Recenze: SLEDUJ MĚ (A. V. Geiger)

Nápaditá a návyková young adult!


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Yoli na FB

Chci zakoupit titul Sleduj mě v Knižním klubu


Čtivý young adult thriller mnohé příjemně překvapí! Jedná se o debut mladé autorky A. V. Geiger, která si teprve svou čtenářskou základnu buduje, ale s tímto příspěvkem se brzy stane ceněnou spisovatelkou young adult.

V er-formě se střídají dvě vyprávění z úhlu pohledu ústředních postav. Dílo je dělené na části, ve kterých se vždy začíná kapitolou, obsahující výslech Erika či Tessy. Zvláštní ztvárnění je velmi čtivé a prakticky ihned se dokážete vžít do zajímavého příběhu. 

Tessa trpí agorafobií a již nějakou dobu nevyšla ze svého pokoje. Psycholožka se jí snaží pomoci a čtenář tak postupně a zlehka naráží na temnější důvod, který Tessu drží v bezpečí za zdmi. Setkává se tak pouze se svou lékařkou, zaneprázdněnou matkou a nepříliš chápavým přítelem, který jí v jejím rozpoložení vůbec nepomáhá. Tessa hledá útěchu v písních zpěváka Erica Thorna, do něhož je poblázněná. 

Eric Thorn je mladý zpěvák. Celebrita, která má své vlastní psychické problémy. Trápí ho totiž strach... Je vyděšený z toho, co se stalo jiné hudební stár. Ta obava se v něm postupem času rozrůstá a on by nejraději ze showbussinesu zmizel, ale jako okovy ho pevně drží smlouva. Nemůže nic. Snad jen sám sebe trochu zdiskreditovat. To se mu zrovna nepodaří, ale narazí na svou fanynku Tessu, se kterou si začne dopisovat přes Twitter. Dva bezmocní lidé, kteří o sobě mnoho neznají, si začínají pomáhat...

Postavy jsou uvěřitelné a zajímavé. Nepříliš výrazné, aby to pokazilo náhled na příběh, ale dostatečně na to, aby vás chytili a nepustili. Skvělé je, že hrdinů není moc. Spíše troška a tak se neztrácíte a snadno si na všechny zvyknete. Nejsou černobílí, mají své dobré i špatné stránky a ta lidskost, která se projevuje prostřednictvím emocí, je někdy až pohlcující. Při čtení vás také povzbudí nápadité a zábavné dialogy. 

Děj se odehrává ve dvou působivých liniích. Ani jednu autorka neošidila a skvěle vystihla i různé atmosféry. Zatímco Tessyn příběh se odehrává zejména v jejím pokoji a na zdi Twitteru, Eric prožívá svůj sen, který se pro něj stal noční můrou. Spisovatelce se podařilo vhodně vylíčit panický strach, kdy se hrdinka bojí vyjít ze svého pokoje či domu. Její stres je velmi dobře popsán a šikovně navazuje na myšlenkové pochody, které víc než v dané chvíle sedí. Naopak Eric je neustále mezi lidmi, ale přitom se cítí osamělý. Je pohlcený paranoiou i strachem, který se vám může dostat až pod kůži. Skvěle popsaná atmosféra v obou případech je velmi pohlcující. Panika se lehce proplétá celým příběhem a předpokládaně se postupně zvyšuje, až v úžasnou gradaci. 

Thrillerová část, ve které se odehrává nejpodstatnější, temné a hrůzné dějství, je silná a zaručeně budete mít pocit, že nutně potřebujete číst mnohem rychleji, protože touha znát víc bude nesnesitelná. Napětí a překvapující zvraty se doslova promění v návykové drama.

Ohromné je, jak se autorce podařilo vystihnout showbusiness. Co všechno vám odkrývá, aniž by vás napadlo na to vůbec pomyslet. Zajímavosti ze zákulisí jsou rozhodně třešničkou na dortu, protože teprve s Ericem poznáváte temná zákoutí slávy. 

Milostná linie je z počátku velmi jemná, protože se spíše jedná o přátelství, které se mezi dvěma potřebnými lidmi, jež si vzájemně pomáhají, prohlubuje. Pravda, díky tomu se toho ze začátku vlastně ani moc neděje. Příběh z velké části moc akční není, ale i přesto nepůsobí vleklým či nudným dojmem. Ba naopak se čte tak snadno, až je to překvapující. A když dojde k podstatnému dění, odehrává se vše velmi plynule a přirozeně. Emoce jsou jemné a přesto uvěřitelné. Velmi snadno dokážete s hlavními hrdiny soucítit a prožívat jejich příběh. Pocity a romantika se skrývá také v básních, resp. slokách písně, která je pro radost všem českým čtenářům přeložená celá, takže pokud neumíte anglicky nebo jste začátečníci, nemusíte nic hledat ve slovníku. 

Závěr je fantastický. Dá se říct, že konce jsou vlastně dva. Ten zcela poslední dostává příběh zas na jinou, mnohem drastičtější rovinu, která potěší krvelačnější čtenářky. Můžete být překvapené nebo můžete mít pocit, že vám smysl uniká, ale zcela poslední část vás má navnadit na druhý díl, který již v zahraničí vyšel a já doufám, že mi v ČR se jej také dočkáme. 

Tímto young adult thrillerem se vyšvihla mezi top tohoto žánru! Skvělá oddechovka, thrillerová senzace a pohlcující četba v jednom úžasném lehce romantickém kousku. Sledujte Tessu, neuděláte chybu. 

Co na titul říká Chensie? Příběh byl poutavý, skvěle se četl a dokázal překvapit. Fakt jsem si knihu moc užila a těším se na její pokračování. Romantika byla sice minimální, ale příběh měl spád, byl svým způsobem originální a dostal mě.

Knižní obálka:
Nemá chybu. Líbila se mi od prvního pohledu. 



Anotace: 
Tweety, soukromé zprávy i záznamy policejních výslechů… 
YA thriller pro onlineonovou generaci, který vás udrží v napětí do poslední stránky!

Tessa má agorafobii, úzkostný strach z otevřeného prostoru. Utíká proto do online světa, kde je aktivní členkou fandomu zpěváka Erica Thorna. Když jí její idol nečekaně pošle zprávu, původně se záměrem si z ní vystřelit, jejich komunikace se rozvine v upřímné přátelství. Když se ale rozhodnou setkat IRL, na povrch začnou vycházet nebezpečná tajemství…

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Žánr: young adult, thriller
Počet stran: 352
Vazba: brožovaná s chlopněmi





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.