Recenze: JAKO MŮRY ZA SVĚTLEM (Viktorie Veselá)

Trýznivá naivní zamilovanost a láska... 

Je to jako boj o moc. O nadvládu. Já nechci bojovat. Chci milovat. Chci normální vztah. Láska nemá bolet. Tak jsem si lásku nepředstavovala. (Str. 29)


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Knihcentrum
Knihcentrum.cz na FB

Chci zakoupit titul Jako můry za světlem!


Debut Viktorie Veselé Jako můry za světlem je na databázi hodnocen spíše podprůměrně, což by románu bohužel odpovídalo. Podle anotace očekáváte kontroverzní příběh s psychologickými prvky, který se ovšem nekoná. Jaké má tedy kniha klady a zápory?


Styl psaní v ich-formě minulého času se dělí na několik úhlů pohledu ústředních ženských postav, které od sebe odlišuje lehce jiná atmosféra. Středně dlouhé až krátké kapitoly jsou sice čtivé, ale s ohledem na jejich povrchnost má čtenář pocit, že prakticky nepodávají žádné podstatné informace. 

„Proč jsi to udělal?“ ptám se omráčeně. „Abys věděla, jaký jsem hajzl,“ ucedí nevzrušeně. (Str. 198)

Příběhy žen jsou v anotaci označovány jako rozdílné, ovšem v knize ten rozdíl tak markantní není, takže se postupně mohou charaktery slévat. Jedno totiž mají ženy společné a to bezbřehou naivitu. Nechávají se ovládat zamilovaností, svými pudy a nepoužívají zdravý rozum. Praktiky, které Viktor používá, se u jednotlivých postav ani moc neliší. Právě z toho důvodu čtenář musí hrdinky a jejich životní etapy brát s nadhledem, jak zřejmě autorka zamýšlela, protože jinak nedávají smysl. 

Jolana trpěla osm let v manželství s mužem, který se Viktorovi povahově docela podobá, ovšem s tím rozdílem, že Viktor je mnohem horší. Jolana však ví, co chce a tak se snaží vést konečně svůj život tak, jak chce, ale vyhne se nakonec Viktorově pasti? Odolá jeho manipulacím? 

Vilma je velkou dlužnicí, protože ji Viktor vytáhl z drog a nechává ji u sebe bydlet. Ona je do něj zamilovaná, on ji využívá a hraje si na samaritána. Jenže netuší, jak moc je Vilmička vypočítavá a jak tuze moc má ráda peníze... Co když nakonec bude mít v hrsti ona jeho namísto, aby to bylo naopak? 

Irma je vdaná za muže, který je psychicky labilnější a musí brát antidepresiva. Na vině je spíše ona sama, protože kdyby se mu věnovala, zřejmě by až takové problémy neměl. Jenže Irma na něj nemá čas, touží po Viktorovi, a tak starostlivého, emotivního a milujícího manžela zanedbává a její život se začíná odvíjet zcela jinak, než původně zamýšlela...

Pavlínka je studentka, která působí jako tichá šedá myš. Stará se o svou milovanou fenku a na víkendy jezdí k rodičům. Ovšem pokud to tedy Viktor dovolí. Byl její první a ona je do něj naprosto zamilovaná. Jenže pak jí její milý začne ukazovat svou horší stránku a Pavlínce začíná peklo... 

Samotný Viktor je manipulativní člověk. Dal by se považovat za sociopata a působivou postavu, kdyby si autorka dala více práce s jeho charakterem. Takhle se jen potlouká od jedné ženy ke druhé,  zázračně zvládá své zaměstnání a čtenář o něm příliš neví.

Postavy nejsou vykreslené dobře. Působí prostě a povrchně. Důvody jejich chování nejsou mnohdy dostatečně vysvětlené. Jednají prakticky v rozporu se zdravým rozumem, protože to, co pro svého vyvoleného dělají, překračuje všechny meze. Profily jednotlivých hrdinů mají potenciál, který ovšem není vůbec využitý.

Viktor není můj, já nejsem jeho. Máme občas skvělý sex a to je všechno. (Str. 141)

Dějová linie se tedy střídá podle pohledů. Neočekávejte nic originálního natož snad propracovaného. Autorka se rozhodla vylíčit vše povrchně, což je škoda, protože kdyby se knize více věnovala, mohla by zobrazit psychologický román, který má sílu. Bohužel titul obsahuje pouze minimum psychologických prvků, prakticky jednoduchou spletitost, nevyvážené emoce a opakující se situace - a to čtenáře opravdu neokouzlí. 

Máte pocit, že by tedy mohlo jít o kontroverzní román s erotickými prvky? Opět jste vedle. Viktorie Veselá zkrátka zobrazila několik žen, poukázala na jejich marnost a hloupost. Zobrazila slabě hlavní myšlenku knihy, která je sice fascinující, ale neobratně ztvárněná. Příběhy postrádají kouzlo a samotná atmosféra se sice s úhly pohledů mění, ale nevýrazně.

Je škoda, že takový působivý námět vyznívá neslaně a nemastně. Nenabídne vám nic víc než odpočinkovou četbu pro nenáročné čtenářky, které se chtějí smát či děsit osudu nepřemýšlejících žen a nijak se nad tím vlastně ani nepozastavovat. 

Psychické a fyzické týrání není sepsáno nikterak výjimečně. Nic, co by vás posadilo na zadek a vyděsilo. Ale zas na druhou stranu máte velmi dobrou představu, jak by nemělo vypadat chování ve vztahu. A jakým způsobem se hodnotí domácí násilí. Pro někoho bude právě tohle dostatečně vyobrazené, jiný bude postrádat více popisů. Romantika a láska je samozřejmě pouze z pohledu žen, ovšem ačkoliv se jedná o dospělé, působí spíše jako pubertální zamilovanost. 

Závěry jednotlivých příběhů jsou sice odlišné a docela zajímavé, ale celkově má čtenář pocit, že kniha je prostě nedotažená a něco jí chybí. I to vysvětlení ohledně hlavního hrdiny je takové vachrlaté. Bylo by potřeba, aby autorka sáhla více do hloubky, abyste cítily emoce, které by knize mohly vévodit... 

Co o titulu říká Chensie? Slabý a průměrný román, který je povrchově zpracovaný a to se na něm odráží nejvíce. Nevadily mi reakce žen a jejich příběhy, bavila jsem se. Viktor byl zajímavý hrdina, ačkoliv ho budete považovat za monstrum, já o takových čtu ráda, ale bohužel v tomto případě jeho profil byl nedostačující. Nečekala jsem toho díky hodnocení mnoho a tak vlastně ani nejsem zklamaná. 

Komu bych Jako můry za světlem doporučila? 
Rozhodně ne romantickým a citlivým čtenářkám, které by mohly být šokované chováním ústředních postav. Jak jsem vás již informovala, jedná se o méně povedenou oddechovou četbu pro nenáročné čtenářky. 


Knižní obálka:
Ilustrace s atraktivním mužem, který však neodpovídá popisu Viktora, je samozřejmě pro ženy přitažlivá. Je to povedené, k obsahu se to hodí.




Anotace:
Jolana, Vilemína, Irma, Pavlínka, každá je jiná povahou, inteligencí i vzhledem. Neměly by nic společného, kdyby nenarazily na muže, který převrátil jejich život vzhůru nohama. Tím je charismatický a dobře situovaný Viktor. Zpočátku je okouzlí šarmem a pozorností, ale každá pak zjistí, že se zapletla s despotou, jehož zajímají převážně sadistické praktiky a ponižování. 

Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2015
Edice: Klokan
Žánr: Romány, Literatura česká
Vazba: pevná s přebalem




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.