Recenze: RYCHLE A BEZBOLESTNĚ (Markéta Dočekalová)

Tajuplná hlubší myšlenka...


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Grada - Cosmopolis
Grada a Cosmopolis na FB

Chci zakoupit titul Rychle a bezbolestně


Česká autorka a televizní scénáristka Markéta Dočekalová se věnuje především tvůrčímu psaní, o kterém napsala již mnoho publikací. Zabývá se několika různými žánry, ale mezi jejími díly vyniká díky své myšlence román Rychle a bezbolestně.
Vyprávění v er-formě je čtivé, poměrně zrychlené a působí jednoduchým dojmem. Autorka se zřejmě snažila o méně výrazný styl psaní, aby nezapadla výrazná hlubší myšlenka díla. Kniha obsahuje mimo hlavní linie i několik vedlejších linek. Některé jsou načrtnuté více, jiné méně. 

Mezi nejpodstatnější hrdiny příběhu patří Nikol a její otec, kteří mají velmi neobvyklý obchůdek s názvem Rychle a bezbolestně. Aby skryly svá tajemství, nesmí ustrnout na jednom místě a často mění své působiště. Tentokrát se objevují v Praze... 

Jejich prvním zákazníkem je Filip. Muž, který mluví tak nespisovně, až to tahá za uši a moc rozumu nepobral. Je potřeba, aby zmoudřel...

Postav je opravdu hodně. Autorka zmiňuje zákazníky obchůdku i jejich přátelé či rodiny. Tím počet hodně narůstá spolu s možností se mezi nimi prostě ztrácet. Někteří mají propracovanější příběh, jiní jsou načrtnutí pouze povrchně, aby bylo vidět, jaký dopad na ně spolupráce s Nikol a jejím otcem měla. Časté střídaní postav a přeskakování některým čtenářům může při čtení vadit. Kamenem úrazu může být také slang, díky němuž vám dialogy mohou připadat křečovité.

Nejpodstatnější je hlubší myšlenka knihy, která rozvádí hned několik hodnotnějších námětů k zamyšlení. Co znamená motto obchodu Rychle a bezbolestně se dozvídáte prostřednictvím Filipa hned na začátku, kde také prakticky tajuplnost končí, ale magické kouzlo setrvává až do samého konce. Důležité je, jak jej využijete. Někdo by sám takovou možnost přijal, další nad tím bude pouze vrtět hlavou. Záleží, jak moc se nad námětem zamyslíte. Náročnější čtenáři zahlédnou mezery, které autorka nevyplnila. Zpracování není nejpropracovanější a zaujme tak spíše nenáročné čtenáře. Náročnější čtenář bude očekávat hlubší náhled na charaktery a jejich důvody, čehož se mu prostřednictvím psychologických prvků v rámci daného žánru u všech postav nedostane.

Nejvýraznější jsou závěry, protože se samozřejmě těšíte na to, jak si tzv. osud s hrdiny pohraje. Výsledky jsou poměrně uspokojující. Ironie se slévá s nostalgií a citlivější čtenáři nezůstanou ušetření silnějších emocí. Pokud jste s postavami prožívali jejich nejdůležitější životní etapu, rozhodně vás zasáhnou. Emoce z počátku nejsou natolik výrazné, ale později příhodně přidávají  na intenzitě. Mezi řádky lze vyčíst také určité poučení, které se vám autorka snaží předat. Jak se rozhodovat a jakým způsobem žít. 

Rychle a bezbolestně bych doporučila nenáročným čtenářům, kteří si chtějí přečíst knihu, dotýkající se lidství. Co všechno jsme schopní obětovat proto, abychom něco měli hned? 

Co na knihu říká Chensie? Kniha má velmi dobré hodnocení a čtenáři jsou nadšení. Já bohužel patřím mezi čtenáře, kteří nejsou spokojení. Oceňuji určité kvality díla, ale vadí mi povrchnost, malá uvěřitelnost postav, křečovité dialogy. Když už je myšlenka tak působivá, očekávala bych, že si autorka dá větší práci i se zpracováním. Jako náročnější čtenářka jsem očekávala víc.


Knižní obálka: 
Rozostřený obchůdek. Já osobně jsem nepoznala oč jde, ani na mě ilustrace nepůsobí tajuplně, spíše zvláštně.


Anotace: 
"Včera tam ještě nebyl. Jen prázdné, špinavé výlohy. Dnes, s úderem deváté, se tu objevil. Aranžérka pověsila do výlohy velký plakát a nad vchodem se rozsvítil neonový nápis: Rychle a bezbolestně. Nic víc. Nový obchod na pěší zóně v Praze." Tak začíná poutavý román RYCHLE A BEZBOLESTNĚ, autorky Markéty Dočekalové, který vám tentokrát předkládá nevšední příběh plný magie a napětí. Kdo by nechtěl získat něco rychle a bez námahy? Třeba se naučit cizí jazyk, nebo zhubnout lusknutím prstů? Stačí jediný podpis a přání může být splněno. V románu se proplétají osudy postav, které nabídce neodolaly, ale i těch, jejichž osud změnili jiní. V životě však nic není zadarmo a každý za své přání jednoho dne zaplatí.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2012
Žánr: Romány
Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.