Recenze: ZOOPISNÍK MIROSLAVA BOBKA (Miroslav Bobek)

Skvělé dílo pro všechny milovníky zvířat!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis
Grada a Cosmopolis na FB

Chci zakoupit tento titul!


V anotaci se dočtete, že na otázky, které by vás možná ani nenapadly, odpovídá ve svých zápiscích ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Už to většinu čtenářů nejspíš nastartuje, aby po této knize sáhli a rozhodně nebudou litovat.




Miroslav Bobek je člověk na svém místě. Z textů je cítit jeho láska ke zvířatům, ačkoliv nepíše výrazně emotivně a spíše se jedná o objektivní přednes. Emoce, zobrazení skutečného života zvířat v zajetí i na svobodě a mnoho dalších prvků je tak silných, že mnohým čtenářům kniha otevře oči. 

Titul je doplněn o ohromné množství autentických ilustrací. Fotografie jsou naprosto perfektní, ač je někdy škoda, že jsou zrovna v ohybu, který kazí jejich krásu.



Autor Miroslav Bobek pojal knihu mnoha způsoby. Hovoří v ní jako zkušený zoolog a ředitel zoo, který vám zprostředkovává nádherné zážitky ze  zoologické zahrady, ale také jej situuje jako cestopis, ve kterém vám ukazuje život zvířat v zahraničí včetně krás i útrap. S upřímností vám vypráví o pytlácích, ukazuje bez obalu, ale nikoliv přehnaně a srdceryvně, jak je zacházeno s lovenými zvířaty a jaký osud je čeká. Kniha není o tom, aby vás šokovala, vše je opravdu věcně sepsáno a tak nehrozí nic, co by čtenáře rozrušilo, ačkoliv milovníci zvířat samozřejmě budou smutní z nepříjemných faktů.


Titul obsahuje spousty zajímavých a podnětných informací nejen o zvířatech. Dozvíte se opravdu mnoho dalšího i kupříkladu o kultuře v Africe. Většina příspěvků se týká zvířat, ale ne všechny. Autor má dar podmanivě vyprávět a je jen dobře, že toho využívá. Krátké kapitoly se snadno čtou a opravdu baví. 


Tohle naprosto výjimečné dílo bych ráda doporučila všem, které zajímá neobvyklé putování a zážitky, týkající se především zvířat. Dozvíte se toho opravdu mnoho a vše vám ještě víc zpříjemní ilustrace. Ať jste malí či velcí, určitě vás kniha osloví a spousty nových informací vás nenásilně naučí.


Co na Zoozápisník Miroslava Bobka říká Chensie? Knihu jsem si neskutečně zamilovala a to hlavně díky vyprávění Miroslava Bobka, které bylo lákavé ve všech směrech. Ukazuje pro čtenáře tolik nových a zajímavých informací, krásně podaných, doplněných skvělými ilustracemi, že se prostě nedá odolat. Anotace samozřejmě nedokáže vystihnout obsah a pocit, který čtenáře provádí při čtení, stejně jako to nesvede má anotace, ale vážně jsem byla hodně okouzlena a můj čtyřletý syn se mnou. Pročítala jsem mu zajímavosti o zvířatech, ukazovala fotografie. Rozhodně jsme Zoozápisník nečetli naposledy! 


Anotace:
Zoopisník ředitele Zoo Praha obsahuje přes sedmdesát kapitol, ve kterých vás autor seznámí s mnoha pozoruhodnými zvířaty a lidmi. Poznáte zákulisí pražské zoologické zahrady a seznámíte se s dobrodružným světem pouští a pralesů. Více i méně vážná témata, která autor podává neotřelou a odlehčenou formou, zakončují překvapivé pointy a poprvé je doplňují zcela unikátní fotografie.

Víte, kudy cestují kvakoši? Jak to bylo s lanovkou v pražské zoo? Kdo založil muzeum bobků? Kdy se slaví Světový den luskounů? Jak se daří pražským koním Převalského v Mongolsku? Který živočich je nejrychlejší? Kudy v Kamerunu jezdí Toulavý autobus? Kolik má Zoo Praha zvířecích obyvatel? To všechno a mnohem víc se dozvíte, když si přečtete nový Zoopisník Miroslava Bobka.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Žánr: Zoologie, Zvířata, Cestopis
Počet stran: 288
Vazba: Pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.