Recenze: NÁDECH (Penelope Douglasová)

Tyran a bojovnice

„Přinutím tě k pláči kdykoliv se mi zachce,“ prohlásil klidně a rozvážně. Věřila jsem mu každé slůvko. (Str. 41)


Euromedia rozjela novou edici New adult. Přesně, jak napovídá název, jedná se o žánr New adult. Podle komentářů jsem zjistila, že si někteří čtenáři pletou žánr young adult a new adult. NA se týká pokročilých středoškoláků až vysokoškoláků a obsahuje i erotické prvky, zatímco u YA se dočkáte nejvíc nějakého toho políbení a obvykle se odehrává na prvních stupních střední školy. 

První román, který jsem z této edice měla možnost číst, se jmenuje Nádech. Napsala jej autorka Penelope Douglasová. Jedná se o první díl série Fall Away, která obsahuje včetně novel, zastupující děj mezi jednotlivými romány, osm knih. Dočkáme se všech?


Styl psaní je klasický u new adult. Zbytečně nerozvedené popisy, myšlenky a dokonce i kurzívou vyznačené vzpomínky jsou čtivé a odlehčené, což je s ohledem na téma potřeba. Středně dlouhé kapitoly sepsala autorka v ich-formě pouze z pohledu hlavní hrdinky Tatum.


„Možná je na čase, aby ses začala bránit.“ (Str. 31)

Tate má ráda rychlou jízdu, auta a spoléhá se především na sebe, protože její otec je často pryč a její kamarádka K. C. má přítele, takže se jí nemůže tolik věnovat. Musí být tvrdá, protože už od prvního ročníku zažívá perné časy díky Jaredovi.

Ten býval jejím nejlepším kamarádem. Bydlí ve vedlejším domu a Tatum do něj byla tajně zamilovaná, jenže po prázdninách před nástupem na střední se z milého a ohleduplného kluka změnil v tyrana, který ji pronásleduje, psychicky šikanuje a dělá jí ze života takové peklo, že kvůli němu Tate často pláče a to není žádná citlivka. 

Charaktery jsou vykresleny velmi zajímavě, upřímně i když díky různým přerodům ohledně Jareda se mohou zdát i lehce neuvěřitelné. Postavy až na Jareda nejsou zbytečně výrazné, dokážou pobavit i vyvolat emoce. Díky ich-formě máte možnost nejvíce poznat Tate, do které se velmi rychle a snadno vžijete...

V žádném případě se nenechám zatáhnout do dalšího dramatu s Jaredem v hlavní roli, sakra. (Str. 27)

První polovině románu vévodí psychická šikana, takřka teror, který praktikuje Jared na ústřední postavě. Velmi dobře ztvárněné, zajímavě promyšlené. Rozhodně patří mezi silné stránky knihy, jelikož se autorka rozhodla vykreslit tento Jaredův um se vším všudy. Nezachází do nadbytečných detailů, nezatěžuje vás emotivními hříčkami, ale zobrazuje šikanu silně a velmi skutečně. Někomu se může zdát tato část méně akčnější, což je pravda, jelikož v ní jde o prvky, na které je potřeba popisovat postupně, aby nezněly uměle. Pokud máte v oblibě psychologii, tak v rámci oddechové četby se vám bude první část knihy hodně líbit. Druhá polovina je akčnější, i když už se blíží klasickým new adult románům. Zajímavostí jsou závody na dráze, které autorka zbytečně nerozepisuje, ale adrenalin vám rozhodně zvýší, především pokud máte v oblibě závody a rychlá auta. 

Působivé je, že se nejedná o povrchní četbu. Penelope Douglasová sice nejde úplně do hloubky, což v tomto žánru prostě nikdy neočekávejte, ale dostatečně vše popisuje. Důvody, proč se děje to, co se děje, jsou v mezích. Hlubší smysl je temnější a poutavý. 

Jestli se do hlavní hrdinky vžijete, budete silně ovlivnění emocemi. Zoufalství, bezmoc... ostrá a hořká nenávist. Všechno to ucítíte na jazyku a budete si přát, abyste měli možnost sem tam někoho pěkně profackovat. S ohledem na námět si dílo víc než zaslouží být emotivní, ale nebudete plakat jako želvy. Autorka knihu za tímto účelem nenapsala a ani se nesnažila zbytečně vás odvádět slzavými cestami od tématu, což spousta čtenářek určitě ocení. 

Láska a romantika... To je těžké hodnotit, jelikož v myšlenkách máte onen psychický teror. Nastupující láska je jako čerstvý vánek, který tuhle temnější četbu mění na něco růžovějšího a poklidnějšího. Jak je v žánru New adult běžné, vychutnáte si i nějakou tu erotickou scénu, vhodně popsanou a pěkně žhavou.

Náročnější čtenář si všimne pár účelových situací, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nepříjemné to však není, neboť se jedná o velmi zdařilý román, který přečtete jedním dechem. Díky tématu si přijdete na své, pokud chcete něco tvrdšího a přitom i něžnějšího zároveň. 

Jelikož se autorce podařilo Jareda vykreslit opravdu zajímavým způsobem, jeho postava je takřka pohlcující a vyvolává nejvíce emocí a otázek! Protože Jared je hodně tajemný. Je žhavou a chladnou hádankou, kterou budete toužit rozluštit! 

K závěru se vyjadřovat nebudu, abych vám neprozradila nic, co by vás mohlo připravit o zážitek. Rozhodně však knihu mohu doporučit čtenářkám, které touží po vzrušujícím a nebezpečném zážitku!

Co na Nádech říká Chensie? New adultku jsem zhltla za dva dny. Bylo to okouzlující, temně-romantické čtení. Silně jsem se do příběhu vžila. Nenáviděla jsem i milovala. Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická a díky ní jsem si rychlou, nebezpečnou, poutavou i vzrušující četbu užila až do samého konce. Konečně další titul NA, který má temnější nádech, podobně jako můj oblíbený román.


Knižní obálka: 
S ohledem na poměrně tvrdou psychickou šikanu hned z počátku se mi zdá ilustrace až příliš nevinná a něžná, ale to je jen můj osobní pohled.




Anotace: 
Návykový román napěchovaný touhou, odříkáním, bolestí… a opět touhou. Může se člověk, kterého milujeme, změnit v tyrana, a potom zase zpátky? „Jmenuju se Tate,“ říká hlavní hrdinka. „Ale on má pro mě jiné jméno. Kdysi jsme byli nejlepší přátelé, ale pak se s ním něco stalo, a teď mi dělá ze života peklo…“ Mezi láskou a nenávistí je jen tenká linie. Tate už si nechce nechat ubližovat od kluka, kterého kdysi měla ráda. Když se mu postaví, přepíše tím pravidla a zjistí, že za Jaredovými zlými slovy se skrývá jeho vlastní bolest. A jí se přes všechnu nenávist rozbuší srdce, jen co se přiblíží. 

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2018
Žánr: New adult
Ze série: Fall Away (1)
Počet stran: 311
Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.