Recenze: (NE)OBYČEJNÝ KLUK (Raquel J. Palacio)

Inspirativní dojemný román o lidskosti.

Každému na světě by se mělo jednou za život dostat ovací ve stoje, protože my všichni jsme vítězi. - Auggie (Str. 316)


Věřím, že spousta čtenářů ocení a oslaví, že u nakladatelství Pikola - Euromedia vyšlo druhé vydání s novou knižní obálkou. Poprvé v ČR vyšel v roce 2013 u Knižního Klubu. Tento hodnotný román si rozhodně zaslouží, abyste jej měli v knihovničce. Hned vám řeknu proč! 


Styl psaní se vždy odehrává v ich-formě, ať se jedná o jakýkoliv úhel pohledu. Vyprávění snadno odlišuje charaktery i atmosféry byť jemně, aby se nejednalo o výrazný rozdíl. Zajímavé je, že některé pasáže neobsahují označenou přímou řeč. 

Kniha je velmi zvláštně dělená na části, které se odehrávají z úhlu pohledu různých postav. Úseky jsou označené jménem postavy a obohaceny vhodným citátem. 

August
Samozřejmě ústředním hrdinou je právě August, který vypráví o svém životě jako první. Později se autorka k ději několikrát vrací, ačkoliv mezi tím se odehrává děj z úhlu pohledu jiných postav, nijak nemáte problém na vyprávění Auggieho opět navázat. 

Auggie je obyčejný kluk, který má zdeformovaný obličej. Proč tomu tak je se dozvíte v knize. Podstatnější je, že musel podstoupit množství operací, učí se doma a lidé na něj reagují poměrně neuváže. Ať už se jedná o vyděšené pohledy nebo zalapání po dechu a jiné, Auggieho se vše samozřejmě dotýká. Neděste se však. Není přecitlivělý, je to opravdu kluk s dobrým srdcem, kterého budete toužit obejmout. Malý hrdina, který má své klady i zápory a učaruje vám tím nejlidštějším způsobem. 

Via
Zajímavé je, že ačkoliv chápete, jak těžké to má August, rázem pochopíte, že Via to má stejně tak, ačkoliv se jí žádné postižení netýká. Každá mince má vždy dvě strany a autorce se to podařilo v tomto textu až bravurně vykreslit. Zatímco Auggie úplně poprvé jde do školy a nastupuje do páté třídy, pro Olivii je to také velký den. Poprvé vstupuje na střední školu a všechno se mění...

Summer
Je dívka z Beechmanovi základní školy, která má obrovské srdce a neskutečnou odvahu postavit se spolužákům, nejít s proudem a řídit se tím, co si myslí, že je podle ní správné. Charakter zobrazuje dívku, kterých by na světě mělo být rozhodně více. 

Jack
Jack je hodný kluk, ale i tací dělají chyby. Postava je stejně jako všechny uvěřitelná, reálná a má, co nabídnout. Nový pohled na věc z úhlu pohledu Jacka přináší nová rozhřešení.

Justin
Upřímně, Justinovo vyprávění nabízí zřejmě nejméně a má své opodstatnění v knize jen proto, že na něj navazuje určitá část děje. Justin je vedlejší postava, se kterou je čtenář urychleně seznámen a tak trochu narušuje harmonii příběhu. 

Miranda
Další vedlejší postava, která se do děje spíše vkradla svou srdečností a slabostí pro hlavního hrdinu. Stejně jako Justin nabízí méně podnětných informací, i když do Auggieho života svým způsobem patří. 

Všichni hrdinové jsou reální, věrohodní a zajímaví, takže se mezi nimi vůbec neztrácíte a máte možnost si jeho charaktery doslova osahat. V rámci young adult se autorce podařilo vytvořit báječné a propracované postavy, se kterými je radost prožívat emotivní dobrodružství, jakým Auggieho život určitě je. 

Děj i s přeskoky na jednotlivé postavy nepůsobí nijak rušivým nebo nadbytečně složitým dojmem. Jednoduše zobrazuje to nejpodstatnější, co se v životě neobyčejného chlapce událo. Vstup na školu sebou nese nejrůznější strasti, uvěřitelné zápletky , radosti i nová přátelství a především spousty emocí. 

Emotivní stránka příběhu je působivá. Dojemný zážitek vám nezkazí prakticky nic a jste-li citlivější povahy, počítejte s tím, že nějakou slzu určitě uroníte. Pokud by autorka chtěla, mohla by z románu udělat srdcervoucí cajdák, který by z vás vymáčknul i duši, ale ona takového potenciálu nevyužila a o to více si čtenáři jejího díla jistě cení. 

Mladší čtenáře, pro které je kniha primárně určená, se dozvědí spousty nového a pochopí, jakým způsobem se chovat k lidem, kteří se nějakým způsobem odlišují a přesto jsou stejní jako my. Naučí se pochopení, přátelství i laskavosti. Objeví i tu špatnou stránku věci, kdy se někteří lidé nechovají tak, jak by měli a kvůli nim je pro (ne)obyčejné těžší žít. 

Zajímavosti:
  • Úctyhodné je, že překladatelka Renata Greplová věnovala svůj honorář neziskové organizaci Cesta domů. 
  • Kniha byla zfilmována. Filmové zpracování bylo podle všeho k Auggiemu vstřícnější a dalo mu jemnější tvář, ačkoliv v tištěné verzi je popisován jinak. Zaujalo mě, že film s originálním názvem Wonder zrežíroval Stephen Chbosky - autor románu Ten, kdo stojí v koutě.   
Auggie je kluk, který vás zahřeje svým optimismem a vůlí. Dokáže vám, že všechno má své řešení a že je sice lehké se vzdát a těžké stát si za svým, ale stojí za to postavit se na vlastní nohy a ukázat světu, že na to máte. August je jedním z knižních hrdinů, který se vám doslova rozdá a nikdy na něj nezapomenete. 

Nezáleží na tom, jestli jste kniha pro děti a mládež odrostli. Auggieho příběh by si měl povinně přečíst každý, aby v sobě podpořil lidskost a dokázal se vcítit a vnímat různé úhly pohledu lidí, se kterými se setkává.

Pan ředitel se zadíval do obecenstva. „Laskavější než je třeba,“ zopakoval. „To je ale krásné, co říkáte? Laskavější než je třeba. Nestačí totiž být obyčejně laskavý, měli bychom být laskavější než je třeba. A proč se mi právě tohle líbí? Říká to totiž zároveň, že lidská bytost nejenže dokáže být laskavá, ale má zároveň i možnost si zvolit, zda být laskavá a do jaké míry. Co to znamená? Jak se to dá změřit? Metrem to nepůjde. Už jsem o tom dnes mluvil: nestačí změřit, o kolik jste letos povyrostli. Ani tohle se nedá nijak vyčíslit. Jak poznáme, že jsme se zachovali dobře? Co to znamená být na někoho laskavý?“ (Str. 303)

Co na (Ne)obyčejného kluka říká Chensie? Nádherný, dokonalý a dojemný příběh nikdy nezapomenu. Chtěla bych toho o díle napsat strašně moc a říct vám úplně všechno. Několikrát jsem musela recenzi přepisovat, protože jsem ji zahltila superlativy a spoilery. Je pro mě strašně těžké držet se objektivního hodnocení, když jediné, co si přeju je rozdávat knihu všem na potkání s tím, aby si o Auggiem přečetli. Aby si z něj vzali poučení a my tak žili ve světě, kde si opravdu každý zaslouží ovace ve stoje...

Knižní ilustrace: 
Stejně jako u Manželských okovů, i na této ilustraci pracovala mladá nadaná ilustrátorka Kateřina Brabcová, známá jako Brabikate. Ztvárnila Auggieho tak, jak měl kdysi sám sebe nejraději. S kosmonautskou helmou na hlavě. Kresba je krásná, jemná a nepříliš výrazná, přesto zaujme na první pohled. Skrývá se v ní dávka něžnosti a pochopení. V jednoduchosti je krása a je dobře, že August byl vystižen tímto způsobem. Předchozí ilustrace byla více zvláštní, více neobyčejná, tato působí spíše jemnějším dětským dojmem.



Anotace:  
Jmenuju se August a vypadám trochu zvláštně… ale jinak jsem stejný jako vy! Auggie není obyčejný desetiletý kluk, i když dělá docela obyčejné věci – jako všechny děti v jeho věku. Má totiž skutečně neobyčejnou tvář... Narodil se s deformovaným obličejem. Když má nastoupit do páté třídy Beecherovy školy, vzbuzuje to v něm i v jeho rodičích obavy, naději a otázky, jak ho jeho noví spolužáci přijmou. Podaří se Auggiemi přesvědčit své spolužáky o tom, že je navzdory svému vzhledu stejný jako oni? 
Originální a inspirující román si od svého uvedení na trh v roce 2012 přečetlo přes více než 6 milionů čtenářů. Na motivy knihy natočil režisér Stephen Chbosky film s Jacobem Tremblayem, Julií Robertsovou a Owenem Wilsonem v hlavních rolích.

Nakladatelství: Pikola
Rok II. vydání: 2018
Rok I. vydání: 2013 - Knižní klub
Žánr: Young adult
Počet stran: 320 
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.