Recenze: KAVÁRNA V KODANI (Julie Caplin)

Vřelá oddechovka ve stylu hygge! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis
Grada a Cosmopolis na FB

Chci zakoupit tento titul!


Novinka nakladatelství Grada - Cosmopolis je jednoduchou a mírnou odddechovou četbou  na motivy dánského životního stylu Hygge. Věřím, že budete příjemně překvapení jako já, co se skrývá pod tímto jednoduchým názvem. 

Styl psaní v ich-formě je velmi příjemný. Autorka zbytečně nezabředává do popisů, ale vhodně vše vylíčí, aniž by zas působila zbytečně stroze. Nic není strojené, ale přirozené. Titul se dělí na tři hlavní části s názvem: Londýn, Kodaň a Londýn, přičemž je jasné, v jakém prostředí se příběh odehrává.

Kate zjišťuje, že jí její přítel a milenec vyfoukl povýšení díky jejímu nápadu. Je z toho samozřejmě sklíčená, ale nehodlá uznat porážku. Začne tvrdě bojovat a to tak, že přijme zakázku na poslední chvíli, která se týká dánského obchodníka. Právě to jí úplně změní život... 

Kate zanedbává svůj osobní život, ale za to se naplno věnuje tomu profesnímu. Je cílevědomá a jen tak se nevzdává. V Kodani ji potká spousty nepříjemností i krásných chvil, ale přece jen ji to nepoloží. Nebo ano? 

Hrdinové jsou reální. Každý působí jiným dojmem, jsou příhodně různorodí a zábavní. Od bručouna po rozmazlenou fiflenu a stydlivou dívku se setkáváte opravdu se zajímavými postavami. Není jich příliš, snadno si na ně zvyknete a oblíbíte si je. Především proto, že některé vám svůj osud otevírají více a máte tak možnost je o něco víc poznat a prožít s nimi určitou životní etapu. 

Dějová linie se tedy z části odehrává v Londýně a Kodani. Anglie není tolik zobrazená jako právě Dánsko, kde se dozvíte mnoho zajímavostí, podíváte se na působivá místa a necháte se opájet dánskou kulturou. Kodaň je opravdu skvělým místem pro takové zážitky, které si autorka pro vás i svou hlavní hrdinku připravila. Atmosféra je jemně a svěže vykreslená, působí tak, jak má a stáčí se dle dějové linie, takže vás doprovází ve vší přirozenosti po celou cestu. Reálné zvraty a zápletka jsou hodné odpočinkové četbě, která má sílu zaujmout i náročnější čtenáře, kteří chtějí příjemné čtení. 

Romantická linie je mírná, ale jelikož se Julii Caplin podařilo vykreslit neobvyklého a přesto reálného hrdinu, který vás snadno naláká, tak si ji vážně užijete. Pokud jste romantické duše jako já, tak se na ni rozhodně budete těšit, protože onen muž má, co nabídnout a jak vás pobavit i získat. 

Kniha je nepřehnaně emotivní. Díky atmosféře se pocity ze čtení ještě umocňují a vážně snadno se do příběhu vžijete a necháte se jím opájet. Zažijete škálu různorodých emocí a dynamické i méně dynamické části, kterými kniha oplývá, pro vás bude radost číst. 

Plusem je, že se titul dotýká tématu hygge. Nepatří mezi nejpodstatnější náměty, ale přece jen objevíte jeho prvky a zapůsobí na vás svými střípky štěstí, které vás nenásilně učí. 

Tohle je přece domov hygge. Rodina. Společně strávený čas tu má svůj význam. (Str. 263)

Závěrečná část se odehrává v Londýně. Konec pasáže z Kodaně však působí useknutým dojmem, což nemusí každý ocenit. Na rozdíl od předchozího textu je závěr příhodně spletitější a vytříbenější. Příjemně překvapí a ještě znásobí onen výjimečný pocit. 

Příběh plný emocí a povznášející lehkostí s příslibem milostné zápletky je skvělou oddechovou četbou pro náročnější i nenáročné čtenáře. Zkrátka, máte-li chuť na něco obyčejně neobyčejného, sáhněte po Kavárně v Kodani. Budete příjemně překvapené! 

Co na román říká Chensie? Obvykle takové příběhy nečtu, ale Kavárna v Kodani mi tak přišla vhod. Moc se mi líbila. Čerpala jsem z atmosféry, vytvořila si hygge prostředí... (ehm, já si ho vytvářím vždycky, ani jsem netušila, že svíčky, deka a prostě domácí pohoda je hygge. Pro mě je to prostě pohodlíčko při čtení a každodenním radostném životě.) S Kate jsem si to prostě užila a ten hrdina... A nejen on, všichni prostě byli moc milý a jako bych se s nimi znala a prožívala jejich osudy. Kniha ve mně zanechala velmi krásný dojem. Určitě si ji ráda přečtu znovu. Už teď čeká na další kolo v mé knihovničce. :) 

Knižní ilustraci stejně jako například u románu Manželské okovy a (Ne)obyčejný kluk vytvořila talentovaná ilustrátorka Kateřina Brabcová.


Anotace:
Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se…

Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším.

Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost. 

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy, Hygge
Počet stran: 352
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.