Recenze: DŮM STÍNŮ (Pamela Hartshorne)


Strhující a chmurné drama plné emocí



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet!
Baronet na FB

Chci zakoupit tento titul!



Velmi příhodně v tento pochmurný a studený čas vyšel dramatický, z části historický román pro ženy, odehrávající se v sychravé Anglii. Až k vám bude sálat ten chlad a šílenství, které má sílu vyděsit i náročnějšího čtenáře, nechte se zlákat a rozluštěte tajemství, která nesmí být vyřčena...

Styl psaní v ich-formě se lehce čte. Autorka dává prostor popisům, emocím i myšlenkám a nic zbytečně nezvýrazňuje, což umocňuje příjemnou, jemně komorní atmosféru a pocit bezmoci. Svižně líčí vše podstatné a vyhýbá se méně podstatným informacím. V některých pasážích zabloudí i do minulosti a vzpomínek, které vás nejspíš příjemně udiví. Jak tušíte, dějová linie se dělí na části, které se odehrávají v současnosti, a ty, jež se dějí v historické době...

Kate měla nehodu, po které se probouzí v nemocnici a na nic si nevzpomíná. Navštěvují ji lidé, které by měla znát, ale není si jistá. Může svým vzpomínkám věřit? Už od začátku je jasné, že příběh bude pěkně spletitý, temný a zajímavý. 

Nebudu vám vůbec nic vyprávět o hrdinech, se kterými se setkáte. V této recenzi musím sdělovat fakta velmi opatrně, nerada bych vám pokazila fantastický zážitek. Postavy jsou reálné, uvěřitelné. Každá působí jinak a převážně nejsou černobílé. U některých je silně cítit, že jsou propracovány do hloubky, což vám román ještě zpříjemňuje. 

Komorní atmosféra Anglie je naprosto perfektně ztvárněná. Surovost a chmury na vás padají tak silně, až to někteří mohou podlehnout oné depresivní náladě. Zejména citlivější čtenářky z takového prostředí mohou být nejisté, ale v případě, že takové knihy vyhledáváte, tak s titulem Dům stínů získáváte jackpot. 

Nádherné šílenství se vznáší nad okraji stránky a buší vás do spánků, jakmile se začtete. Už od začátku totiž nic není jednoznačné. Ta úchvatná propletenost a propracovanost románu pro ženy si získá i náročnější čtenářky, které touží po dramatickém a silně emotivním zážitku. 

Psychologické prvky jsou ztvárněné dostačujícím způsobem, vhodně je doplňuje ona historická část a vše stmeluje silně reálný podtext. Emoce vnímáte od samého začátku a postupem čtení se ještě víc přiostřují. 

Tohle není příběh s milostnou zápletkou, ačkoliv se vám romantiky dostane. Silná je také mateřská láska, jak vás na to upomíná již anotace - z mé strany by bylo vhodné zmínit, že citlivější maminky mohou být ochromené a nemusí si čtivo vychutnat tak, jako jiné čtenářky. Vše vrcholí v závěru, ve kterém se rozmotávají rodinná tajemství. U některých vám zřejmě padne čelist, jiná možná vytušíte. Faktem zůstává, že budete koncem nadšení i vyděšení.

Moc jsem vám toho neřekla, viďte? On je opravdu problém sepsat recenzi o něčem tak působivém. Mnohé z vás to položí na lopatky (jako mě) a jiní díky své odvaze možná skončí o poznání lépe, ale stejně věřím, že budou unesení skvělou atmosférou a příběhem. Tajemství jsou nepřehnaná a stojí za to je rozluštit. Ani nevíte, jak moc ráda bych vám všechno vypověděla. jelikož jsem se do knihy opravdu rychle a snadno zainteresovala. Musela jsem ji číst na etapy, jelikož na mě čtení bylo velmi silné, ale nedokázala jsem knihu odložit úplně, protože tak hodně byla napínavá a temná... 

Máte-li odvahu a chuť objevovat temnější rodinná tajemství, jež vás mohou stát nervy, pusťte se do knihy. Ničeho se nelekejte a užijte si propracovaný a nezapomenutelný zážitek z Anglie. Jako byste tam byli. Jako byste ten chlad, emoce a svůdné šílenství cítili na vlastní kůži, což může být velmi, ale velmi nebezpečné...



Anotace: 
Když se Kate Vavasourová probudí v nemocnici, nepamatuje se na rodinu shromážděnou kolem jejího lůžka ani na svůj život před nehodou. Lékaři jí diagnostikují posttraumatickou amnézii s tím, že by se jí vzpomínky měly začít postupně vracet. Což se stane… ale ty vzpomínky nejsou její. Patří Isabel Vavasourové, která žila a zemřela na panském sídle Askerby před čtyřmi sty lety.

Po návratu na Askerby se Kate ocitne v domě plném stínů a podezírání. Protože nepoznává svou rodinu, přátele, a dokonce ani malého syna, zoufale se snaží poskládat události, které vedly k jejímu děsivému pádu. Zdá se, že život na zámku není tak dokonalý, jak Vavasourovi na veřejnosti předstírají. Ale dříve než Kate odhalí současná tajemství, musí odhalit pravdu o minulosti… Bylo Isabelino šílenství skutečné, nebo udělala chybu, když důvěřovala člověku, o kterém si myslela, že ji nikdy nezradí?

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy, Historické romány
Počet stran: 480
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.