králičí dírou do zcela nového, jiného a temnějšího světa, kterému vévodí strach, násilí a záhady. Všechno je víc a víc nebezpečné a temné. Alenka nemá možnost se postavit tomu, co ji čeká. Prostě jen musí dělat to, co uzná za vhodné a doufat, že ta rozhodnutí jsou správná... Na scestí ji svádí rebel, kterému by se měla raději vyhýbat.

Cole Holland je na první pohled průšvihář. Kolem něj se rojí jemu podobní. Pokérovaní drsňáci s piercingem, drsnými pohledy a rychlými pěstmi. To není nejvhodnější společnost pro Alenku, jenže co když ji to k němu táhne tak, že se tomu nedá zabránit? 

Hrdinové jsou pozoruhodní, zábavní a dokážou čtenáře oslovit. Každý z nich je něčím zajímavý a zaujme. Nechybí jim živelnost a vášeň, díky které si je oblíbíte. V rámci žánru young adult - new adult jsou charaktery vykreslené dobře, autorka se snaží jít až do hloubky, ale nepříliš, aby nezničila tu lehkost, se kterou v jejím příběhu existují. 

Dějová linie je jednoduchá, vnímáte ji z úhlu pohledu hlavní hrdinky Alenky. Slečna je velmi zvídavá a tvrdohlavá, takže se vážně neschovává v koutě. Díky tomu si užijete parádní a dynamické dobrodružství, které nepostrádá vášeň, určitou promyšlenost a spletitost a notnou dávku adrenalinu, ale i lehké zábavy.

Kniha se dá považovat za young adult horor. Pokud máte zombie námětu plné kecky, stejně si vás tenhle román získá, protože tyhle zombie nejsou takové, jak si je představujete. Gena Showalter hodně překvapí, protože přišla s něčím novým a okázalým. Naprosto unikátní nemrtví jsou ozdobou příběhu a skvěle doplňují vedlejší linku, která je prakticky romancí.

Romantiká, láska a erotika ve stylu young adult. Nejintimnějšími scénami jsou ty, ve kterých je žhavé a vášnivé líbání. Nečekejte víc, ale i tohle je dostačující a doslova to jiskří. První láska a ta upřímná touha je skutečně elektrizující a má silný náboj, který jsem si fakt hodně užila. 

Některé scény jsou opravdu násilné, autorka se nevyhýbá drastickým bojům, ale stále mi to přijde vhodné pro tento žánr a nepřekračující ty pomyslné hranice. Je pravda, že zombie jsou odporně vyhlížející potvory, ale opět si myslím, že by to nemělo odradit ani ty nejcitlivější duše. Možná se budete lehce bát, ale to berte jako plus. Další dramatické zvraty jsou spíše emocionálního charakteru, ale nebudete mít pocit, že by vás spisovatelka chtěla ždímat. Spíše to nadnáší věcně a hlavní hrdinka se s takovými situacemi dobře vyrovnává, což je dobře, ačkoliv je to možná trochu nereálné. 

Samozřejmě musíte očekávat, že young adult o zombie je prostě nadnesené a trochu ujeté, ale pokud si sečtete všechny prvky, které příběh dávají dohromady, vyjde vám román, který spousty čtenářek nadchne.

Závěr lehce ztrácí svou plynulost, jako by autorka vynechala něco podstatného, ale prakticky nic nepostrádáte. Titul nekončí tak, že byste šíleli po dalším dílu. Ale pokud vás Alenka v říši zombií zaujala, tak se po pokračování vrhnete stejně jako já. 

Na závěr je krátký rozhovor s Genou Showater, který pobaví a zodpoví pár otázek, které vám proudí hlavou po dočtení. A rozhodně navnadí na přečtení dalšího dílu...

„Cole je z nich nejhorší,“ vysvětlovala Kat. „On mluví a ostatní ho  na slovo poslouchají. Často chodí za školu a dělají... no, můžeš hádat stejně dobře jako já. Možná si říkáš, že bych to měla vědět, ale Frosty mi nikdy nic neřekl.  Pochopitelně. Věčně jsou zranění, takže je zřejmé, že všechno řeší násilím. A zmínila jsem se ti o tom, jak strašně jsou tajnůstkářští? Cole je nejhorší, ale Frosty stojí v řadě na přídomek Mlčí jako hrob hned za ním, přísahám.“ (Str. 49)

Co na knihu říká Chensie? Překvapilo mě, jak hodně byla knížka čtivá. Nepředpokládala jsem, že by mě to až tolik chytlo. Hlavně to vzrušení z dobrodružství bylo skvělé. Vážně moc jsem si užila tu romanci, která byla hodně návyková a žhavá. Autorka sepsala skvělé hrdiny, kteří mi byli sympatičtí a líbilo se mi, jakým způsobem řeší svoje trable, ať už ty velké či ty menší. 

Komu bych knihu doporučila? 
Nebojím se říct, že pokud máte smysl pro humor a nevadí vám knihy, které se nedají s ohledem na téma brát úplně vážně, pak je pro vás Alenka v říši zombií jako dělaná. Nadchne i náročnější čtenáře, kteří touží po neobvyklé odpočinkovce. A také čtenářky, jež touží po dramatu a zamilovanosti...


Knižní obálka: 
Jednoduchá, krásná a poutavá.



Nezastaví se, dokud nepošle každou chodící mrtvolu zpátky do hrobu. Navěky.

Kdyby někdo řekl Alence Bellové, že se jí v jednom úderu srdce změní život, vysmála by se mu. Aby se z jejího šťastného života stala tragédie? Ale no tak. Jenže to je přesně to, co se stalo a trvalo to přesně jeden úder srdce. Jedno mrknutí, jeden nádech, jedna sekunda… a všechno, co znala a milovala, bylo pryč.
Její otec měl pravdu. Příšery existují.
Aby pomstila svou rodinu, musí se naučit bojovat s nemrtvými. A aby přežila, musí začít věřit největšímu rebelovi ze všech – Coleovi Hollandovi. Ale i Cole skrývá tajemství, a jestli si Alenka nebude dávat pozor, může se ukázat, že tahle tajemství jsou nebezpečnější než samotné zombie.

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult, Dobrodružné, Horor, Fantasy
Ze série: Alenka v říši zombií (1)
Počet stran: 328
Vazba: brožovaná





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.