Recenze: ADHD A ADD V DOSPÍVÁNÍ (Uta Reiman-Höhn)

Dozrávání a překonávání krizí


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Portál na FB

Chci zakoupit titul ADHD a ADD v dospívání


Německá diplomovaná pedagožka od roku 1994 vede Institut pedagogiky a učení v Niedernhausenu, pracuje s dětmi a radí rodičům. Autorka rozhodně zkušenosti nezapře, dokáže je využít a naservírovat vám je na stříbrném podnose. Máte-li chuť přečíst si ukázku z této publikace, zavítejte na stránky nakladatelství, kde se o knize dočtete více. 

Už podle obsahu poznáváte, že se autorka snažila obsáhnout opravdu spousty podstatných témat, týkajících se ADHD a ADD a opravdu se jim věnovala i s uvedenými příklady daného chování. Mimo teorii se v publikaci tedy dočtete i zkušeností s dětmi, že ADHD a ADD mají. 

Krátká předmluva vás upozorní, že tyto diagnózy jsou nejčastější poruchou chování a je tedy potřeba mít o nich kvalitní informace, především pokud jste rodič či pedagog, který  s těmito dětmi přichází do styku. Již v úvodu vás čeká první příklad, ve kterém máte názorně zobrazeno, jakým způsobem se může dítě s touto diagnózou chovat. 

V této knize popisujeme typické situace a způsby chování dospívajících s ADHD a ADD v pubertě, vysvětlujeme pozadí jejich chování a navrhujeme alternativy řešení každodenního života s postiženým dospívajícím. (Str. 14)

Kniha se dělí na osm podstatných kapitol, které mají ještě další rozdělení: 
  • Základní informace o ADHD a ADD
  • Typické chování dětí s ADHD a ADD
  • Škola, vzdělání a profese
  • Rodina
  • Závislost
  • Co prospívá adolescentům s ADHD a ADD
  • Otázky související s ADHD a ADD u adolescentů
  • Novinky a klíčové body: To nejdůležitější v kostce


Čím se tyto diagnózy vyznačují a jak se dělí? ADHD a ADD nemá jen zápory, ale lze vidět také určité klady, jak vám věcně a přesto citlivě uvádí autorka. Mimo teorii se objevují ráznější případy, které vás mnohdy mohou uvést v údiv, že se nejedná o klasické, avšak přehnané pubertální jednání, ale naopak o poruchu. 

Téma je fascinující o to víc, že jej autorka vysvětluje srozumitelně a věcně. Texty jsou poučné, nezavádějí vás však do zbytečností, které nejsou podstatné, a přesto je vlastně sepsáno vše. Díky Ute Reimann-Höhn si snadno uděláte obrázek, dozvíte se opravdu hodně informací a znázorňujících příkladů. Věřím, že ač po dočtení knihy nebudete profesionály oboru, přesto budete schopní pochopit vše, co se námětu týká. 

Knihu bych doporučila všem, které ADHD a ADD zajímá. Kteří se touží poučit a dozvědět tolik, aby byli schopní s informace využívat. Určitě jej ocení také rodiče, jejichž děti touto poruchou trpí, protože jim snáze porozumí. Ač vás doktoři ujišťují o všem, nestihnou vám toho povědět tolik, jako autorka, která tuto publikaci precizně sepsala.

Co na titul říká Chensie? Fascinující téma a naprosto perfektní zpracování. Dokonale se v něm vyzná podle mého i lajk, který k oboru psychologie jen přičichl. Ty příklady jsou vážně upřímné a velmi poučné. Titul si mě získal na celé čáře a rozhodně jsem za podnětné informace ráda. 


Anotace: 
Představa o tom, že děti s ADHD nebo ADD ze své poruchy vyrostou, je bohužel lichá, poruchy pozornosti s hyperaktivitou nebo bez ní svého nositele provází po celý život. A život s ADHD nebo ADD může být velmi komplikovaný. Hyperaktivita nebo hypoaktivita, impulsivnost, neschopnost se delší dobu koncentrovat a další obtíže spojené s těmito poruchami mohou vést i k dalším obtížím. Mladí lidé s ADHD častěji páchají trestné činy, lidé s těmito poruchami mají obtíže v partnerských vztazích a vyskytuje se u nich problematické sexuální chování. Častěji také trpí depresemi či úzkostmi. Mívají také obtíže dokončit školu. 
Kniha nabízí velmi fundovaný, zkušený pohled pedagožky, která s mladými lidmi s těmito poruchami pracuje. Autorka zařazuje příběhy mladých lidí s poruchou pozornosti s hyperaktivitou nebo bez ní a ilustruje na nich nejrůznější obtíže, s nimiž se dospívající s ADHD a ADD potýkají. Doporučuje postupy, které jsou ozkoušeny v praxi. Nijak ADHD a ADD nedémonizuje, jak se někdy stává.

Uta Reimann-Höhn je německá pedagožka a autorka knih pro učitele. 

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2018
Žánr: Pedagogika a psychologie
Počet stran: 160
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.