Recenze: POVÍM TI TO PASTELKAMI (Petr Šulc)

Krásné dílo, pomáhající rozvíjet sourozenecký vztah


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pierot
Pierot na FB

Chci zakoupit titul Povím ti to pastelkami!


Povím ti to pastelkami je kniha plná ilustrací je tím nejlepším pro malé čtenáře, kteří se těší na malého bratříčka či sestřičku. Jak sděluje část anotace, skutečně kniha představuje originální pohled očima dítěte na očekávání nového přírůstku do rodiny. 




Kreativní zpracování netkví pouze v pestrých ilustracích, ale samotném uchopení příběhu. Příběh ovládá šestiletý Oskar formou autentických dětských dopisů, adresovaných budoucímu bratříčkovi Theodorovi, který se má teprve narodit. Font písma i barva jsou zvolené také neobvykle, což je jen dobře, protože klasický font písma by působil spíše rušivým dojmem a kazil by naprosto skvělou atmosféru, kterou autor i ilustrátorka nastolili. 



Ústřední postavou je tedy chlapec Oskar, který si pro svého brášku připravuje dopisy, kterými se mu snaží ukázat krásu světa prostřednictvím textu i obrázků. Oskar je skvělý hrdina, pozitivně ukazuje vše podstatné, co by děti měly znát a hlavně je neutvrzuje v žádných předsudcích. Kluk klidně může mít v oblibě červenou pastelku, jak zdůrazňuje autor. Což je dobře, sama s tím bojuji a jsem ráda, že jsem pro syna našla knihu, která ho utvrdí v tom, že může mít rád i to, co je předem bráno jako holčičí.

Nejspíš vás překvapí, že děj se netýká českého prostředí. Obálky dopisů odpovídají zahraniční korespondenci, což je s ohledem na ilustrace, zobrazující moře, exotické stromy či rostliny naprosto samozřejmé. Možná byste dali přednost ryze českému příběhu, ovšem pak by nebylo možné ukázat svět ve všech barvách, že? 


 


Důmyslné je, že u každé barvy se autor skrze Oskara snaží nenásilně děti o něčem zajímavém poučit, o něco více jim zas ze světa ukázat. Promyšlené a cílené texty jsou velmi krásnou ukázkou dětského světa, ve kterém se děti budou cítit velmi dobře. 

Barevné veselé ilustrace má na triku ilustrátorka Zuzana Dreadka Krutá. Fakt je, že velmi vhodně podporuje kouzelnou a upřímnou atmosféru, který autor ve svém příběhu vykreslil. Kresby jsou jemné, zaoblené a působí lehce plasticky. Ač jsou zřejmě vytvořené počítačově, nejedná se o ilustrace, ze kterých byste cítili hrubou umělost. 


V závěru díla si pro vás autor připravil Návrhy pro rodiče a děti, jak s knihou dále pracovat. Jedná se o tvůrčí část, doplněnou různorodými otázkami, podněcujícími dětskou mysl. S pomocí Oskara tedy můžete vytvořit různé zajímavosti, zazpívat si, atd...



Titul je určený pro děti od pěti let s ohledem na závěrečnou část, která je složitější. Já mohu tuto krásnou knihu jen doporučit, protože přirozeně a láskyplně pomáhá navazovat pouto mezi sourozenci, což není je jen jeden z jejích kladů.



Anotace: 
Šestiletý Oskar se právě od maminky dozvěděl skvělou zprávu – bude mít bratříčka! Oskar má velkou radost, ale vzápětí ho napadne, že bratříček vlastně o světě nic neví a až přijde, bude se asi všemu divit. A tak mu začne psát a kreslit dopisy. Oskar píše každý dopis jinou pastelkou, aby bratříčkovi co nejlépe ukázal, jak je svět kolem nás pestrý. Svět, v němž na každém kroku čeká nějaké překvapení a každý den je malým dobrodružstvím.

Knížka Povím ti to pastelkami představuje originální pohled očima dítěte na očekávání nového přírůstku do rodiny. Na konci knihy naleznou rodiče tipy a nápady, jak s knihou společně s dětmi dále pracovat. Poetickými ilustracemi knihu doplnila Zuzana Dreadka Krutá. Kniha je vhodná pro děti od pěti let.

Nakladatelství: Pierot
Rok vydání: 2018
Žánr: Knihy pro děti
Počet stran: 35
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.